Skillnad mellan versioner av "Datormuseer"

Från ElektronikWikin
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Rad 37: Rad 37:


Ett mycket påkostat och intressant museum - Tre våningar med objekt från solur till superdatorer.
Ett mycket påkostat och intressant museum - Tre våningar med objekt från solur till superdatorer.
[[Fil:DSC 0014.jpg]] [[Fil:Altairs.jpg]] [[Fil:Cray2.jpg]]

Versionen från 9 maj 2011 kl. 21.23

På denna sida samlar vi information om museer med datorhistoriskt innehåll. Dela upp innehållet per land för att göra det lättare att hitta.

Sverige

USA

Tyskland

Deutsches Museum, München

[1] Deutsches Museum är enligt egen uppgift världens största tekniska museum. Det är ett enormt komplex som ligger på en ö i stadens flod. Det finns enorma avdelningar om nästan allt tekniskt, t.ex. fysik, kemi, informatik (som datavetenskap heter på tyska), elektronik, livsmedelsteknik, metallurgi, energi, jordbruk, telekom, matematik, geodesi, högspänningslabb (riktigt häftiga publika demonstrationer här!), flyg, båtar, rymdfart, farmakologi och mycket mycket mer.

Informatikavdelningen är oerhört bra och har flera unika objekt:

  • Konrad Zuses Z3 (den replik han själv byggde på 60-talet). Z3 anses av många vara världens första fritt programmerbara elektromekaniska dator.
  • Konrad Zuses Z4, originalet från 1940-talet.
  • En stor UNIVAC
  • En Cray 1
  • Flera intressanta tyska maskiner, t.ex. en Zuse Z22 (rördator med trumminne)

Vidare finns representanter från de flesta epokerna i datorhistorien: Från räknestickor till analogimaskiner, winchestrar, relädatorer, rördatorer, stordatorer typ IBM 360, hålkortsmaskiner, superdatorer som Cray 1, fram till våra dagars maskiner.

Det finns föredömliga beskrivningar på de flesta objekt, dock på tyska. Jag rekommenderar att köpa boken Informatik för €3, säljs på plats. I den ges mycket utförliga data på alla intressanta objekt i samlingen, även denna på tyska. Det finns ett enormt bibliotek i anslutning till museet, rekommenderas den som söker den där grymt specialiserade boken om vadhelst tekniskt. Själv begärde jag ut en stor hög obskyra Zuse-relaterade böcker från bibliotekets katakomber, och de kopierade snällt hur många sidor man ville.

Misc1 400.jpg Z3 till vänster och Z4 till höger.

Heinz Nixdorf Forum, Paderborn

[2] Nixdorf var en stor tyskt datortillverkare som senare köptes upp av Siemens. I Paderborn i nordvästra Tyskland finns ett stort datormuseum till minne av den gamla verksamheten.

Ett mycket påkostat och intressant museum - Tre våningar med objekt från solur till superdatorer.

DSC 0014.jpg Altairs.jpg Cray2.jpg