Propeller (MCU)

Från ElektronikWikin

(Omdirigerad från Propeller)
Hoppa till: navigering, sök

Propeller är en mikrokontroller designad och såld av Parallax.

Innehåll

Struktur

parallax.com/propeller/ Undersök den interna strukturen nertill på den sidan (block diagram).

Propeller innehåller 8 separata processing-enheter, så kallade COG:er, som var och en har ett eget minne och några andra lokala resurser. Dessa olika COG:er delar även på några globala resurser som är gemensamt för alla.

I likhet med flera andra liknande existerande produkter så används en intern PLL för att multiplicera upp klockan som skickas in. Maximalt kan kretsen hantera att alla 8 COG:erna exekverar i 80 Mhz. Bland annat så har varje COG en inbyggd del som gör det möjligt för respektive COG att användas för videogenerering vilket gör att man kan skapa enkla användargränssnitt som presenteras på en VGA-skärm eller en vanlig TV. Istället för att hantera flertalet controllers så är deras tanke att du laddar hem koden (eller skriver koden själv) som gör att en av dina COG's antar den Controller-roll du för tillfället behöver. Till exempel kan man då använda olika COG:er till olika sysslor i form av kontroller såsom: CPU, grafik, ljud, seriell kommunikation RS-232, SPI, I2C och en som PS/2.

Med hjälp av dessa block i samverkan kan då konstruera enklare SOC-system (System-On-A-Chip).

Ett trevligt och innovativt koncept, men det märks att det är ett mindre företag eftersom dokumentationen av denna krets är bristfällig, verktygen för utveckling finns bara för Microfts Windows och är delvis skrivna i assembler(?) och dokumentationen för utvecklingverktyget och kretsen verkar ligga i samma dokument(?). Trots detta kan man tillskriva Parallax en hel del nyskapande och framtiden får utvisa vilka reella produkter som kommer att tas fram med hjälp av produkten Propeller.

Operativsystem

Vad gäller operativsystem så verkar det inte bli möjligt att på enkelt sätt köra fullskaliga operativsystem såsom Linux på Propeller, utan betydligt enklare operativ för inbyggda system är nog mera aktuellt. Idag verkar det inte finnas något att utgå ifrån. Det pratas i forumen om något enkelt operativsystem som postas i nya versioner eftersom där som kanske kan bli något så småningom, men det är inget Linux.

Programmeringsmöjligheter

Här finns idag två möjligheter, antingen använder man assembler direkt mot respektive COG, eller så använder man deras eget högnivåspråk SPIN som är speciellt framtaget för att enkelt kunna hantera de olika COG'sen. man ska även kunna blanda dessa två som man vill.. C/C++ -kompilator finns ingen idag och jag har heller inte hittat någon som funderar på att skriva en sån, men det kan nog dyka upp. Med den mängden minne som finns i respektive COG så är dock C++ troligen itne ett bra alternativ.

Starter kit

De Starter Kits som finns att tillgå idag är relativt "billiga" 80 USD respektive 130 USD. Den som kostar 130 USD verkar innehålla väldigt mycket användbart för pengarna.

parallax.com/detail.asp?product_id=32100

Men i Forumen pratas redan om ett nytt mini-starter kit som skulle kosta cirka 15 USD för intressenterna till detta kort är ju väldigt prismedvetna hobbyister. Kretsen kostar idag lös 12,50 USD, så då förstår man hur grundläggande detta kommande Starter Kit kommer att bli.

Externa länkar

Personliga verktyg