Igångsättning TIG-svets Miller 330A

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Användarvisningsbild
säter
Inlägg: 22079
Blev medlem: 22 februari 2009, 21:16:35
Ort: Säter

Igångsättning TIG-svets Miller 330A

Inlägg av säter »

Jag bytte åt mig en TIG-svets för massor av år sedan.
Nu funderar jag på att sparka liv i apparaten.

Är det någon som har erfarenhet av dessa?
Jag saknar manual, så jag söker även en sådan.

I svetsutrymmet har jag bara 25A framdraget, är det för optimistiskt?
ToPNoTCH
Inlägg: 3915
Blev medlem: 21 december 2009, 17:59:48

Re: Igångsättning TIG-svets Miller 330A

Inlägg av ToPNoTCH »

Vad jag kan se har dom manualen på sin hemsida.

Kolla http://www.millerwelds.com/service/owne ... .php?model
så finns 330A/B/SP eller 330A/BP

Någon av dom borde vara rätt.
danielr112
Inlägg: 7904
Blev medlem: 18 januari 2009, 00:48:24
Ort: Alvesta, Småland

Re: Igångsättning TIG-svets Miller 330A

Inlägg av danielr112 »

25A borde räcka ganska långt. Om den nu inte är enormt ineffektiv.
SeniorLemuren
Inlägg: 6897
Blev medlem: 26 maj 2009, 12:20:37
Ort: Kristinehamn

Re: Igångsättning TIG-svets Miller 330A

Inlägg av SeniorLemuren »

F....n vad avundsjuk (och nostalgisk) jag blir. Jag hade en sådan i min första verkstad för sådär 40 år sedan. Vattenkyld., både AC och DC, med fotpedal. Perfekt till ALLT. Bara köra på för fullt. Krånglade aldrig.
Användarvisningsbild
Uttis
Inlägg: 2008
Blev medlem: 16 december 2006, 00:54:34
Ort: häredetfaningenstjärna (fagersta)

Re: Igångsättning TIG-svets Miller 330A

Inlägg av Uttis »

Jag har en sån där, säkringen gick nån gång när man öste för fullt en längre tid vill minnas att dom var 25A men det var en del annat kopplat på samma säkring.
Användarvisningsbild
säter
Inlägg: 22079
Blev medlem: 22 februari 2009, 21:16:35
Ort: Säter

Re: Igångsättning TIG-svets Miller 330A

Inlägg av säter »

Exakta modellen är 330A/BPCY50.
Då borde det vara den här manualen.
o340p_mil.pdf
Här är en bild. (stulen från blocket)
6446260114.jpg
Det sitter ett vattenkylt slangpaket monterat.
Jag ska bara "fisköra" i stål, så det borde väl fungera att köra utan vatten?

Jag har även funderingar på om det går montera en vanlig "svetsklyka" för elektroder?
Jag har ingen gastub. Hur löser man det nuförtiden? Fribrev hos AGA?
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
SeniorLemuren
Inlägg: 6897
Blev medlem: 26 maj 2009, 12:20:37
Ort: Kristinehamn

Re: Igångsättning TIG-svets Miller 330A

Inlägg av SeniorLemuren »

Annars kan du ju alltid byta svets med mig. Jag har en liten tigsvets 120 amp med högfrekveständning. Den går även att svetsa vanliga pinnar med. Funkar bra att svetsa ända upp till 3.25 mm belagd tråd. Funkar på enfas 16 amp säkring, väger bara ett par kilo. lätt att ta med på cykeln när man åker på jobb :D High-tech svets, kostade 15 tusen när jag köpte den. Har använt den till att svetsa räcken och tankar av rostfritt till båtar. Men även bränt ganska mycket vanlig plåt med både 2,5 och 3,25 mm.
Användarvisningsbild
gunne
Inlägg: 1994
Blev medlem: 17 juni 2004, 15:00:31
Ort: sthlm
Kontakt:

Re: Igångsättning TIG-svets Miller 330A

Inlägg av gunne »

De största flaskorna man kan köpa från AGA numera är 5 L. Jag pratade med http://www.yarapraxair.se/ här om dan och fick för mig att de sa att man kunde köpa 10 L-flaskor av dem. Annars kostar dygnshyra från AGA 4,77 kr/dygn för ett ettårsavtal.
Användarvisningsbild
prototypen
Inlägg: 10843
Blev medlem: 6 augusti 2006, 13:25:04
Ort: umeå

Re: Igångsättning TIG-svets Miller 330A

Inlägg av prototypen »

25 A räcker långt, kör du DC för stål och RF så får du 50% mer ström än vid AC för aluminium. Som lök på laxen så behövs mycket mer ström för aluminium än för RF. Den där apparaten går säkert köra på 16 A och ett par hundra A DC.

Miller låter som guld i mina öron, jag har ju bara en AGA ståendes (någon som vill köpa?)

Protte
Användarvisningsbild
Glenn
Inlägg: 26121
Blev medlem: 24 februari 2006, 12:01:56
Ort: Norr om Sthlm
Kontakt:

Re: Igångsättning TIG-svets Miller 330A

Inlägg av Glenn »

Air liquide har 11l-flaskor man kan köpa loss, medans AGA bara har 5l som sagt.

Förr behövde man ett företag att registrera flaskan på om man skulle hyra hos AGA också, vet inte om det fortfarande är så ? enligt vad jag hört har air liquide inte det kravet.

Jag hörde dessutom från nån att AGA hade 10l köpeflaskor ute på försök för några år sedan, tror inte det blev nåt av det ?
kricka
EF Sponsor
Inlägg: 608
Blev medlem: 7 oktober 2003, 00:19:55
Ort: Vikbolandet
Kontakt:

Re: Igångsättning TIG-svets Miller 330A

Inlägg av kricka »

Jag köpte en 5L tub av Yara Praxair förra veckan med Argon.
Dom hade både 5L och 10L, Dock var 10L ganska dyr.
Jag gav 1740k(+moms tror jag var) för en 5L tub.
Och denna veckan tog den slut då gav jag 448kr inkl moms för en fyllning.
Användarvisningsbild
säter
Inlägg: 22079
Blev medlem: 22 februari 2009, 21:16:35
Ort: Säter

Re: Igångsättning TIG-svets Miller 330A

Inlägg av säter »

prototypen skrev:Den där apparaten går säkert köra på 16 A och ett par hundra A DC.
t.jpg
230V - 175A verkar mycket.
Jag undrar om det är 1-fas eller 2-fas matning?
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
prototypen
Inlägg: 10843
Blev medlem: 6 augusti 2006, 13:25:04
Ort: umeå

Re: Igångsättning TIG-svets Miller 330A

Inlägg av prototypen »

AWG 2, en ca 33 - 34 mm2 koppar, rejäl anslutningskabel.

Är det en enfasmaskin inkopplingsbar till 2 faser så var det inte så mycket att hurra för att svetsa RF och svart.

Men ström in brukar stå i paritet med ström ut så svetsar man måttligt grovt så håller mindre säkringar än 175 A.

Kolla om det sitter enfas eller trefas transformator ( ska det vara både DC och AC så sitter det troligen 2 st trafo + ett åbäke till drossel.

Protte
Användarvisningsbild
säter
Inlägg: 22079
Blev medlem: 22 februari 2009, 21:16:35
Ort: Säter

Re: Igångsättning TIG-svets Miller 330A

Inlägg av säter »

Det är en ganska tunn kabel monterad nu. Med en modern 16A kontakt.

Varför skulle en enfasmaskin vara dålig att svetsa RF med?

På schemat ser det inte ut som 3-fas i alla fall.
Om det är 1-fas eller 2-fas får någon annan avgöra.
Clipboard01.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
prototypen
Inlägg: 10843
Blev medlem: 6 augusti 2006, 13:25:04
Ort: umeå

Re: Igångsättning TIG-svets Miller 330A

Inlägg av prototypen »

Enfas ger mera rippel på strömmen och man eftersträvar så ren likström som möjligt, går ju kompensera med en större drossel, dessutom så får man 50% mer ström ur trefas med samma säkring.

Sedan var ju det där shemat inte så enkelt att tyda, dels genom att det var väl lite suddigt och sedan fattas väl en bit.
Undrar hur de varierar strömmen, kanske med transduktor.

Protte
Skriv svar