Sida 1 av 1

Oscilloskop från 50talet - våga sätta i sladden?

Postat: 14 augusti 2014, 23:21:35
av nastybyte
Hej,
jag hittade ett riktigt gammalt fint oscilloskop, Tektronix 515A heter det. Finns lite info och nån som gjort en grym restaurering av ett likadant här: http://www.radiomuseum.org/r/tektronix_ ... 5a515.html. Iallafall så prövade jag att sätta i en sladd men jordfelsbrytarn slog ifrån när jag tryckte på av/på-knappen. Jag har för mig jag hört nånstans att detta är normalt för en del gamla prylar (enligt sidan ovan började denna modellen tillverkas -57 så kvalificerar nog :lol: ) då de inte är gjorda för att fungera med jordfelsbrytare. Stämmer detta, och går det att göra något (relativt enkelt) åt det?

Jag har inte gjort mycket med instrumentet förutom att torka rent både in- och utvändigt (såg inte alls farligt ut), samt bytt säkringen som såg väldigt ålderdomlig ut och var helt svart inuti. Har inte sett några yttre tecken på skador förutom att de gamla elektrolytkondensatorerna är gjorda av papp (!) och pappen är väldigt torr och den yttersta lossnar lätt. Vad är bäst, testa med minimala modifikationer eller byta kondingarna innan man prövar?

Re: Oscilloskop från 50talet - våga sätta i sladden?

Postat: 14 augusti 2014, 23:55:00
av grym
välkommen till forumet

två saker

dom gamle skopen hadde ofta en spänningsinställning bak som man kunde ställa för varje 10 tals volt, kolla det
ex 210,220,230,240v

gamla kondingar behöver formateras, läs, öka spänningen sakta så dom hinner bygga upp oxidskikten igen invändigt,

Re: Oscilloskop från 50talet - våga sätta i sladden?

Postat: 15 augusti 2014, 00:25:32
av qx5
För att formera kondensatorer så räcker det med en spänningsramp? en gång eller flera? tid? spänning?

Re: Oscilloskop från 50talet - våga sätta i sladden?

Postat: 15 augusti 2014, 00:55:37
av nastybyte
Tack för det snabba svaret! Har kikat in här tidigare men inte skrivit något vad jag kan minnas.

Vad gäller spänningslägena så finns inga inställningsmöjligheter alls, bara en aluminiumbricka med texten "Connected for 220V operating range. 198-235V 50-60~". Åh, glömde förresten bort att jag fick byta ut den gaaamla kontakten mot en vanlig sån som sitter i nätaggen på datorer, kan det vara så att det är av betydelse vilken som är N/L? Detta är lite nytt för mig, är inte alls någon elektronikguru utan kemist, dock med en smärre svaghet för gamla mätinstrument. :wink:

För att återuppliva kondingarna som du beskriver måste jag plocka loss dom antar jag? Det ser ut att kunna bli rätt bökigt, då är det nog enklare att byta dom när man ändå är där och gräver (de nuvarande sitter fastskruvade), förutsatt att jag har nya i rätt storleksordning liggandes...

Noterade nyss att några komponenter ser väldigt konstiga ut - se bild. Vad är det överhuvudtaget tro? Dom är bara kanske ~2mm tjocka men täckta av nån slags sand/kristalliknande bös som måste varit en del av komponenten från början - den tryckta texten sitter utanpå böset. Ska dom kanske vara så?

Bild

Re: Oscilloskop från 50talet - våga sätta i sladden?

Postat: 15 augusti 2014, 07:27:37
av qx5
Om man skall tro Eaton.com så behövs 50-100 mA och spänning såsom används i tillämpningen under 1 timme (eller den max spänning som anges på komponenten). Mao, ingen ramp utan snarare strömbegränsat.

En spänningsramp kanske dock är lämpligt?

Re: Oscilloskop från 50talet - våga sätta i sladden?

Postat: 16 augusti 2014, 11:02:07
av Uky
Dom platta sakerna är effektmotstånd i tunn eller tjockfilmsutförande.
Ofta låginduktiva när dom sitter vid vertikal eller horisontalförstärkarnas
utgångssteg.

Detta för att frekvensgången skall vara så rak som möjligt.

Re: Oscilloskop från 50talet - våga sätta i sladden?

Postat: 17 augusti 2014, 18:10:32
av Andy
Koppla in det med en glödlampa i serie så är risken mindre att något skadas.

Re: Oscilloskop från 50talet - våga sätta i sladden?

Postat: 9 oktober 2014, 15:56:47
av nastybyte
Glödlampa i serie, ok. Vad säger ni om att starta instrumentet med en variac och (sakta?) öka spänningen? Eller är jag helt ute o cyklar nu? Och vad tror ni, är det risk att det är av betydelse vilken ledare som är neutral och vilken som är fasspänning? Jag har ingen aning om hur de gamla stickpropparna var standardiserade...