Kinesisk Tigsvets Vector-Weldning CT520PD - Smällde till inne i svetsen

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Astak
Inlägg: 6
Blev medlem: 15 december 2010, 10:15:16

Kinesisk Tigsvets Vector-Weldning CT520PD - Smällde till inne i svetsen

Inlägg av Astak »

Hej alla experter!

Jag har en kinesisk tigsvets "Vector-Welding CT520PD" som har gått sönder.
Under svetsning så smällde det till inne i svetsen och automatsäkringen gick.

Vid en provstart med locket öppet så startar svetsen normalt men efter några sekunder smäller det till i den igen och en ljusbåge uppstår vid en induktor vid ingången/nätdelen.
Om jag har förstått det hela rätt så är det en "Common mode choke" som de kallas på engelska.
Granskar man den närmare så är den helt sotig nere vid ledarna mot kretskortet, men allt runt omkring ser ok ut.

Kan endast induktorn ha gått sönder eller är det något mer som har orsakat det hela?

Hälsningar A
IMG_2447.jpeg
IMG_2445.jpeg
IMG_2438.jpeg
IMG_2435.jpeg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Astak
Inlägg: 6
Blev medlem: 15 december 2010, 10:15:16

Re: Kinesisk Tigsvets Vector-Weldning CT520PD - Smällde till inne i svetsen

Inlägg av Astak »

Tror ni att endast induktorn är trasig eller är det något annat som har orsakat det?

Behöver råd ganska omgående då återförsäljaren ska skicka nya delar till mig, tänkte om det är något mer jag ska säga till om.


Tack på förhand!
SM4UKE
Inlägg: 63
Blev medlem: 28 september 2015, 20:47:21
Skype: HenrikUKE
Ort: Karlstad

Re: Kinesisk Tigsvets Vector-Weldning CT520PD - Smällde till inne i svetsen

Inlägg av SM4UKE »

Det är inte så enkelt att det är dåliga lödningar vid filtret? Sådana där filter brukar sällan gå sönder, det finns liksom inte så mycket som kan gå sönder.
Gör om lödningarna, kolla sedan att det är god kontakt.
Användarvisningsbild
arvidb
Inlägg: 4211
Blev medlem: 8 maj 2004, 12:56:24
Ort: Stockholm

Re: Kinesisk Tigsvets Vector-Weldning CT520PD - Smällde till inne i svetsen

Inlägg av arvidb »

Ser inte lindningarna skadade ut på högra sidan av induktorn, första bilden? Kanske har nåt med saken att göra?
Astak
Inlägg: 6
Blev medlem: 15 december 2010, 10:15:16

Re: Kinesisk Tigsvets Vector-Weldning CT520PD - Smällde till inne i svetsen

Inlägg av Astak »

Jag har tänkt det jag med, det finns väl inget som kan gå sönder i en sån spole.

Den alstrar väl ingen värme?

Nu med bättre belysning så ser det ut som en nötningsskada på lindningen på högra sidan.
Tog även bättre kort på anslutningen och det ser ut att ha varit ganska varmt där.
Jag har provat mäta lite enkelt i serie med spolen medans jag har rört den lite, men det verkar inte vara något glapp.



Jag får väl helt enkelt prova byta den mot en ny och hoppas på att det fungerar.


IMG_2461.jpeg
IMG_2462.jpeg
IMG_2463.jpeg
IMG_2468.jpeg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
Danny
Inlägg: 2084
Blev medlem: 17 maj 2007, 16:30:37
Ort: Skåne

Re: Kinesisk Tigsvets Vector-Weldning CT520PD - Smällde till inne i svetsen

Inlägg av Danny »

Det är inte så att den gula filterkondingen har släppt ut sot mot induktorn?
malman
Inlägg: 313
Blev medlem: 13 februari 2006, 01:17:03
Ort: Arboga

Re: Kinesisk Tigsvets Vector-Weldning CT520PD - Smällde till inne i svetsen

Inlägg av malman »

Av första bilden att dömma tycker jag det ser ut som sot-märken som ser ut att härstamma från kylflänsen till vänster....
Astak
Inlägg: 6
Blev medlem: 15 december 2010, 10:15:16

Re: Kinesisk Tigsvets Vector-Weldning CT520PD - Smällde till inne i svetsen

Inlägg av Astak »

Tror inte det är något med kondensatorn, ser inget yttre fel på den.

Men som malman skriver så ser det mycket riktigt ut som att det är något vid kylflänsen till vänster, det ska jag kolla närmare på när jag kommer hem.

Jag har inget elschema, så är det någon som kanske vet vad den transistorn har för uppgift? För mig ser det ut som att den kommer direkt efter likriktaren
Astak
Inlägg: 6
Blev medlem: 15 december 2010, 10:15:16

Re: Kinesisk Tigsvets Vector-Weldning CT520PD - Smällde till inne i svetsen

Inlägg av Astak »

malman skrev:
8 december 2020, 22:15:38
Av första bilden att dömma tycker jag det ser ut som sot-märken som ser ut att härstamma från kylflänsen till vänster....

Nu demonterade jag kylflänsarna och mycket riktigt är problemet där, det är kortslutning mellan skruvarna som håller fast flänsen.

Så nu funderar jag på hur jag ska göra.. får se vad återförsäljaren säger.


IMG_2487.jpeg
IMG_2488.jpeg
IMG_2489.jpeg
IMG_2490.jpeg
IMG_2491.jpeg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
malman
Inlägg: 313
Blev medlem: 13 februari 2006, 01:17:03
Ort: Arboga

Re: Kinesisk Tigsvets Vector-Weldning CT520PD - Smällde till inne i svetsen

Inlägg av malman »

Men jösses....
Det ser ut som ledningsbanan under flänsen spruckit rakt av (från skruv till skruv).. och som sedan har det slagit över under lång tid som i sin tur gradvis ätit bort kopparen.... å tillslut börjat det gå via skruvar och aluminium...

Om inget annat gått sönder är det ett rent mekaniskt fel som torde gå att laga om man är lite händig.....

Undrar om det kan vara genererat av att skruvarna dragits år för hårt....vilket knäckt kortet under flänsen, längs med spåret i flänsen... eller om flänsen vickat fram och tillbaka och knäckt ledningsbanan...

Klart faschinerande fel....
Senast redigerad av malman 13 december 2020, 16:45:06, redigerad totalt 1 gång.
Användarvisningsbild
Henry
Inlägg: 20392
Blev medlem: 20 april 2005, 02:52:47
Ort: Lund

Re: Kinesisk Tigsvets Vector-Weldning CT520PD - Smällde till inne i svetsen

Inlägg av Henry »

Ja det där var udda får man säga.
Astak
Inlägg: 6
Blev medlem: 15 december 2010, 10:15:16

Re: Kinesisk Tigsvets Vector-Weldning CT520PD - Smällde till inne i svetsen

Inlägg av Astak »

Liten uppdatering.

Har pratat med leverantören och de skickar ett komplett nytt huvudkort, de har varit väldigt hjälpsamma.
Dock så har kortet fastnat i frakten mellan Sverige och Tyskland, men det bör dyka upp efter nyår.
Skriv svar