Sida 2 av 4

Re: Automatisk Whiskybar

Postat: 4 april 2014, 16:02:19
av gunne
Annars brukar ju godsakerna komma i en genomskinlig behållare:
Bild

Re: Automatisk Whiskybar

Postat: 4 april 2014, 17:55:51
av swapper
Nerre skrev:Använder sig inte vin-automater av bag-in-box-lösningar? Där släpps ju ingen luft in utan påsen krymper vartefter innehållet tas ut.

Jag minns att när jag gick i skolan serverades mjölken från såna 20-litersförpackningar, samma har jag sett används t.ex. till ketchup på Max & McDonalds, och bag-in-box för vin är ju idag väldigt använt.

De som man köper på systemet är ju 3-liters, men det finns större (jag har sett 10-liters i hembryggnings-butiker).

200-, 500- och 1 000-litersversioner
http://www.smurfitkappa.com/vHome/se/Pr ... iners.aspx
En stor del av poängen med just vinautomater är att man skall kunna prova/sälja olika sorters förhållandevis dyra viner per glas utan att behöva knäcka en flaska.
Och dyra viner och bag in box tror jag inte riktigt faller i smak.
De vinautomater jag sett är det flaskor i.

Re: Automatisk Whiskybar

Postat: 4 april 2014, 18:36:53
av Krille Krokodil
Ja, det är en fin sak vår lille lokala matguru Lagmark har på sin restaurang, vinautomat
med många dyrare sorter på flaska som man kan köpa glasvis med ett kort med magnetremsa.
Och så väljer man vilka tapas man vill äta till det från disken. Vi får väl ta ett EF-möte
där i sommar. ;)

I systemet med storsäljande starken som leveras med tankbil till puben så är det också en
plastpåse man byter vid varje påfyllning på dessa 1000-, 2000-, 3000-liters-tankarna. Hade
varit rätt omfattande process med rengöringen annars.

Re: Automatisk Whiskybar

Postat: 4 april 2014, 19:51:38
av Nerre
Öl levereras väl på fat? Den är ju under tryck (kolsyrad).

Re: Automatisk Whiskybar

Postat: 4 april 2014, 20:18:03
av Krille Krokodil
På de pubar som säljer rejält av en stor stark varje vecka leveras den med tankbil,
den matas in i plastpåse i tank på m^3 som står i kylrum. Övriga öl kör man på 30l fat.

Man sätter tryck på plastpåsen sedan i tanken med kväve så att kolsyran ligger kvar i
ölen.

Re: Automatisk Whiskybar

Postat: 4 april 2014, 20:18:23
av ph
Där är inget tryck i faten vid leverans...

Re: Automatisk Whiskybar

Postat: 4 april 2014, 22:02:51
av Nerre
Hur hindrar man kolsyran i ölen från att skapa tryck? Kyler ölen till minusgrader?

Re: Automatisk Whiskybar

Postat: 4 april 2014, 22:36:58
av ochkl0620
Man har väl öl utan kolsyra som man kolsyrar direkt i ölpumpen ala Sodasrtream?

Re: Automatisk Whiskybar

Postat: 4 april 2014, 22:39:31
av MiaM
Oj vad jag föreställer mig att "husets öl" är en blandning av gamla slattar som gäster inte druckit upp :mrgreen: :wink:

Re: Automatisk Whiskybar

Postat: 4 april 2014, 23:08:39
av Krille Krokodil
Ölen levereras med den mängd kolsyra den skall drickas med det övertrycket i faten, ytterligare kolsyra
trycks sedan i bara i för att trycka ut ölen i ledningarna till tappen. Man byter fat, pumpar ut skummet
och är igång att hälla ut öl igen på 1 minut, det hade knappast gått om det var avslagen öl i faten.

Välkommen att stå i bar en lördagkväll, 50 pers som hänger över disken för att få sina stora stark fort,
fort, fort... ett fat som tar slut måste bytas fort, fort, fort och igång igen fort, fort fort! Mordhotad och
lite annat har man blivit när den stora starken inte har levererats tillräckligt snabbt... :D

Re: Automatisk Whiskybar

Postat: 4 april 2014, 23:13:25
av ajje
Ölen i 30l fat är har precis lika mycket kolsyra som den i burk eller flaska, så ja, det är tryck i faten, på samma sätt som det är tryck i flaskan.

Det trycket är dock inte tillräckligt för att få ut några mängder öl, så man har helt enkelt en kolsyretub i fatanläggningen som ger trycket som behövs för att få upp ölen. På så vis få man ett konstant mottryck i fatet som hindrar ölen att bli avslagen om fatet blir stående en tid med lite öl i.

Man tillsätter inte extra kolsyra enligt sodastreammodell, det skulle bara ge ett skumkalas utan dess like.

(I ett tidigare liv var jag bryggeriarbetare och jobbade bland annat på Spendrups fatfyllning) ;)

Re: Automatisk Whiskybar

Postat: 5 april 2014, 00:44:51
av swapper
ja vet att en av hockeyarenorna häromkring har ett centralsystem med ett stort kylrum där all dryck lagras och kyls.
Sen skickas det i slangar säkert 300m till olika tappställen runt, antar att det skall ut några liter i pauserna... :)
Såg när de installerade rören, "multitrådad" isolerade slangar.
Antar att det recirkulerar på något vis för att hållas kallt.

Re: Automatisk Whiskybar

Postat: 5 april 2014, 09:47:36
av ajje
Skulle tippa på att det sitter ett kylelement direkt före tappkranen för att få ner temperaturen till drickbart på det första som kommer ut.

Re: Automatisk Whiskybar

Postat: 5 april 2014, 10:09:14
av Nerre
De anläggningar jag sett spec på har cirkulerande kylvatten i "slanggruppen". Det är ju en isolerad "stam" med ett gäng slangar, två av dem cirkulerar det alltså kyla i, så slangpaketet är ett långt kylskåp.

Re: Automatisk Whiskybar

Postat: 5 april 2014, 10:31:29
av ajje
Ahh, det låter vettigt.