Sida 1 av 2
Mäta densitet.
Postat: 14 mars 2005, 14:35:56
av Eboplasm
Ohoj,
jag har börjat med den ädla konsten att fermentera sockerhaltiga ingredienser till alkoholhaltiga drycker. En viktig grej är att mäta densitet på vätskan för att hålla koll på sockerhalten. När jästen sen omvandlar sockret till alkohol förändras densiteten på vätskan.
Det jag skulle vilja ha är nån form av probe att mäta vinet/ölets densitet med och kunna visa detta på en display, alternativt koppla till PC'n .
Ett sätt vore ju naturligtvis att montera en flottör, som beroende på dess läge i vätskan påverkar nån form av dragpot. Men nåt roligare sätt måste väl finnas?
Ha det!
/A
Postat: 14 mars 2005, 14:39:21
av Illuwatar
Borde inte den elektriska ledningsförmågan ändras när vätskans innehåll ändras (jag är inte så hemma på vintillverkning)? Om den gör det borde resistansmätning fungera.
Intressant problem
Postat: 14 mars 2005, 14:50:58
av SvenPon
Jag skulle kolla med resistanslösningen till lösningen
Eftersom jag är PC frälst skulle jag testa Joystick portens motståndskoppling
Postat: 14 mars 2005, 14:58:29
av babbage
Det här troligtvis ett helt oanvändbart tips: Det finns optiska glykolprovare till bilar som jag tror fungerar m.h.a. ändringar i brytningsindex. Glykol är ju en alkohol så principen kanske fungerar även för etanolblandningar.
Postat: 14 mars 2005, 16:47:35
av Schnegelwerfer
Vad är det för fel på en gammal hederlig oechslevikt?
Jag tror det blir svårt att göra någonting annat än en flottörlösning. Den måste nog dessutom läsas av optiskt, så att flottören kan arbeta utan något mekaniskt motstånd.
Postat: 14 mars 2005, 21:32:21
av ClasseMan
Jag har igentligen ingen aning men man borde kunna mäta kapacitansen den ändras väl i tanken när densiteten ändras.
Postat: 14 mars 2005, 21:39:43
av Schnegelwerfer
Jag tror att problemet med att mäta kapacitans/resistans odyl. är att man ju inte kan vara säker på hur den ser ut för olika vinsatser/sockerhalter osv.
Det behöver inte heller vara ett linjärt samband, och hur kalibrerar man då mätaren innan man startar jäsningen?
Postat: 15 mars 2005, 08:52:30
av Magnus Pihl
Resistansen beror ju även på salthalten. En "aerometer" använder man inom matlagning. Den jag har är som en flottör.
Postat: 15 mars 2005, 09:08:26
av Eboplasm
Oechslevikten är ju just inget annat än densitet... g/dm3 - 1000 ganska meningslös skala egentligen.
Om resistans skulle fungera skulle det vara guld värt, jag får göra lite mätningar på vatten kontra sockerlösning och alkhol etc.. kalibrering blir svårt eftersom det är omöjligt att veta hur mycket salter etc som ingår i druvsaft/honung/malt men man kanske kan hitta nåt ledtal och utgå från det, så kanske det inte slår allt för fel ändå.
Alkohols konduktivitet borde iofs stå i nån formelsamling nånstans tycker jag... jag får snoka vidare!
Alla förslag är välkomna!
//A -*som drömmer om sin hi-tech-jäshink*

Postat: 15 mars 2005, 10:04:19
av Schnegelwerfer
Fast jag menade mätinstrumentet Oechslevikt, d.v.s. en graderad flottör som används för att mäta sockerhalten i vinet
/Hembryggar-Schnegel
Intressant att läsa hur man tänker i olika banor.
Postat: 15 mars 2005, 10:23:50
av SvenPon
Ett mera sofistikerat sätt är att mäta ljudhastigheten i vätskan.
Vid en given temperatur är ljudhastigheten direkt propotionell
med densiteten.
Postat: 15 mars 2005, 13:59:23
av Eboplasm
Ett mera sofistikerat sätt är att mäta ljudhastigheten i vätskan.
Vid en given temperatur är ljudhastigheten direkt propotionell
med densiteten.
Lysande juh! Det blir nån slags ekolod då.. skulle ultraljud fungera tro?
Fast jag menade mätinstrumentet Oechslevikt, d.v.s. en graderad flottör som används för att mäta sockerhalten i vinet
Jo jag förstod det, det är precis en sån jag har redan, men jag vill ju ha nåt mer hi-tech för det är roligt att pyssla..

HighTech
Postat: 15 mars 2005, 14:12:15
av SvenPon
Ang ultraljud skulle man kunna tänka sig en lösning där
jag sänder 40 Khz genom vätskan,sedan har man en mic bredvid
sändarkristallen och reflektor i botten på behållaren.
Micken triggar ekot till sändpuls,genom att då räkna antal triggpulser /sek
får man ett mått på densiteten.
Följande kommer att hända du får lägsta frekvens när bryggden är klar.
Inte snutit ur näsan men skall det vara HighTech så skall det.
Postat: 15 mars 2005, 14:15:47
av Schnegelwerfer
Ultraljud fungerar säkert. Problemet är ju bara att det är mycket mer komplicerat att mäta ljudhastigheten än kapacitans/resistans. Du kommer garanterat att behöva använda en mikrokontroller.
Man kan tänka sig att ha en sändare och en mottagare på varsin sida av hinken (runt 40cm från varandra). När en ljudpuls aktiveras, startas en räknare i mikrokontrollern. Det borde ta runt 1ms för ljudet att träffa mottagaren (340 m/s), och med en vanlig PIC som körs på intern 4MHz-oscillator får du då 1000 instruktionscykler på dig. Redan detta ger ju en hyfsad upplösning beroende på hur mycket ljudhastigheten varierar med densiteten.
Om du ändå använder en uC kan du ju slänga på en LCD, visa temperatur på vinet mm.
EDIT:Ljudhastigheten i vätskor är ju mycket högre än 340m/s, snarare runt 1500m/s. Kolla in
http://www.particle.kth.se/~lund/elvag/Elvag_ljud.pdf för lite bra formler.
Postat: 15 mars 2005, 14:20:54
av matseng
Man kommer definitivt att behöva en tempsensor eftersom ljudes hastighet varierar med temperaturen. Fast å andra sidan så förändras ju också densiteten med temeraturen så det kanske är två sidor av samma mynt?