Svenska ElektronikForumet
https://elektronikforumet.com/forum/

Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?
https://elektronikforumet.com/forum/viewtopic.php?f=10&t=83491

Författare:  Al_Bundy [ 14.57 2016-08-02 ]
Inläggsrubrik:  Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Hej.

Jag ska simulera LM331 men jag har inget SCPICE program som har just denna komponent.

Jag har Multi Sim. Men Multi sim har ett fattigt bibliotek.

Tror ni att OrCAD har?

Författare:  tecno [ 15.05 2016-08-02 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

:vissla:

googla lm331 spice model så får du över 2000 träffar

Författare:  SeniorLemuren [ 15.32 2016-08-02 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Jag har Proteus 8 Professional och där finns den med.

Författare:  Al_Bundy [ 15.58 2016-08-02 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Och det går att simulera den där i utan krångligheter? :)

Har programmet en 555 timer också? Även MCP3008 och 74hc595 ?

Kanske är en dum fråga med tanke på att det är rätt gamla kretsar?

Författare:  SeniorLemuren [ 16.19 2016-08-02 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Där finns i stort sett allt. Ta hem det och kolla. Länk här

Författare:  Al_Bundy [ 17.01 2016-08-03 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Är du säker att Proetus är gratis?

Författare:  SeniorLemuren [ 17.13 2016-08-03 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Nej. Men demoversionen är gratis att lada hem. Vet inte vad den innehåller. Du får läsa på deras hemsida förslagsvis.

Författare:  Al_Bundy [ 17.33 2016-08-03 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Innehåller ditt Proetus 8 MCP3008 också? :)

Håller på göra ett kretsschema som innehåller Paj, MCP3008, LM331, 74HC595 + massa andra enkla relän.

Författare:  SeniorLemuren [ 19.53 2016-08-03 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Tyvärr. Man kan läsa följande om man söker på nätet:
Citera:
Sorry but there is no simulation model for the MCP3008.

Mixed signal devices of this type generally do not have spice models.

Whilst it is possible to create models that represent some of the behaviour of such devices, modelling to the level of the SPI bus interfacing in a spice simulator is a major task and is probably beyond the scope of what we can undertake at this time.


Författare:  mrfrenzy [ 10.05 2016-08-04 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Proteus använder inte bara ren Spice. Det kan simulera spi, i2c, ethernet osv.
Bilaga:
548ed638-ee4e-11e3-9c1c-1365cd2a1fc7.gif

Författare:  Al_Bundy [ 12.24 2016-08-04 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Så är Proteus bättre än Multisim?

Författare:  Al_Bundy [ 15.01 2016-08-04 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

För att lägga till LM331 i ett Spice program så måste man hitta en kretskortsmodell på tillverkarens sida. Men jag hittar inget.

Har Texas Instruments ingen kretskortsmodell för LM331? Det ska alltså vara en datafil med text som fungerar som ett språk.

Författare:  xxargs [ 15.19 2016-08-04 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Man får titta på flera ställen - det finns ställen på webben där man samlat stora samlingar spice-filer och LM331 är ingen ny krets så dess spice-modell bör finnas ganska spritt.

Med alla uppköp som skett vet jag inte om National Semiconductor finns kvar - men prova den vägen då det är ursprungligen en NS-krets.

sedan kan man behöva göra lite syntax-justeringar i filen då det kan vara lite skillnad i spice-filen om den är generiskt skriven eller är skriven specifikt för pspice då det under en tid ansågs som mer standard än den generiska formen av tillverkarna 'för att det skulle fungera direkt'. Det är ingen svårt och kan editeras i en texteditor.

Författare:  Al_Bundy [ 15.39 2016-08-04 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Jag hittar ingen modell för LM331. Borde inte tillverkaren ha skyldighet att publicera sånt?

Författare:  xxargs [ 16.13 2016-08-04 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Finns inga skyldigheter!! - var har du fått det ifrån??!!! - det är en service som kretstillverkare med mycket möda och stor kostnad har skapat modeller för att försöka övertyga ofta tidiga konstruktörer att implementera en ny krets - och många av dessa modeller är barn av sin tid med simulatorer och vad de kunde vid den tidpunkten.

Det är ett helvetes jobb att skapa en modell som ligger väldigt nära en verklig krets i beteende, med alla olinjaritet, bandbreddsbegränsningar etc. och modellerna är ändå mer eller mindre inkompletta och tar inte alla situationer. Därför går det inte att designa bara med en simulator - man måste också bygga grejor i verkligheten och prova också!! (dock måste jag säga att överensstämmelse mellan simulator och verkligheten ibland kan vara hårresande bra - men det är inget man skall ta för givet var gång, inte ens ibland).

Att det finns spice-modeller över huvud taget är en ren service mot konstruktörer given av en kretstillverkare för att försöka få sin komponent som ett troligare val i designfasen - det är ingen 'skyldighet'!! - det är 'marknadsföring'!

Slutligen - har du ens försökt att leta!? (google "spice LM311") => http://www.ti.com/product/LM311/toolssoftware som ett av många alternativ, förvisso i pspice-format men du får kanske justera i texteditor så att det passar din spice-dialekt då en '.' kan vara ',' ';' är ett ':' etc. skillnader. - sedan kanske du får koppla det till en grafisk symbol och koppla det till rätt pinne etc. meck innan allt fungerar

Författare:  Al_Bundy [ 16.30 2016-08-04 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Om det är så mycket jobb så måste man ju byta programvara hela tiden.

Alltså måste jag byta till Proteus 8 från Multisim 11.0 om jag vill testa LM331

Författare:  xxargs [ 16.43 2016-08-04 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Eller så lär du dig att skapa nya komponenter med importerade existerande (p)spice-modell listor etc. i din nuvarande miljö - det kanske finns verktyg i din spice-dialekt-produkt som hjälper till med detta eller konverterare från allt som oftast, just pspice-format.

Det är inget tillverkare som hela tiden sitter och anpassar sina modeller från 1987 så att det passar de olika nyuppkommna olika spice-verktyg 2016

Ursäkta den irriterande tonen - men sådant ingår att hantera i ingenjörsjobbet då att förpacka om spice-listerna för olika miljöer är det lätta jobbet - det som är svåra är att få fram modellerna i sig och det har hänt att jag skrivit av spice-listor av kopior i 5-generationen från tryckta databöcker och det är så suddigt att man får gissa tecknen då dessa inte finns att uppbringa någon annanstans - och då måste man göra allt annat också som symboler etc. i sin spice-miljö - detta är 1000 ggr lättare än att försöka skapa spice-modellen i sig från scratch... - det är inte legobitar som passar i varandra direkt, ibland måste man använda kniven och värmepistolen sas.

Författare:  Al_Bundy [ 17.08 2016-08-04 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Med andra ord: helt värdelöst att tillverkare idag inte släpper spicemodeller.

Nu måste man alltså tillverka egna och detta är inte lätt.

Kanske lika bra att jag ersätter LM331 med en uC och en inbyggd DAC. Eller PWM och filter går ju också bra.

Jag kan inte programmera vanliga Atmels uC. Men däremot kan jag använda mig av Simulink för att generera C kod.

Författare:  xxargs [ 17.35 2016-08-04 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Detta att tillverkare i mindre utsträckning släpper ut sådant är ett tecken i tiden - stora företag kastar ut alla sina kunniga tekniker och annat kunnigt folk för att de kostar pengar, är besvärliga och slickar inte medhårs på alla tokiga ideer som kommer från marknadsavdelningen (då teknikerna i fråga blir satta på de omöjliga uppdragen)... och när man kastat ut dem så säger man att man skall outsourca detta - men problemet är att efter en tid så vet ingen på företaget vad 'spice-modeller' är för något eller vad dom används till och varför man skall spendera pengar på detta - än mindre skaffa underlag för att mata outsoursningsföretaget då man helt plötsligt skall gå in på mikrodetaljer och då behöver man ha någon kunnig teknisk motpart inom företaget (dom som är sparkade alltså och nu jobbar på outsoursningsföretaget ifråga och försöker hanka sig fram) och efter en tid så finns det inte några företag längre som kan göra några spicemodeller av kvalitet längre då de har gett upp eftersom det kommer för få uppdrag...

sådant här händer hela tiden... och har sett det själv inneifrån...

Författare:  Al_Bundy [ 17.53 2016-08-04 ]
Inläggsrubrik:  Re: Vilket SPI CE program ska jag använda för LM331?

Jag förstår exakt vad du menar. Oftast är det smarta personer som brukar ryka först på ett företag då dem kostar mest. Kvar har man ordinarie personal som är trött och för gammal för att ta till sig med ny kunskap.

Sedan skryter företagets ledning om att de tänker långsiktigt. Efter 2 år börjar aktiekursen falla. ;)

Men jag släpper det där med LM331 och ska försöka snöa mig in på Matlab Simulink embedded coder för att generera färdiga program för AVR.

Alla tidsangivelser är UTC + 1 timme
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/