Magnetron

Från ElektronikWikin

Hoppa till: navigering, sök

Magnetron är namnet på en serie av vaccumrör som används som högfrekvens (GHz) högeffekts generatorer. Funktionsprincipen är att man lägger på en kraftig högspänningspuls som kommer att accellerera elektroner. Dessa elektroner kommer på grund av magnetfältet som är pålagt att avlänkas så att de "blåser över" öppningarn till kaviteterna som omger centrala delen av magnetronen. Effekten av att elektronerna är att det i kaviteterna kommer att skapas en kraftig resonan som kan tappas av med en liten antenn i en kavitet. Magnetroner finns som pulsmagnetroner och som CW-magnetroner - det finns ingen principell skillnad mellan dessa utan skillnaderna består mer i konstruktionsdetaljer som mått, frekvens, kylning och liknande.

Användningsområde

  • CW-sändare på 2,4 GHz bandet i mikrovågsugnar.
  • Pulssändare i radarsändare. Effekter mellan 1,5 kW och upp till 1,2 MW förekommer. Frekvenser mellan omkring 1 GHz upp till ungefär 18 GHz.

Historik

  • De första vaccumrörs mikrovågssändarna närbesläktade med magnetronen uppfanns på 1920-talet av Albert Hull.
  • Den moderna magnetronen uppfanns under WW2 i England och var en viktig del i de allierades seger i WW2. John Randall och Dr. Harry Boot anses mer eller mindre korrekt vara magnetronens uppfinnare. Dock så tillverkade dessa två den första riktigt användabara magnetronen 1940.
Personliga verktyg