Angående skinka så gillar jag den färdigkokta för att den är tillräckligt bra. Visst kan det bli bättre med en egenkokad, men risken att det blir sämre är större än chansen att det blir bättre när jag gör den. Och det blir inte mycket tillfällen att öva då jag ofta är hos föräldrar eller annan släkt på julen... Billiga skinkor kan sedan köpas på rea och pryda mackorna under hela januari månad
Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket
Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket
Jag hyllar denna tråd för att julsnapsen nämns. Nu packade jag ner min gammeldansk så jag slipper skåne i år igen
Angående skinka så gillar jag den färdigkokta för att den är tillräckligt bra. Visst kan det bli bättre med en egenkokad, men risken att det blir sämre är större än chansen att det blir bättre när jag gör den. Och det blir inte mycket tillfällen att öva då jag ofta är hos föräldrar eller annan släkt på julen... Billiga skinkor kan sedan köpas på rea och pryda mackorna under hela januari månad
Angående skinka så gillar jag den färdigkokta för att den är tillräckligt bra. Visst kan det bli bättre med en egenkokad, men risken att det blir sämre är större än chansen att det blir bättre när jag gör den. Och det blir inte mycket tillfällen att öva då jag ofta är hos föräldrar eller annan släkt på julen... Billiga skinkor kan sedan köpas på rea och pryda mackorna under hela januari månad
Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket
Var bara tvungen att kommentera för när jag sitter här och väntar på en väktare som ska öppna åt mig och läste denna tråd så drar Verner & Verner igång på radion med vår julskinka har rymt
Mycket passande!
God Jul på er!
//Janne, Som hoppas få kunna åka hem och sova snart.
God Jul på er!
//Janne, Som hoppas få kunna åka hem och sova snart.
Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket
Funderar lite på om inte integralen av temperaturen samt derivatan borde spela in en ganska stor roll för att nå perfekt resultat. En reglerloop mellan innertemperaturen och ugnen borde vara den ultimata lösningen. Annars bra jobbat 
Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket
Ser framför mig hur någon av er först 3D-scannar skinkan och därefter med hjälp av diverse FEM-analyser tar fram överföringsfunktionen för Temp-yta till Temp-mitt....
Ska man skapa en regulator för kokandet efter att man tagit fram en överföringsfunktion så hade jag nog försökt med en optimal regulator med en övre begränsning på temperaturen. Litar man tillräckligt på sin modellering behöver man då ingen återkoppling, bara se till att följa en given temperaturkurva som insignal. Lite som reflow lödnig
Ska man skapa en regulator för kokandet efter att man tagit fram en överföringsfunktion så hade jag nog försökt med en optimal regulator med en övre begränsning på temperaturen. Litar man tillräckligt på sin modellering behöver man då ingen återkoppling, bara se till att följa en given temperaturkurva som insignal. Lite som reflow lödnig
Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket
Kaffe skall tillagas i panna över kraftig värmekälla. I med vaten och grovmalet kaffe, ös på full effekt tills det bubblar, klart! Definitivt bäst smak 
Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket
Va då galnaJimmyAndersson skrev:Janaf:Kul att se fler som håller på med såna här galna projekt.
(Sanningen är att förkylning och medicinering med Chivas gjorde att jag somnade i går kväll, vaknade när temperaturen stog på 50 grader, stängde av ugnen och lät den sköta sig själv. Skulle ha haft loggning som sparade data....).
1959 eller 1960 kom en TV-montör hem med en TV på julafon och pappa klättrade upp på taket och justerade in antennen. Det första TV-program jag såg var Kalle Ankas julaftron! Om 45 minuter kommer det igen, klart man ska titta på det. För 20:e gången minst. DET är galet.
Har man en självreglerande PID så behöver man bara kör några teststarter förstDet där borde man ju kunna modellera och parametrera en regulator för så man kan undvika översläng...
- MicaelKarlsson
- Inlägg: 4669
- Blev medlem: 18 juni 2004, 09:16:07
- Ort: Aneby
- Kontakt:
Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket
Man skall aldrig tro på reklam, vet du väl!!4kTRB skrev: Om man ska tro reklamen till de dyra proffsbryggarna från Krups och liknande.
Mycket intressant synvinkel på julskinksstekande.
Ingen som testat stekpåse? Finner den överlägsen folie. Det enda som kan orsaka vissa bekymmer är om påsen expanderar för mycket i volym så att den när friliggande värmeelement då detta fullständigt saboterar julkänslan. Detta undvikes lätt med att placera ett galler högt upp i ugnen.
- HUGGBÄVERN
- Tidigare soundbrigade
- Inlägg: 35462
- Blev medlem: 23 augusti 2006, 22:44:11
- Ort: Lilla Paris
- Kontakt:
Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket
TV-kocken Jan-Boris Möller var väl kemist och hade gjort mycket köksarbete med termometer och kalkylator och avslöjat många myter. Bland annat var detta med att ösa stekar rena struntet - den blev inte alls saftigare av sådant. Marinering var helt verkningslöst; och sådant som kunde grillas kunde lika väl köras i ugnen tills det nästan var klart och sedan läggas en halv minut på grillen.
Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket
Jag brukar göra skinka i folie, hermetisk inneslutet, ingen luft mellan. Blir saftig och god.
Får väl erkänna att jag inte har en PID-reglering eller faktisk någon extra automatik på ugnen, dock funderar jag på att fixa en tidstyrning så att man kan ställa en starttid.
Enda problemet jag har med matlagningen är att ungarna klagar på att de föräter sig då maten oftast är "för god", har erbjudit att laga äckligare mat men stöter på patrull där...
Får väl erkänna att jag inte har en PID-reglering eller faktisk någon extra automatik på ugnen, dock funderar jag på att fixa en tidstyrning så att man kan ställa en starttid.
Enda problemet jag har med matlagningen är att ungarna klagar på att de föräter sig då maten oftast är "för god", har erbjudit att laga äckligare mat men stöter på patrull där...
Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket
Min kollega kom ner på jobbet med en smula hängade läpp, vi bussiga grabbar frågade så klart vad det var som begymrade hans lilla huvud.
Då drar han fram värsta snyftaren.
Han skulle vara bussig och tillaga skinkan, avlasta frugan liksom. Han hade total kontroll på tempen....... bara en liten stund kvar sedan ska det vara klart..... Dit och kika igen, va i h*lvete är det is i skinkan. Bara en liten stund till då. Kommer tillbaka en stund senare, ingen skillnad. Då börjar ha kolla lite noggrannare och finner att han tittat efter fel färg (vette tusan hur han lyckades?) skinkan var nu 110 grader i mitten enligt hans utsagor. Han hade typ missat med 40 grader. Hahaha!
Han hade aldrig ätit torrare skinka ..... och lovade dyrt o heligt att köpa en digitaltermomter.
jag frågade honom om han var dum i huvudet på riktigt.......... kanske inte så smidigt .......
Då drar han fram värsta snyftaren.
Han skulle vara bussig och tillaga skinkan, avlasta frugan liksom. Han hade total kontroll på tempen....... bara en liten stund kvar sedan ska det vara klart..... Dit och kika igen, va i h*lvete är det is i skinkan. Bara en liten stund till då. Kommer tillbaka en stund senare, ingen skillnad. Då börjar ha kolla lite noggrannare och finner att han tittat efter fel färg (vette tusan hur han lyckades?) skinkan var nu 110 grader i mitten enligt hans utsagor. Han hade typ missat med 40 grader. Hahaha!
Han hade aldrig ätit torrare skinka ..... och lovade dyrt o heligt att köpa en digitaltermomter.
jag frågade honom om han var dum i huvudet på riktigt.......... kanske inte så smidigt .......
Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket
Det finns gott om köksmyter, det kommer nog av att folk "ärver" matlagning från äldre generationer som har en massa oemotsagda dumheter för sig (jämför med tex tron på gud, spöken mm har sjunkigt med ökande bildning) och ingen har funderat på att ifrågasätta ens det mest korkade sakerna. Det är ju inte heller någon prestigeforskning när det gäller att ta fram fakta om matlagning.
Vill man se matlagning ur en lite udda synvinkel så ska man leta efter något av heston blumenthals matlagningsprogram, där går han in på molekylnivå och förklarar varför saker händer och varför myterna är felaktiga.
Och vad gäller kött på grillen så vill jag absolut inte att det ska slaska runt i nån sur jävla olja innan det åker på grillen, har man bra råvara så ska man inte förstöra den
Vill man se matlagning ur en lite udda synvinkel så ska man leta efter något av heston blumenthals matlagningsprogram, där går han in på molekylnivå och förklarar varför saker händer och varför myterna är felaktiga.
Och vad gäller kött på grillen så vill jag absolut inte att det ska slaska runt i nån sur jävla olja innan det åker på grillen, har man bra råvara så ska man inte förstöra den
- MicaelKarlsson
- Inlägg: 4669
- Blev medlem: 18 juni 2004, 09:16:07
- Ort: Aneby
- Kontakt:
Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket
Köttet bryr sig inte om varifrån värmen kommer, tror jag han sade den underhållande Möller.soundbrigade skrev:och sådant som kunde grillas kunde lika väl köras i ugnen tills det nästan
var klart och sedan läggas en halv minut på grillen.
Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket
Vår skinka blev iaf god trots (eller kanske tack vare) bristen på skräddarsydd µc-lösning
Jag tycker att det ger resultat att ösa steken
Ytköttet blir inte så torrt.
Jag tycker att det ger resultat att ösa steken
Re: Julskinkan, eller Vad gör ingengören i köket
Jag fick den "Den tekniske kocken 2" i julklapp 
där finns såklart ett kapitel om just detta, deras förslag var att sätta ugnen på 75grader, fast det skulle ju ta lite för lång tid då men safftigt skulle det bli
För deras 10x10x10cm provbit kom de fram till att ca 2-3h i 150 grader var en bra kompromiss.
där finns såklart ett kapitel om just detta, deras förslag var att sätta ugnen på 75grader, fast det skulle ju ta lite för lång tid då men safftigt skulle det bli
För deras 10x10x10cm provbit kom de fram till att ca 2-3h i 150 grader var en bra kompromiss.
