Sida 1 av 2

Styrning av linjärt ställdon

Postat: 21 oktober 2007, 14:10:21
av Nedris
Hej! Jag kan praktiskt taget inget om elektronik och skulle behöva lite hjälp. Jag har ett linjärt ställdon, dvs en cylinder med stång som kan drivas in och ut med hjälp av tillhörande 12v-motor. Det sitter ett antal mikrobrytare i denna. Två av dessa aktiveras som skydd i rörelseomfångets ändlägen, dvs när stången är maximalt utdragen resp indragen. Nu är dock samtliga sladdar till ställdonet avkapade så det finns inget som slår av motorn i ändlägena.
Det finns följande sladdar:
1. Två strömkablar, en till vardera pol på själva elmotorn.
2. En grön sladd som går till en L-formad kontakt på botten av mikrobrytaren som ska slå till när stången är maximalt indragen.
3. En vit sladd motsvarande 2 men vid maximalt utdraget läge.
4. En svart sladd som är gemensam för båda mikrobrytarna och fäster in på de nedre av de två kontakterna på sidan om mikrobrytarna.

Detta ställdon har jag tänkt använda för att höja och sänka en snöplog till min fyrhjuling och jag har redan installerat en "ut/in-knapp" + relä som egentligen ska styra en vinsch in och ut. Har tänkt använda denna även för ställdonet. Frågan är nu: Hur går jag tillväga på enklast möjliga sätt för att få en automatisk avslagning av motorn i ändlägena? Vore evigt tacksam om någon kunde besvara detta... snön knackar på dörren...

Postat: 21 oktober 2007, 14:50:41
av Icecap
Det enklaste sättet kräver att det rent mekanisk finns ett stopp, då kan man i så fall mäta strömförbruket. Om motorn kör "på ändstopp" drar den avsevärd mer ström än under "normaldrift" alltså kan man stänga av med detta.

Om du inte har mekaniska ändstopp blir du tvungen att montera några sensorer, dessa kan avkänna fysiska positioner som inte nödvändigtvis är på själva ställdonet.

Postat: 21 oktober 2007, 14:59:01
av Nedris
Parallellt med stången följer en mindre stav som i maximalt indraget läge aktiverar ena brytaren och i maximalt utdraget läge avaktiverar den andra brytaren. Så jag tycker att det borde gå att utnyttja dessa redan befintliga mikrobrytare. Problemet med den ökade strömförbrukningen i ändlägena är att jag bl a tänkt använda ställdonet för att skapa marktryck, dvs trycka ner plogbladet såpass att framhjulen på fyrhjulingen lättar.

Regel 1: Citera inte direkt föregående inlägg. Citat borttaget. /MadModder

Postat: 21 oktober 2007, 15:14:56
av danei
Börja med att läsa reglerna. Problemet kan lösas med några reläer. Hur ser styrningen för upp/ner ut? Koppla då att upp knappen inaktiveras när den övre gränslägesbrytaern är aktiv.

Postat: 21 oktober 2007, 20:21:07
av Andy
Leta upp ett datablad på den så är det enkelt att identifiera kablarna.

Postat: 21 oktober 2007, 20:29:33
av danei
Jag tolkar det som att han har koll på kablarna. Det han vill ha hjälp med är sin styrbox.

Postat: 21 oktober 2007, 20:35:33
av Andy
Det brukar finnas exempelkopplingar i databladen och det är ju inte inte fel, dessutom anges motorströmmar mm som åxå kan vara användbart.

Postat: 21 oktober 2007, 20:56:08
av Mindmapper
Ett minimum är att veta om det är brytande eller slutande kontakter på gränslägena samt vilken ström det är frågan om.

Postat: 22 oktober 2007, 08:00:03
av Icecap
Med bibehållna ändlägesbrytare är det ju inget problem alls! Det behövs bara ett par reläer, ett som får motorn att köra "upp" när det aktiveras och det andra får den att köra "ner".

Styrningen till dessa reläer kommer då från (t.ex.) en vippbrytare med neutralt mittläge och styrspänningen via ändlägebrytarna. Vipper du t.ex. "upp" kommer styrspänningen till reläet att gå genom "upp"-ändlägebrytaren och när donet är maximalt "upp" försvinner spänningen och det går inte att köra den "upp" mer.

Likadan för "ner".

Vill du ha tryckknappar (som man kan trycka på samtidig) blir det en aning mer komplicerat men det är bara för att undvika kortslutningar, med växlande knappar är det enkelt: de kopplar bort varandra, tryck på båda och ingen aktiveras...

Postat: 22 oktober 2007, 11:12:03
av Nedris
Jag har sökt efter teknisk information om ställdonet men förgäves. Modellen har utgått ur tillverkaren Linaks sortiment och de vägrar av någon anledning att lämna ut information om ställdonet (märklig policy).

Båda mikrobrytarna verkar vara slutande. Jag har införskaffat ett bilrelä för extraljus och har kopplat in detta längs befintlig sladd som går från UT-knappen till befintligt relä. Har så fått UT-knappen att inaktiveras i ytterläget. Ska skaffa ett till relä och göra motsvarande med NER-knappen men då måste jag göra om den mikrobrytaren till brytande istället. Måhända kan man fixa detta genom att flytta ena sladden (finns en oanvänd kontakt på sidan). Ska kolla upp mikrobrytaren lite mer så att jag inte gör något galet...

Tack för alla tips och råd!

Postat: 22 oktober 2007, 11:18:16
av Icecap
Mikrobrytare med 3 anslutningar är just växlande! Oftast är det en anslutning i "ändan" (som är den gemensamma) och 2 på "långsidan" som är var sin som det växlas mellan.

Så om du flyttar den på långsidan till "den andra" kommer du att få en brytande funktion om inte du har en ganska ovanlig mikrobrytare alltså.

Postat: 22 oktober 2007, 11:22:08
av Nedris
Jo, jag kikade just lite närmare på mikrobrytaren och enligt illustrationen på själva mikrobrytaren så verkar det vara just så att den bryter om jag flyttar sladden. Ska ge mig iväg på OK och fixa ett relä... :)

Postat: 22 oktober 2007, 17:52:31
av Ag2
Bild

?

Postat: 22 oktober 2007, 20:44:55
av Icecap
Nja... om du trycker på båda Upp och Ned får du en fet kortslutning... inget bra!

Om du enbart kan växla mellan Upp och Ned för att det är en omkopplare duger det bra men om du kan risikera att aktivera båda samtidig blir det rök i massor.

Postat: 22 oktober 2007, 22:00:12
av Nedris
Ag2, jag är faktiskt så pass usel på elektronik att jag inte förstår innebörden av symbolerna i din teckning... :cry:

Icecap, det är en omkopplare så att jag kan bara trycka på antingen upp eller ner. Även om detta kanske inte är den mest genomtänkta lösningen så tycks det fungera iallafall. Har börjat dra sladdar i fyrhjulingen nu.