Material för bearbetning

Från ElektronikWikin

Hoppa till: navigering, sök

På denna sida hittar du olika materials egenskaper. Du kan hitta information om lämpligt materialval till dina projekt. Längst ner hittar du extrena länkar till leverantörer av mekaniskt material (ej elektriska komponenter).

Innehåll

Aluminium

Aluminium är ett relativt lättbearbetat material med mycket goda mekaniska egenskaper. Dess mångsidighet har gjort aluminium mycket populärt bland mekanister som ofta använder materialet till olika delar. Aluminium är förhållandevis lätt och vissa legeringar lämpar sig väl för eloxering/färgning vilket ytterligare ökar finishen. Leder värme bra. Rostar ej.

Legering (Användarområden)

1050A (Den vanligaste legeringen för aluminiumplåt. God korrosionsbeständighet, formbarhet och svetsbarhet. Har mycket stort användningsområde inom industrin.)

2007 (Likvärdig med EN 2011. Ger något längre spån men har 20% högre brottgräns vilket är en fördel vid krav av starkare gängor. Är en mycket vanlig legering i övriga Europa och används oftast till hydraulik och pneumatik komponenter.)

2011 (Den bästa legeringen för skärande bearbetning och som har goda hållfasthetsvärden. Mycket korta spån. Korrosionsbeständigheten är mindre god och svetsning kan inte rekommenderas. För dekorativ anodisering är denna legering inte lämplig, men anodisering kan ändå vara lämpligt för att öka livslängden på slitageytor samt förbättra korrosionsbeständigheten.)

2014 (Lämplig legering för skärande bearbetning och med höga hållfasthetsvärden. En vanlig legering inom försvars- och flygindustrin. Korrosionsbeständigheten är mindre god och svetsning kan inte rekommenderas.)

2024 (Denna legering används främst inom flyg- och försvarsindustrin.)

5005 (Legering för dekorativ anodisering av plåt. Har ungefär samma egenskaper som EN 1050A, men med något högre hållfasthet. Används till fasadklädnader, skyltar, paneler och apparatdelar som kräver hög finish.)

5083 (Mycket god korrosionsbeständighet i marin miljö samt god hållfasthet. Något bättre spånbrytning än legering EN 5754. Ett material med minimala spänningar och mycket god svetsbarhet. Används bl.a. till båtar, maskindetaljer, fixturer och verktyg. Finns i plåttjocklek upp till 500 mm.)

5754 (Legering med hög korrosionsbeständighet och svetsbarhet, relativt god formbarhet, skärbarhet och hållfasthet. Lämplig för marin miljö. Vanlig legering i tjockare plåt för maskindetaljer och i tunnare plåt där högre hållfasthet erfordras.)

6005 (Likvärdig legering som EN 6063 men med något högre hållfasthet, bättre skärbarhet och med bibehållen ytfinish efter anodisering.)

6012

6262 (Genom tillsats av bly har dessa båda kortspåniga legeringar utmärkta egenskaper för skärande bearbetning. Korrosionsbeständigheten är god och båda legeringarna är lämpliga för dekorativ anodisering.)

6063 (Den vanligaste legeringen för strängpressade profiler. Används till konstruktioner som fordrar god hållfasthet och ytfinish. Lämplig för profiler till fönster, dörrar, inredningsdetaljer och elektronikchassi.)

6082 (En bra legering där högre krav ställs på hållfasthet och skärbarhet. Förekommer i både plåt, stång och profiler. Används i bärande konstruktioner och till maskinbearbetade detaljer med krav på god ytfinish och anodisering. Inbyggda spänningar kan förekomma i valsade produkter.)

7020 (Lämplig legering för svetsförband där krav hög hållfasthet erfordras. Svetsade konstruktioner för korrosionsskyddas. Legeringen har även goda egenskaper vid skärande bearbetning.)

7022 (Legering med mycket goda hållfasthetsegenskaper, hög brottgräns och bra skärbarhet.)

7075 (En av de hårdaste och starkaste aluminiumlegeringar. Används oftast som ersättning av stål inom flygindustrin och vid tillverkning av verktyg. Mycket hög hållfasthet, låg vikt och goda spånbrytande egenskaper vid skärande bearbetning. Legeringen har god formstabilitet och kan hårdanodiseras.)

Stål

Mässing

Rost ytterst lite.

Koppar

Leder värme extremt bra. Mjukt.


Externa Länkar

Här placeras bra och användbara länkar gällande Mekatronik, exempelvis bra inköpsställen för material (stål, aluminium, mässing, plaster med mera).


Inköpsställen (abc..)

  • Alucon (Aluminiumprofiler)
  • BE Group
  • IronBill (säljer massor av olika material till bra priser)
  • Maskindelen (Plattstång, rör, plåt m.m. i alu, plaster, stål och andra material i små kvantiter till privatpersoner. Även en del fästelement, Loctite, maskinfötter m.m.)

Ref.

Övriga Länkar

Personliga verktyg