För att reglera temperatur bra behövs oftast bara en PI-reglering. Massan kontra tillförd effekt gör helt enkelt att man inte behöver D-funktionen.
Termostat fungerar men till detta är användarna oftast hysterisk noga med 0,1°C och där kan en termostat inte riktigt hänga med.
Omrörare kan man likaväl göra med en platt plåtbit som "står upp". Den sitter på en lodrät axel som roterar, vatten slungas ut vågrät och "sugs in" lodrät.
Behöver hjälp med projekt - sous vide (vattenbad)
Re: Behöver hjälp med projekt - sous vide (vattenbad)
Var typ så jag tänkte med min, dock utan rem utan bara en rak axel ner.Meduza skrev:Jag har också funderat på ett sånt här bygge (någon gång i framtiden), men har en lite annan approach till cirkulering än vad de flesta verkar ha och funderar på varför...
Tänkte utgå från en Fritös i stil med den tidigare länkade (ren kammare, mycket effekt, temperaturtålig), men tänkte montera en arm ner med en propeller på (och en liten nätbur runt propellern) och remdrift upp till ytan för att slippa utsätta en motor eller pump för varmvatten... (många polyuretan-kuggremmar är iaf speccade 80 grader max arbetstemperatur, men klarar betydligt mycket högre temp om man inte har maxlast på dom)
Tanken är typ en sån här propeller:
http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... _8x3_.html
Denna som avbild http://www.redspooncompany.com/media/ca ... _7306c.jpg
Vill man tvunget att flödet skall gå horisontellt så kan man som de har gjort på enheten i bilden sätta en kamare runt impellern.
Fördelarna är att det är bara en rak axel ner och inget som är temperaturkännsligt.
en 1 wire tempsensor körde jag med vilket fungerat ett tag, hade den dock bara i krympslang.
För att då den helt vattensäker borde man kunna stopa ner den i en bit rör och fylla med epoxi.
Re: Behöver hjälp med projekt - sous vide (vattenbad)
På skoj körde jag en liten simulering, för att simulera den naturliga konvektionen i ett dylikt bad. För enkelhetens skull är det ingen "påse med mat" i badet, utan bara vatten. Vidare finns det inget lock, utan det är vatten mot luft. Temperaturen är 58°C, kärlet är av rostfritt med 2 mm tjocka väggar.
(Den blev inte HD av någon anledning...orginalfilen är HD, men youtube fixade tydligen inte det...)
(Den blev inte HD av någon anledning...orginalfilen är HD, men youtube fixade tydligen inte det...)
- SeniorLemuren
- Inlägg: 8434
- Blev medlem: 26 maj 2009, 12:20:37
- Ort: Kristinehamn
Re: Behöver hjälp med projekt - sous vide (vattenbad)
Precis som jag skrev i mitt tidigare inlägg så har jag inte hittat något som pekar på att man strävar efter så små temp.variationer.Icecap skrev:Termostat fungerar men till detta är användarna oftast hysterisk noga med 0,1°C och där kan en termostat inte riktigt hänga med.
På denna sida kan man t.ex. finna att lämplig temperatur för beef, lamp, pork skall ligga från rare=49ºC till well 71ºC eller mer.
Visserligen anger man medium rare till 56.5 men det beror på att det är översatt från 134ºF och avrundat till 56.5. Så mellan 49 upptill 71 eller mer är det ett sådant stort spann att det inte finns anledning att dela in det i 0,1º steg. Det samma verkar gälla de andra matslagen också.
Jag tror att kravet på temperaturreglering ner mot halva grader är ett påfund som är helt taget ur luften från början och som sedan spridit sig som en sanning.
Re: Behöver hjälp med projekt - sous vide (vattenbad)
Har ideer att göra som swapper skrev, en begagnad trådlös mottagare får stå som relä, sen en AVR som via en 1-wire termometer som styr det hela.
Jag har en 2000W fritös som grund, vilket gör att det kan bli en del svängningar i temperaturen, men över tid hoppas jag att det ska bli någolunda stabilt.
Jag harde tänkt att ta en mjökskummare (9:- på IKEA) som visp.
Riktigt sweet bygge clali.
Jag har en 2000W fritös som grund, vilket gör att det kan bli en del svängningar i temperaturen, men över tid hoppas jag att det ska bli någolunda stabilt.
Jag harde tänkt att ta en mjökskummare (9:- på IKEA) som visp.
Riktigt sweet bygge clali.

Re: Behöver hjälp med projekt - sous vide (vattenbad)
Angående säkerheten så fann jag denna sida och bild ganska informativ.

http://www.cookingissues.com/2010/02/02 ... mp-primer/

http://www.cookingissues.com/2010/02/02 ... mp-primer/
- Mediespecialist
- Inlägg: 479
- Blev medlem: 18 oktober 2010, 18:43:24
- Ort: Kalmar
- Kontakt:
Re: Behöver hjälp med projekt - sous vide (vattenbad)
Vill man var riktigt säker på bakterier och tillagningstid så finns det
både bra webbsidor och lite appar, jag har kört med en app från PolyScience....
Den ser iallafall cool ut
/ Petter
både bra webbsidor och lite appar, jag har kört med en app från PolyScience....
Den ser iallafall cool ut

/ Petter
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.