Toner transfer

Från ElektronikWikin

Hoppa till: navigering, sök

Toner transfer fungerar så att man med en laserskrivare skriver ut på ett papper (till exempel ett blad ur ett reklamutskick) och sedan med hjälp av värme överför detta till kopparsidan av ett blivande kretskort. Man kan såklart överföra till båda sidor om man så önskar.

Tonern skyddar kopparen under etsningsprocessen och förhindrar den från att lösas upp.


Nedan följer en liten guide till hur man kan göra:


Här är kortets koppar rengjord med ett Polibloc men det går även med stålull eller liknande. Kortet är även kapat till rätt storlek.


Baksidan på kortet, kanten som är övervikt är limmad med limstiftet som syns på bilden, detta för att pappret inte ska halka omkring på kortet.


Här åker kortet genom laminatorn.


Kortet ligger i ett vattenbad med lite YES i. Det är viktigt att pappret blir mjukt så att inte tonern följer med när man drar av det.


Här är kortet sedan pappret är avlägsnat och kortet torkat. Observera det vita luddet som ligger kvar, detta bör i möjligaste mån avlägsnas. Antigen tar man fingret och gnuggar försiktigt tills det släpper eller ev en tandborste. Det viktiga är att inte tonern skadas, ligger för mycket ludd kvar kan det äventyra etsresultatet.

Notera även skadan lite till vänster om mitten i nederkant, denna fylldes i med en spritpenna och man slipper på så sätt de defekterna.


Etsbadets upplägg: Etsmedel, tång och kar från [1]. Stekpanna från ICA. Baden värms till c:a 50-60 grader för snabb etsning.


Kortet i etsbadet:


Kortet börjar bli klart, detta syns på att kopparen försvunnit mellan tonerbanorna.


Förtenning

Nedan är en liten fortsättning om man önskar förtenna kortet. Medlet som används är glanstenn och kan köpas på Conrad conrad.se - article: 529338

Blandning av glanstenn, man kokar upp vatten och häller mängd enligt bruksanvisning över glanstenns-pulvret och låter det lösas upp.


Tonern tvättas enkelt bort med aceton.


En bit av kortet har legat cirka 10 sekunder i lösningen


Färdigt resultat.

Personliga verktyg