Behöver hjälp med projekt - sous vide (vattenbad)

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Användarvisningsbild
Icecap
Inlägg: 26652
Blev medlem: 10 januari 2005, 14:52:15
Ort: Starup (Haderslev), Danmark

Re: Behöver hjälp med projekt - sous vide (vattenbad)

Inlägg av Icecap »

För att reglera temperatur bra behövs oftast bara en PI-reglering. Massan kontra tillförd effekt gör helt enkelt att man inte behöver D-funktionen.
Termostat fungerar men till detta är användarna oftast hysterisk noga med 0,1°C och där kan en termostat inte riktigt hänga med.

Omrörare kan man likaväl göra med en platt plåtbit som "står upp". Den sitter på en lodrät axel som roterar, vatten slungas ut vågrät och "sugs in" lodrät.
Användarvisningsbild
swapper
Inlägg: 1076
Blev medlem: 14 augusti 2012, 23:18:15
Ort: Helsingborg

Re: Behöver hjälp med projekt - sous vide (vattenbad)

Inlägg av swapper »

Meduza skrev:Jag har också funderat på ett sånt här bygge (någon gång i framtiden), men har en lite annan approach till cirkulering än vad de flesta verkar ha och funderar på varför...

Tänkte utgå från en Fritös i stil med den tidigare länkade (ren kammare, mycket effekt, temperaturtålig), men tänkte montera en arm ner med en propeller på (och en liten nätbur runt propellern) och remdrift upp till ytan för att slippa utsätta en motor eller pump för varmvatten... (många polyuretan-kuggremmar är iaf speccade 80 grader max arbetstemperatur, men klarar betydligt mycket högre temp om man inte har maxlast på dom)

Tanken är typ en sån här propeller:
http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... _8x3_.html
Var typ så jag tänkte med min, dock utan rem utan bara en rak axel ner.
Denna som avbild http://www.redspooncompany.com/media/ca ... _7306c.jpg

Vill man tvunget att flödet skall gå horisontellt så kan man som de har gjort på enheten i bilden sätta en kamare runt impellern.
Fördelarna är att det är bara en rak axel ner och inget som är temperaturkännsligt.

en 1 wire tempsensor körde jag med vilket fungerat ett tag, hade den dock bara i krympslang.
För att då den helt vattensäker borde man kunna stopa ner den i en bit rör och fylla med epoxi.
Användarvisningsbild
Walle
Moderator
Inlägg: 7701
Blev medlem: 14 december 2004, 10:32:18
Ort: Stockholm

Re: Behöver hjälp med projekt - sous vide (vattenbad)

Inlägg av Walle »

På skoj körde jag en liten simulering, för att simulera den naturliga konvektionen i ett dylikt bad. För enkelhetens skull är det ingen "påse med mat" i badet, utan bara vatten. Vidare finns det inget lock, utan det är vatten mot luft. Temperaturen är 58°C, kärlet är av rostfritt med 2 mm tjocka väggar.



(Den blev inte HD av någon anledning...orginalfilen är HD, men youtube fixade tydligen inte det...)
Användarvisningsbild
SeniorLemuren
Inlägg: 8434
Blev medlem: 26 maj 2009, 12:20:37
Ort: Kristinehamn

Re: Behöver hjälp med projekt - sous vide (vattenbad)

Inlägg av SeniorLemuren »

Icecap skrev:Termostat fungerar men till detta är användarna oftast hysterisk noga med 0,1°C och där kan en termostat inte riktigt hänga med.
Precis som jag skrev i mitt tidigare inlägg så har jag inte hittat något som pekar på att man strävar efter så små temp.variationer.
denna sida kan man t.ex. finna att lämplig temperatur för beef, lamp, pork skall ligga från rare=49ºC till well 71ºC eller mer.

Visserligen anger man medium rare till 56.5 men det beror på att det är översatt från 134ºF och avrundat till 56.5. Så mellan 49 upptill 71 eller mer är det ett sådant stort spann att det inte finns anledning att dela in det i 0,1º steg. Det samma verkar gälla de andra matslagen också.

Jag tror att kravet på temperaturreglering ner mot halva grader är ett påfund som är helt taget ur luften från början och som sedan spridit sig som en sanning.
Användarvisningsbild
AntiZ
Inlägg: 321
Blev medlem: 22 februari 2007, 13:34:14
Ort: V. Husby
Kontakt:

Re: Behöver hjälp med projekt - sous vide (vattenbad)

Inlägg av AntiZ »

Har ideer att göra som swapper skrev, en begagnad trådlös mottagare får stå som relä, sen en AVR som via en 1-wire termometer som styr det hela.
Jag har en 2000W fritös som grund, vilket gör att det kan bli en del svängningar i temperaturen, men över tid hoppas jag att det ska bli någolunda stabilt.

Jag harde tänkt att ta en mjökskummare (9:- på IKEA) som visp.

Riktigt sweet bygge clali. :tumupp:
Användarvisningsbild
mrOh
EF Sponsor
Inlägg: 541
Blev medlem: 6 mars 2005, 13:54:31
Ort: Bromma

Re: Behöver hjälp med projekt - sous vide (vattenbad)

Inlägg av mrOh »

Angående säkerheten så fann jag denna sida och bild ganska informativ.
Bild
http://www.cookingissues.com/2010/02/02 ... mp-primer/
Användarvisningsbild
Mediespecialist
Inlägg: 479
Blev medlem: 18 oktober 2010, 18:43:24
Ort: Kalmar
Kontakt:

Re: Behöver hjälp med projekt - sous vide (vattenbad)

Inlägg av Mediespecialist »

Vill man var riktigt säker på bakterier och tillagningstid så finns det
både bra webbsidor och lite appar, jag har kört med en app från PolyScience....
Den ser iallafall cool ut :D
image.jpg

/ Petter
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Skriv svar