Svenska ElektronikForumet
https://elektronikforumet.com/forum/

Göra blockscheman
https://elektronikforumet.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=89432

Författare:  Platis [ 15.56 2017-11-24 ]
Inläggsrubrik:  Göra blockscheman

Vad använder ni för program att göra blockscheman med?

Utöver mspaint... :wink:

Författare:  Lasp [ 16.00 2017-11-24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Blockschema är bra. Förr använde jag oftast Visio! Titta på det om det är fritt.
Kanske det finns en fri motsvarighet.

Författare:  nifelheim [ 16.29 2017-11-24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Open Office Draw, om någon annan ska se det,
annars är rutat papper och penna, överlägset :)

Författare:  psynoise [ 19.44 2017-11-24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

https://www.draw.io
Draw.io. Väldigt enkelt och snabbt. Går att köra på egen dator och i molnet.

http://dia-installer.de/
Dia. Också väldigt enkelt. Dock ett par år sedan jag använde det sist.

Författare:  Platis [ 21.07 2017-11-24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Tackar för tipsen! Ska ladda ner och prova! :)

Författare:  Klas-Kenny [ 21.46 2017-11-24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Brukar använda draw.io, väldigt enkelt och smidigt. :)

Författare:  TomasL [ 22.01 2017-11-24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Uteslutande VISIO, världens bästa program, kan göra vad som helst, finns inga begränsningar.

Författare:  HUGGBÄVERN [ 23.24 2017-11-24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Hur gratis är Visio?

Författare:  guckrum [ 23.43 2017-11-24 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

xfig, tgif och TikZ :)

Författare:  lillahuset [ 00.21 2017-11-25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

TomasL: Kan jag kompilera och debugga kod till en Cortex-M4 med världens bästa program? Eller finns det någon typ av begränsning där? En plugin kanske behövs?

Författare:  Glenn [ 03.15 2017-11-25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Visio ger ju väldigt lätt huvudvärk, otroligt bakvänt program, om än kompetent och absolut inte gratis.

Dia har jag också använt för läänge sedan.

Författare:  Icecap [ 07.14 2017-11-25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Om der är el-scheman använder jag schemadelen av mitt CAD-program. Har gjort en del komponenter som schemasymboler o kan enkelt göra flera om det behövs.

För flödesdiagram fungerar LibreOffice/OpenOffice riktigt bra.

Författare:  TomasL [ 09.36 2017-11-25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

lillahuset skrev:
TomasL: Kan jag kompilera och debugga kod till en Cortex-M4 med världens bästa program? Eller finns det någon typ av begränsning där? En plugin kanske behövs?

Ja du kan skriva en kompilator/debugger i VISIO, som tar ditt i VISIO skapade flödesshema och genererar exekverbar kod utifrån schemat

Författare:  Nerre [ 10.10 2017-11-25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Det man vill ha är ju ett program där man kan flytta runt blocken och så följer ju linjerna mellan blocken med automatiskt.

Vi hade på jobbet förut ett program som hette SmartDraw som var gjort precis för det (det valdes eftersom det kostade 300-400 per licens, medans Visio på den tiden kostade flera tusen per licens).

Där definierade man "fästpunkter" på symbolerna, där man då kunde haka fast linjer/pilar, och sen var det bara att flytta omkring grejerna och linjerna följde med och anpassades efter omgivningen så att säga. Gick att ställa om om det skulle vara "rak" linje, räta vinklar eller böjlig linje.

Författare:  TomasL [ 10.24 2017-11-25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Visio är naturligtvis inte det billigaste program att köpa.
Dock, kan det vara extremt kostnadseffektivt, då man kan göra extremt mycket i det.
Själv använder jag det till att:

Rita block/organisationsscheman
Enklare elritningar. (där Autocad Electrical är för tung)
Enklare mekaniska simuleringar. (där Inventor blir för tung)
Enklare skåpsritningar. (där Autocad och Inventor är för tunga)
Enklare mekaniska ritningar (där Autocad och Inventor är för tunga)
Rumsinredning. (där Autocad och Inventor är för tunga)
Rörscheman med flödes och tryckfalls simulering.
PID-scheman
Nätverks-scheman
Enklare GANT-scheman (Där MS Project är för tungt)
Veroboard-konstruktioner.
Enklare elektronikkonstruktioner/ritningar, (Där EDA blir för tungt)

Plus en mängd andra saker.

Författare:  Glenn [ 15.23 2017-11-25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Nerre skrev:
Det man vill ha är ju ett program där man kan flytta runt blocken och så följer ju linjerna mellan blocken med automatiskt.


Just det funkar ju enbarmligt dåligt i visio, det "ska" funka men funkar bara ibland, samma sak när man grupperar saker, det funkar inte speciellt bra.

Nu har jag iofs bara "fuskat" i visio, alltså "testat mej fram själv", men när jag stött på problem har jag frågat folk som faktiskt gått kurser i det hos microsoft, och dom bara rycker på axlarna och "det är så" "lev med det".. inte så enterprise kan man tycka..

Författare:  Platis [ 15.25 2017-11-25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Går det köra rutnät med snap i Visio?

Författare:  TomasL [ 19.05 2017-11-25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Glenn skrev:
Nerre skrev:
Det man vill ha är ju ett program där man kan flytta runt blocken och så följer ju linjerna mellan blocken med automatiskt.


Just det funkar ju enbarmligt dåligt i visio, det "ska" funka men funkar bara ibland, samma sak när man grupperar saker, det funkar inte speciellt bra.

Nu har jag iofs bara "fuskat" i visio, alltså "testat mej fram själv", men när jag stött på problem har jag frågat folk som faktiskt gått kurser i det hos microsoft, och dom bara rycker på axlarna och "det är så" "lev med det".. inte så enterprise kan man tycka..


Vet inte vilka versioner av Visio du använt, jag har använt det sedan version3, kör nu Visio 16 Pro., och det har alltid fungerat, både att linjerna flyttar med och att gruppera.
Det enda som inte funkar speciellt bra i Visio är lagerhanteringen om man skall hantera den programatiskt.
Ja det går att snappa till rutnät och hjälplinjer, per automatik så får man hjälplinjer mot närliggande symboler.

Författare:  Platis [ 20.25 2017-11-25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Har visio stöd för dxf ?

Författare:  TomasL [ 20.29 2017-11-25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Ja och DWG mm

Författare:  TomasL [ 20.34 2017-11-25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Glenn, gissar att du inte använder "Connections" och "connectors" utan rena linjer, då funkar det naturligtvis inte.

Författare:  Platis [ 20.38 2017-11-25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Hmm, såg att det finns Visio Online nu för 40kr/mån! Frågan är väl om det är samma sak?

Författare:  TomasL [ 20.41 2017-11-25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Tja, förmodligen betydligt segare än att köra det lokalt, sedan kanske man inte kan anpassa symboler mm på samma sätt som man kan med en lokal installation.

Dock du kan ju "hyra" 365a, med en lokal installation.
Alternativt ladda ned Visio16 och testa det någon månad (tror jag)

Författare:  Platis [ 20.48 2017-11-25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Ja 120kr/mån, hade det ingått officepaketet och onedrive så hade jag nog kanske nappat på det!

Smartdraw engångskostnad 299$, online 9.95$, underlig prissättning på online-versionen när man avser konkurrera med Visio !

Författare:  TomasL [ 20.57 2017-11-25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Nja, det är omöjligt att konkurrera med viso, eftersom det så mycket mer.
Du har full kontroll över hur dina "SHAPEs" beter sig, du kan göra dem extremt smarta, lägga in beräkningar i dem (varje objekt i visio har något som liknar ett kalkylblad i bakgrunden), där man kan lägga till väldigt mycket interaktion mm, dessutom kan man ju naturligtvis lägga in VBA-kod i objektet också.

Som exempel finns det att köpa "SHAPEs" som per automatik bygger en komplett ritning över ditt nätverk.
Med lite kunskap om VBA osv, så kan du själv fixa till det.
Grejjen med VISIO är att det inte är ritningsverktyg, enbart utan det går att automatisera ritandet fullständigt.
Det finns också SHAPEs som genererar kod för GUI osv, i all oändlighet.
Själv har jag gjort symboler mm, för att rita flödesscheman för kylinstallationer, där jag får automatisk tryckfallsberäkningar på alla delar, automatisk rördimensionering, beräkning av balansering samt en viss mån av simulering av hela systemet, dessutom produceras materiallistor, systemvolymer, skyltlistor mm direkt från ritningen.

Författare:  Lasp [ 21.00 2017-11-25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Jag måste också inflika att Visio är stort och suveränt!
Man kan skapa hela SQL databaser från grafer.

Författare:  Platis [ 21.03 2017-11-25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Ja det verkar smart, just integrationen och att man kan använda det till lite allt möjligt! :humm:

Författare:  TomasL [ 21.03 2017-11-25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Ja, och så mycket mer, VISIO är inte ett rit-program utan en universell applikation, som man i princip kan få att göra vad man vill, dock kanske inte flyga till Mars, men det kanske kommer. :D

Författare:  TomasL [ 21.08 2017-11-25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Men om man bar skall rita några enstaka organisationsscheman eller liknande, så kanske Visio är att skjuta lite över målet.

Författare:  Lasp [ 21.20 2017-11-25 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Kanske skulle vi fråga TS vad syftet skall vara. Jag menar att blockschema kan skilja mycket åt, i tid, med funktion och framförallt hur många personer som är involverade i processen.
Är det för eget minnesbruk för stunden är Visio att skjuta över målet!
Så TS Vad vill du göra?

Författare:  Platis [ 01.19 2017-11-26 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Jag tänker lite så här.
Det är ju bra att kunna presentera och dokumentera projekt och hur man tänker, för sej själv och för andra!
Lär man sej att göra det digitalt med en gång så sparar man ju förhoppningsvis lite tid också = bättre effektivitet! Inget fel med rutat papper dock!
Jag är lite av en "hattare" dvs jag håller på lite där och lite där, inte mycket ordning på nåt, om man får vara lite självkritisk! :roll: Tänkte försöka ändra på detta! :vissla:

Bl.a är jag helt kass att presentera och genomföra projekt här på forumet, tycker också det är jobbigt att formulera och förklara saker och ting ibland då det lätt blir omständigt och upplagt för missförstånd!

Kan man presentera saker mer tydligt både för sej själv och andra så tänker jag att det blir bra kvalitet på projekttrådarna, lättare för andra att förstå och hänga med i tankegångarna, inte så omständigt och bättre ordning och effektivitet för en själv, man ser också felaktiga tankegångar lättare!

Funderat på om man borde ha en kravspec på sej själv på dom projekttrådar man lägger upp. :humm:
Tex;
Syfte
Mål
Dokumentation
Spec
Delar
Tydlig indelning med länkar till delmål/delprojekt(långa trådar är ett helsike att "hoppa" in i om man inte hängt med från början och om man inte vill läsa typ 65 sidor)

Ett led i detta tänker jag är att ha effektiva mjukvaror/verktyg som man lär sej behärska!

Vad vill jag kunna göra och vad behöver jag för program?
Dels något för att göra följande:
Enkla blockdiagram
Flowcharts
Enkla scheman
Tabeller
Enkla 2-d ritningar
Skisser/bilder

Och så kanske några "tyngre" ryggrads-program:
Officepaket tex MS eller Openoffice
PCB-suite tex Eagle, Kicad,
3D cad/cam tex Fusion360

Bra om programmen finns både för Linux och Win, kör mest Win, men bra att enkelt kunna migrera till Linux utan att byta programmiljö! :wink:

Fått en massa bra tips som jag håller på att kika på! :tumupp:
Visio
Smartdraw
Openoffice Draw
Draw.io
Dia
m.fl

Kollar även lite på;
Lucidchart
Edraw Max
Libreoffice Draw
yED

Vissa onlineversioner känns väldigt trevliga och innovativa så här långt, tex Draw.io, Fritzing, EasyEDA, Lucidchart m.fl, men man vill nog ändå ha programversion! :humm:
Dels är man inte alltid online och sen blir det lätt en halvseg känsla i det ibland! Jag har också en känsla av det finns en del begränsningar som man som nybörjare inte direkt upptäcker!
En sak som flera online verkar ha gemensamt är när man högerklickar på ett objekt så lägger sej windows högerklickruta ovanpå applikationens högerklickruta, irriterande och jag vet inte om det går komma runt egentligen med tanke på att det körs i webbläsaren!?

Författare:  TomasL [ 01.26 2017-11-26 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Visio, kan naturligtvis göra en del av det, dock, Word, fixar allt i princip. WIN/Linux, glöm det.
Frågan är ju om du är villig att lägga ut 7k på Visio egentligen.

Författare:  Platis [ 01.36 2017-11-26 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Nä, troligtvis inte! Trodde det bara var prenumeration som gällde(120kr/mån)! Hade officepaket och 1TB Onedrive ingått i det priset(120kr/mån) då hade jag allvarligt övervägt det! :humm:

Författare:  TomasL [ 01.45 2017-11-26 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Jo, prenen gäller, vill du ha det permanent så är det 7k, for all evighet, typ.

Författare:  Platis [ 01.49 2017-11-26 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Okej, hur begränsad är en sån licens egentligen? En användare, två datorer, eller nåt sånt??

Författare:  lillahuset [ 01.51 2017-11-26 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Glöm OpenOffice. LibreOffice är en "fork" av OO som utvecklas till skillnad från OO som Oracle verkar mer eller mindre ha förlorat intresset för.

Författare:  Platis [ 01.53 2017-11-26 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Okej, bra att veta! :tumupp:

Författare:  Nerre [ 14.55 2017-11-26 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Om det är för hobbybruk så är det ju oftast inte motiverat att lägga ut stora mängder pengar på det hela, så är det ju bättre att försöka hålla sig till Open Source.

LibreOffice, LibreCAD, Inkscape och GIMP kan man ju börja med.

Sen finns det en del specialiserade program för att hålla reda på "information". Såna program är populära bland författare, där man t.ex. behöver hålla reda på hur en massa saker förhåller sig till varandra och kunna bygga ut lite här och där efter hand. Jag kommer inte på nåt specifikt namn just nu, men det finns mycket bra grejer om man letar. Att kunna samla tabeller, skisser, texter, beräkningar etc i ett och samma program är väldigt trevligt. (Dessa program ersätter alltså att man har en projektmapp i filsystemet där man sparar ner allt som hör till projektet.)

Författare:  Platis [ 17.12 2017-11-26 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Tack för tipsen! :) LibreCAD var nytt för mej men såg intressant! :tumupp:

Författare:  Lasp [ 18.18 2017-11-26 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Visst är det klokt synsätt att försöka få ner tankar på "pränt" fast i elektronisk och redigerbar form (dessutom lättare att bolla).
Men en sak man ofta glömmer är vart står man idag, och vilka resurser har jag att jonglera med?
Och då menar jag resurser i form av pengar men också folk.

Författare:  Platis [ 18.37 2017-11-26 ]
Inläggsrubrik:  Re: Göra blockscheman

Kloka ord!

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/