Sida 2 av 4
Postat: 2 oktober 2008, 09:15:45
av Nerre
Ska man göra vildjäst cider av musten ska den helst INTE pasöriseras. Men framförallt ska inget konserveringsmedel tillsättas (det gör en del musterier).
Postat: 2 oktober 2008, 10:39:30
av Meduza
Pastöriserad must är ju fusk... vi brukar musta våra äpplen och då får vi musten rakt ner på dunkar, opastöriserad och utan några som helst tillsatser, ruskigt gott!
Låter man sen dunken stå framme på köksbänken hemma ett par dagar så blir det rätt snabbt en vildjäst "cider" som är riktigt god, man kan också låta den stå ute på trappen om man vill att det ska gå lite långsammare...
Nackdelen är ju att man måste dricka den just då den är lagom jäst, men det går bra att bara ha en dunk i taget framme och ha dom andra djupfrysta

Postat: 2 oktober 2008, 11:27:44
av Nerre
Jäser man must som har korrekt sockerhalt så slutar den jäsa av sig själv när den är färdig. Men sån cider blir som sagt var väldigt torr. Men det är "äkta" cider.
Fast dunk är inte optimalt eftersom det lätt kommer in ättiksyrebakterier när den jäst klart (och då blir det äppelcidervinäger istället). Därför ska man helst ha jäsrör med vattenlås (och gärna nåt konserveringsmedel, typ vinsvavla, i vattnet i vattenlåset).
Om man VILL göra äppelcidervinäger så häller man det lämpligen i en stor glasburk och täcker öppningen med tyg (det håller flugorna borta men ättiksyrebakterierna tar sig igenom utan problem). Men utan en "vinägermamma" så kan det ta flera månader innan det blir vinäger (men det blir ju bara första gången, sen har man en "mamma" att spara till nästa sats).
Postat: 2 oktober 2008, 11:49:37
av Barry_Lyndon
Kul projekt! Jag och några kompisar har också jäst cider. Det blev ganska gott, men man skall inte vara lullig när man häller på sockret

(om man nu tillsätter socker).
Vi hade tagit några öl när det var dags för tillsättning och då blev det lätt lite mycket socker (= starkare då ju...

). Resultatet blev en iofs ganska stark, men otäckt sliskig cider.
Vi körde en blandning mellan vildjäsning och tillsatt jäst. Vi började med vildjäsning, men när vi insåg att vi haft för mycket socker i lade vi till champagne-jäst som klarar lite högre alkoholhalt. Blev schysst bubbel, men som sagt en aning för sött.
Ps. Kan rekommendera ölfalskor med patentkork, dom klarar i regel ganska högt tryck. Vi körde med grolsch-flaskor då, vet inte om dom är likadana längre dock...
/Andreas
Postat: 2 oktober 2008, 14:15:23
av Nerre
Vi har ett par dussin sparade halvlitersflaskor i källaren och en kapsylapparat (hävarmsmodellen, inte sån man slår med hammare).
Postat: 2 oktober 2008, 14:27:06
av kifkroker
hur blev hela forumet expterter på att jäsa äppelcider helt plötsligt? Kommer det naturligt av ett elektronikintresse eller vad är kopplingen?

Postat: 2 oktober 2008, 16:13:26
av nole
Vi kanske har lärt oss efter den 93:e förfrågan på att bygga en tempsensor som styr en kokplatta att hålla en vätska runt ~78 grader...

Postat: 2 oktober 2008, 17:54:36
av salle
Detta projekt tycker jag även hör hemma hos humlegårdens ekolager ,i deras diskussionsforum delen där vin cider och mjöd avhandlas, tror aldrig jag har sett några bilder på någon hemmabyggd press förut, ger ju även mig en massa ideer.
Salle
Humlegårdens ekolager= butik som säljer allt du behöver för att brygga öl.
Postat: 5 oktober 2008, 14:26:20
av Soma
Nerre:
Ang. Sockerhalten. Det handlar väl till viss del också om vad som sker i den kemiska processen i äpplen som ligger och svettas och jäser. Kolhydrater som omvandlas och får nya livsuppgifter:)
Postat: 5 oktober 2008, 17:40:29
av Nerre
Jo, det kan stämma att sockerarterna i äpplena spjälkas eller nåt sånt när de ligger och "svettas".
Postat: 5 oktober 2008, 18:17:28
av Groover
Som en liten indikation så kan jag berätta att det första vi pressade med färska äpplen nästan inte jäser om det inte har stannat helt. Det jäste ett par dagar sen dog den ut och nu är där knappt tryck på locket. Däremot de som vi pressade efter att de fått ligga några dagar jäser på bra fortfarande.
Som sagt, kanske en liten indikation.
Postat: 5 oktober 2008, 20:43:05
av Raketost
Allting går ju att automatisera/koppla till en dator:
Kolla in denna WinePod, dvs ett personligt vinbryggeri att koppla till datorn:
http://www.winepod.net/index.aspx
Kanske dags att ta fram en "ApplePod", dvs om man kombinerar ett Äpple och en Pod så kanske man får en iPod

Postat: 5 oktober 2008, 20:59:38
av AndLi
Jag stog och funderade på denna tråden när jag klöv lite ved...
Undra vad som hänt om man tog 1m 250 mm avlopsrör, satte ett lock i botten och ett avtappningshål. Gjorde en 250 mm tryckplatta och stång som man med hjälp av klyven pressade ner i röret med ca 7 ton...
Antingen får man äppelmust i magen eller plastsplitter när röret exploderar av trycket...
Postat: 5 oktober 2008, 22:32:45
av farskost
Du får nog hitta ett rör i tjockare metall om du ska prova den varianten : )
Postat: 6 oktober 2008, 08:01:47
av Nerre
Det trycker inte så väldigt hårt ut mot sidorna när man pressar.