Reaktiv Effekt

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
momatotsos
Inlägg: 4
Blev medlem: 6 februari 2014, 18:14:52

Re: Reaktiv Effekt

Inlägg av momatotsos »

XXXargs. Mycket intressanta och initierade inlägg. Det verkar som att detta borde vara ett stort problem för det moderna elnätet med tanke på alla dessa billiga "moderna" påhitt där man inte har råd att bygga in lösningar för dessa problem som tillåts i dyrare pfc försedda utrustningar eller har jag missuppfattat?
Dina resonemang med mattematik och fysik skapar ju trovärdighet. Med tanke på att vi alla får betala för konsekvenserna skulle man uppskatta om man kunde översätta dina exempel till praktiska scenarion. Vad är inverkan om man tänker sig att 50% av alla lampor i ett bostadsområde byter ut sina traditionella glödlampor mot billiga lågeffektslampor och billiga switchade omvandlare för diverse telefoner och annan utrustning? Vinsten är ju lägre ström förbrukning men finns det en mellanväg?
Om jag förstår rätt så får abonnenter med en huvudsäkring över 63A betala för reaktiv ström som överstiger 50% av deras aktiva ström så den typiska storkunden betalar väl för sig men alla vi andra borde upplysas om hur vi kan förbättra...
Det vore intressant att veta vad du gör då du verkar ha spenderat mycket tid att analysera och förstå detta problem.
xxargs
Inlägg: 10189
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: Reaktiv Effekt

Inlägg av xxargs »

Vad jag gör - så gott jag kan - att säga till anläggningsfolk att ni skall använda gamla herdeliga lysrör med drossel och glimtändare med snygg sinuskurva istället för moderna med högre verkningsgrad men skrynklig ström fungerar inte med bönäknare som motpart - säger man att om herrarna använder dom moderna lysrören med elektronisk ballast så kommer eran säkerhetsradio inte att fungera i lokalerna - så tar det bättre då det är en showstopper för verksamheten och i förlängningen kan hota bönräknarens anställning om det blir problem senare. - Ja, hårddraget!

Men annars så sitter man i händerna på vad som beslutas i Bryssel och andra standardiseringskommissionerna när det gäller tex. kravet på PFC-kretsar även i små-el inklusive belysning som kan förutsättas bli i väldigt stora antal och står för en stor procentandel av lasten på tex. en säkring. När problemen ökar så kommer förmodligen kraven att öka även på mindre förbrukare, men det måste nå en nivå att det blir problem som får folk att reagera och det som biter hittills är när saker inte fungerar som det skall (tex. radio, trådlösa tangentbordet/musen eller Wlan inte fungerar när lamporna är på) - därefter ekonomiska faktorer, och där har man inte redovisat vilken andel i den fasta avgiften som beror på elförbrukning med låg PF och är något som man kan påverka om man som förbrukare kan få lägre avgifter om man ser till att använda utrustning med hög PF - moderna elmätare kan mäta sådant idag.

En sak till är att det inte finns någon objektiv analys vad som ger förluster i svenska elnäten - mycket kan också bero på oviljan att upprusta idag rejält gammal utrustning då sådana saker hotar minska aktieutdelningen till ägarna (staten är ofta stora aktieägare i olika energibolag och mindre utdelning innebär mindre inkomster - det som politiker är beroende av för statsfinanserna) - sedan också att moderna prylar behöver inte vara bättre när det gäller livslängd eller konstruktionsmarginaler just för att spara dyr koppar och järn - den gamla utrustningen var byggda för att kanske hålla i 50 år och de börja bli uttjänta och har gjort det som de var byggda för - men vad stoppar man in idag i utrustning när hela industrisystemen bygger på att det inte skall hålla mycket över 3-6 år idag - från komponentnivå och uppåt...

och slutligen

Vad gör du?
GalFisk
Inlägg: 312
Blev medlem: 11 mars 2006, 23:53:11
Ort: Horndal

Re: Reaktiv Effekt

Inlägg av GalFisk »

Jag undrar om det inte snart blir mer lönt att mata hushåll med DC, istället för att ha små AC/DC-konverterare i var enda pryl. De enda sakerna jag har som faktiskt kräver AC är några fläktar, två julbelysningar med järnkärnetrafo, och tre gammeldags lysrör. All elektronik och resten av belysningen skulle käka DC utan bekymmer.
Användarvisningsbild
Krille Krokodil
Inlägg: 4062
Blev medlem: 9 december 2005, 22:33:11
Ort: Helsingborg

Re: Reaktiv Effekt

Inlägg av Krille Krokodil »

Då hade Edison myst i sin grav...

Men det är bara små effekter där och switchade nätdelen brukar bara var några % av
kostnaden för prylen, de stora effekterna har du i spis, tvättmaskin, varmvattenberedare,
kaffebryggare osv och "nätdelen" till dessa hos elbolaget hade blivit bra mycket mer
komplicerad om de skulle leverera DC.
momatotsos
Inlägg: 4
Blev medlem: 6 februari 2014, 18:14:52

Re: Reaktiv Effekt

Inlägg av momatotsos »

XXargs, Jag är en nyfiken gubbe som intresserar mig för de förändringar som moderna apparater ställer på vårt gemensamma elnät. Jag jobbar med att hitta vägar till att den klassiska kampen mellan bönräknare och de verklighetskopplade ingenjörerna kan överbryggas med hjälp av modern teknik. I den strävan är det viktigt att förstå olika perspektiv.
Vi lever i mycket intressanta tider tycker jag. Man behöver bara tänka utanför lådan för att bygga dessa broar för min erfarenhet är att fysikens lagar är lika svåra att ändra på som en bönräknares sätt att tänka...
xxargs
Inlägg: 10189
Blev medlem: 23 september 2006, 14:28:27
Ort: Södertälje

Re: Reaktiv Effekt

Inlägg av xxargs »

Likström ger nya problem som ingen tänker på idag - förvisso måste man ha en PFC-kretsar på den stora likriktaren som försörjer likströmsnätet (om vi pratar lokal matning, distributionen kommer att vara växelström även i fortsättningen av många skäl med få undantag som tex. vid längre sjökabel mm. ), det är det lilla problemet, det större problemet är att alla omkopplare, säkringar som är standard idag, blir nedskrivna till 60 Volt i tålighet om det skall hantera likström och man måste ha magnetiska ljusbågsutblåsare och annat kraftigt uppdimensionerat om man skall upp till 325 Volt likström vilket i praktiken innebär en ny omkopplare, säkrings och kontaktstandard för att inte kunna förväxlas med växelströmsmatningen.

Den effektmässigt pulserande växelströmmen är en mycket viktig faktor till att släcka ljusbågar i kontakter, säkringar mm. så att de kan ha de måtten de har idag samt klara förväntad slitage i avseende antal av och påslag.
blueint
Inlägg: 23238
Blev medlem: 4 juli 2006, 19:26:11
Kontakt:

Re: Reaktiv Effekt

Inlägg av blueint »

Kanske DC matning gör sig bäst för små laster som t.ex lysrör, laptop, larm, batteriladdare, datorer osv.
Miramithe
Inlägg: 1423
Blev medlem: 21 januari 2013, 17:45:10
Ort: Borlänge

Re: Reaktiv Effekt

Inlägg av Miramithe »

läst igenom denna tråd nu och tror jag fått det klart för mig hur det fungerar med reaktiv last, frågade läraren i skolan idag oxå men han sa att det ska vi räkna på till hösten så det tar vi då. (antagligen för att han vill ha påsklov nu).

Men iaf det som snubblar i mina tankar är något jag såg på FB igår på en sida, iaf så var det om något helt annat men i kommentarerna var det snack om dimmer och effekt, bla att om man har en halogen lampa gäller en effekt och en annan för LED, på LED så var det 1/10 av märkeffekten på dimmern pga reaktiv last sas det, alltså har man en 100w dimmer kan man bara koppla max 10w LED på den för att det är reaktiv last.
Men handlar det inte egentligen om att man driver LED belysning konstigt? är det inte bättre med en större trafo som tar ned spänningen och sedan PWM dimmer på dioderna.
Och är dessa LED lampor så himla reaktiva egentligen? är det inte bara alla billiga med otillräcklig styrning som ger de stora problemen. Okej att de billiga kina lamporna med Voltage dropper krets ger mycket skit på nätet det köper jag rakt av, men om man tar tex philips master LED, som är bland de dyrare på marknaden, de borde ju vara skillnad?
Samma med CFL det finns ju olika sorter där å.

Sen skrevs det ju tidigare i tråden att nätagg till datorer är mer filtrerade och inte påverkar detta lika mycket, då borde det ju vara bättre att ha en trafo och sen koppla mer belysning på den. eller?
Användarvisningsbild
arvidb
Inlägg: 4537
Blev medlem: 8 maj 2004, 12:56:24
Ort: Stockholm

Re: Reaktiv Effekt

Inlägg av arvidb »

Jag bytte ju nyligen från drossel till HF-don i badrumsbelysningen hemma. I specen till den står "PowerFactor 100% output power = 0.99".

Så man kanske inte kan säga generellt att HF-don är sämre än drossel? Eller ljuger/luras de i specen?

Miramithe> Ja, om man har mycket LED-belysning som kan drivas på 12 V så borde det ju vara bättre med ett datoraggregat som är aktivt PF-korrigerat, givet att det inte blir för långa avstånd så att man får problem med spännings-/effektförluster i ledningarna istället.

Eller som blueint föreslog: en separat matning för alla små DC-förbrukare (säg på 60 VDC?) och sedan DC/DC-omvandlare vid varje förbrukare. Blir dyrt och krångligt, men snyggt rent elektriskt. :)
Miramithe
Inlägg: 1423
Blev medlem: 21 januari 2013, 17:45:10
Ort: Borlänge

Re: Reaktiv Effekt

Inlägg av Miramithe »

Men om en sådant don har 0.99 så borde det gå att göra LED drivare typ 20w som är ekonomiskt försvarbart. Med pwm styrning och bara en pot till dimmer knappen.
Skriv svar