Buggfix Plus
Aktuellt datum och tid: 08.45 2020-06-02

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme




Svara på tråd  [ 59 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4
Författare Meddelande
InläggPostat: 09.53 2020-05-23 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.34 2004-09-06
Inlägg: 24821
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Alltså, hur fasen ska vi kunna hjälpa med idéer när vi inte ens får se hur skapelsen ser ut mm.

Citera:
möjligtvis skulle tyngden av klockan påverka mätningarna eftersom
det normalt är väldigt lätta objekt som ska flyttas


Bara ovan säger ju att detta är en udda fågel som i sin klenhet inte kan belastas med enklaste mätdon.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.01 2020-05-23 

Blev medlem: 12.14 2012-07-20
Inlägg: 141
säter skrev:
Vad menar du med att den är olinjär?
X-Y axeln ligger inte i 90° vinkel, eller?


Det är att det verkar som att de kan få försämrad precision inom vissa ställen inom arbetsområdet
trots att origopunkterna visar rätt.
dvs. att man kan hamna i nåt liknande positionsserien nedan om man vill stega 10mm åt gången,


0,0,0
10,10,10
20,20,19
32,30,29
41,40,40
50,50,50
60,61,60
70,70,70
80,80,80
90,90,90
100,100,100


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.02 2020-05-23 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 19892
Ort: Säter
Du måste visa en bild på hur maskinen är byggd.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.18 2020-05-23 

Blev medlem: 22.18 2007-11-10
Inlägg: 579
Ort: Kungsbacka
Pick'n'place med servo men utan kulskruvar kan ju vara exempelvis scara eller delta-konstruktioner.

TS: En lösning som är långt från plug'n'play men möjlig, vore att montera en kamera på din robot som tittar på ett rutmönster på ditt arbetsbord (eller på sidan vid mätning av z) med vision programvara kan du se positioneringsavvikelse vid varje kryss. Om kameran skulle sitta stationär och titta på "robotgripdonet" skulle du behöva väldigt mycket högre upplösning och problem med parallaxfel m.m.
Se tråd om H.O.s pick'n'place-maskin.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.28 2020-05-23 

Blev medlem: 12.14 2012-07-20
Inlägg: 141
tecno skrev:
Alltså, hur fasen ska vi kunna hjälpa med idéer när vi inte ens får se hur skapelsen ser ut mm.

Citera:
möjligtvis skulle tyngden av klockan påverka mätningarna eftersom
det normalt är väldigt lätta objekt som ska flyttas


Bara ovan säger ju att detta är en udda fågel som i sin klenhet inte kan belastas med enklaste mätdon.


Japp, den är klen, men snabb.
Och, det fungerar fantastiskt bra när det flyter på.
Normalt flyttar den objekt som väger mellan 0.1 gram till 10 gram i snabb takt.
Den kan dock lyfta upp till 200 gram, men som sagt, frågan är om och hur mycket det skulle påverka
mätresultatet om man hängde på en klocka.
Men, det är helt klart en idé.

säter skrev:
Du måste visa en bild på hur maskinen är byggd.


Tyvärr, kan inte göra det i det här läget.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.31 2020-05-23 

Blev medlem: 13.39 2009-07-02
Inlägg: 1246
Ort: Mitt i Småland
Här är några som kan laseruppmätning

https://dynamate.se/tjanster/maskinservice/tillstandskontroll-vibrationsmatning/
http://www.ncservice.se/positioneringsmatning.php

NC Service har vad jag vet någon firma uppåt dina trakter man samarbetar med för uppmätning. Ring dom för info om vilken


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.36 2020-05-23 

Blev medlem: 22.18 2007-11-10
Inlägg: 579
Ort: Kungsbacka
Har du testat att köra maskinen långsamt för att se om problemen minskar?
Då kan det ju bero på antingen mekaniskt flex, eller regularor-prestanda hos servona.
Då kan ju också resultatet bli olika med olika stor last.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.37 2020-05-23 

Blev medlem: 12.14 2012-07-20
Inlägg: 141
bobobo skrev:
Pick'n'place med servo men utan kulskruvar kan ju vara exempelvis scara eller delta-konstruktioner.

TS: En lösning som är långt från plug'n'play men möjlig, vore att montera en kamera på din robot som tittar på ett rutmönster på ditt arbetsbord (eller på sidan vid mätning av z) med vision programvara kan du se positioneringsavvikelse vid varje kryss. Om kameran skulle sitta stationär och titta på "robotgripdonet" skulle du behöva väldigt mycket högre upplösning och problem med parallaxfel m.m.
Se tråd om H.O.s pick'n'place-maskin.


Ah, det har jag inte tänkt på, det kan vara värt att testa.
Kameror i olika storlekar finns, likaså programvara, får kolla med våra mattegrabbar om det kan vara en väg framåt :-)


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.39 2020-05-23 

Blev medlem: 12.14 2012-07-20
Inlägg: 141
persa skrev:
Här är några som kan laseruppmätning

https://dynamate.se/tjanster/maskinservice/tillstandskontroll-vibrationsmatning/
http://www.ncservice.se/positioneringsmatning.php

NC Service har vad jag vet någon firma uppåt dina trakter man samarbetar med för uppmätning. Ring dom för info om vilken


Tack så mycket för tipsen!


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.43 2020-05-23 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 19892
Ort: Säter
jpalsson skrev:
(skruvar jag isär den så ryker garantin)
Det är alltså fabrikstillverkade maskiner?
Då kanske du har någon länk till fabriken?


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 10.48 2020-05-23 

Blev medlem: 12.14 2012-07-20
Inlägg: 141
bobobo skrev:
Har du testat att köra maskinen långsamt för att se om problemen minskar?
Då kan det ju bero på antingen mekaniskt flex, eller regularor-prestanda hos servona.
Då kan ju också resultatet bli olika med olika stor last.


Jag har tyvärr inte haft möjlighet att göra det i produktion ännu, men det ligger på min todo-list.
Tror också att det kan vara hastighets/belastningberoende, därför skulle jag vilja göra uppmätning
i både obelastat och belastat läge, i olika hastigheter.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.00 2020-05-23 

Blev medlem: 12.14 2012-07-20
Inlägg: 141
säter skrev:
jpalsson skrev:
(skruvar jag isär den så ryker garantin)
Det är alltså fabrikstillverkade maskiner?
Då kanske du har någon länk till fabriken?


Jo, men jag vill inte peka finger åt något håll.

Är bara på stadiet att vi ser indikationer på problem, behöver verifiera det genom att mäta.
Sen, när man har lite mer på fötterna så kan man ju jobba med orsakerna till
problemet tillsammans med tillverkaren, sen om det är mekanik/elektronik
eller så enkelt som ovarsamma maskinoperatörer (eller för den delen, arbetsinstruktioner som kan missförstås), det får man ju se.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.25 2020-05-23 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 16.34 2004-09-06
Inlägg: 24821
Ort: Sparreholm, Södermanland N 59° 4.134', E 16° 49.743'
Tråkigt med sådan hyss hyss, hoppas du finner en lösning.


Upp
 Profil  
 
InläggPostat: 11.40 2020-05-23 
Användarvisningsbild

Blev medlem: 21.16 2009-02-22
Inlägg: 19892
Ort: Säter
jpalsson skrev:
det är mer åt robotteknikhållet än CNC.
Du kanske kan förklara om det liknar en Scara-robot, Delta-robot, Travers-robot, eller en vanlig Industrirobot?


Upp
 Profil  
 
Visa inlägg nyare än:  Sortera efter  
Svara på tråd  [ 59 inlägg ]  Gå till sida Föregående  1, 2, 3, 4

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme


Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Google [Bot], halle, hummel och 11 gäster


Du kan inte skapa nya trådar i denna kategori
Du kan inte svara på trådar i denna kategori
Du kan inte redigera dina inlägg i denna kategori
Du kan inte ta bort dina inlägg i denna kategori
Du kan inte bifoga filer i denna kategori

Sök efter:
Hoppa till:  
    Electrokit
Drivs av phpBB® Forum Software © phpBB Group
Swedish translation by Peetra & phpBB Sweden © 2006-2010