AVR32

Från ElektronikWikin
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.

AVR32 är en 32-bitars mikrokontroller tillverkad av Atmel.

För att få korrekta träffar på Google, sök efter "AVR32", inklusive citat-tecken. Annars korrigerar Google hjälpsamt till AVR, vilket är olämpligt i detta fall.

Utveckling och kom-igång

Att börja utveckla i AVR32, eller att gå från en 8-bitars-arkitektur har några utmaningar för den hobbyintresserade.

Pris

Minimal utrustning för att bygga och programmera ett kort som blinkar en diod är mycket dyrare än de flesta 8-bitars-arkitekturer. Eftersom arkitekturen är relativt ny finns det få Do-It-Yourself-byggsatser publicerade på nätet. Istället får man köpa evalueringskort från Atmel. För att blinka en diod med ett 8-bitars-chip krävs egentligen bara chippet för ca 25 SEK, dioden och en hemgjord programmerare för 150 SEK. Motsvarande för AVR32 är svårt att uppnå för under 1000 SEK.

AVR32 kan debuggas med Jtagice mkII, AVR Dragon. Dock har AVR Dragon version C problem med en del enheter som t.ex AP7000. AVR32 kan programmeras med Jtagice mkII, AVR Dragon och STK600.

Tillgänglighet

AVR32-chip, utvecklingskit och utvärderingskit säljs inte på lika många platser som AVR 8-bitars.

Chippets utformning

AVR32-chip finns bara i ytmonterings-utformande. Dessa är svåra att löda, och är svåra att breadboarda.

Kvalitetskrav i hårdvarutillverkning

Ett AVR32 jobbar i höga hastigheter, och kräver hög nivå på korttillverkning. T.ex. kan man behöva tänka på hur långa ledningarna är p.g.a fältbrus. Räkna med att behöva etsa eller beställa flera-lagers-kort.

Jämförelse med andra arkitekturer

Fördelarna över AVR-arkitekturen, och de flesta andra 8-bitars arkitekturer är flera:

  • Snabbare, större flashminne, större internt RAM-minne
  • Stöd för externa minneschip
  • Ethernet stöd
  • USB stöd
  • Många fler I/O-pinnar, ett AVR32-chip kan ha 100 generella I/O-pinnar

AVR32 liknar på många sätt dsPIC och ARM-plattformarna. dsPICen är 32-bitars versionen av den existerande 8-bitars PICen, medans ARM alltid har varit 32-bitars.

Externa länkar