Vanliga kyl/frysar brukar ju få en förändring i trycket när man just stängt dörren så det är svårt att öppna den igen. Med bra lister i dörren skulle man nog kunna få samma effekt i detta fallet. Hur denna tryck-förändring fungerar i praktiken vet jag däremot inte. Någon kanske kan fylla på kunskapsförrådet?
Gissar att det beror på att varm luft utifrån snabbt kyls ner när dörren stängs. Gasers tryck ökar med temperaturen, och det uppstår därför ett undertryck i fysen.
Ta tätningsliter från ett gammalt kylskåp de brukar inehålla långa magneter som suger tag i karmen på skåpet, sen borde ju (om du får skåpet lufttätt) vaccumet hålla dörren stängd.
Jag skulle inte vilja sätta pengar på att tätninglisterna klarar av att hålla detta undertryck pga av dom inte är speciellt perfekta i dess yta så det kommer nog förr eller senare att sippra in luft så att undertrycket försvinner. Tror då också mer på förr än senare.