Kontakter

Från ElektronikWikin

Hoppa till: navigering, sök

Det finns många typer av kontakter för olika ändamål. Denna sida innehåller information om olika kontakter. Målet är att det skall både finnas en bild och info för varje kontakt som finns listad här. Givetvis får alla fylla på så vi får mera saker hit.


Innehåll

Strömkontakter

Banankontakt

Banankontakten är den absolut vanligaste i laborationsbruk för strömförsörjningen. En fördel med banankontakter är att de är vanliga och lätta att plugga in. Nackdelar är bl.a. att de är för lätta att plugga in, det går väldigt lätt att kasta om polariteten i misstag. De går att plugga in i vägguttaget, vilket kan vara en fördel, men också en väldigt stor nackdel.

Bild:banankontakt.jpg


Powerpole

Powerpole är en strömkontakt som inte används speciellt ofta bland elektronikhobbyister, men den är populär bland RC-folk och radioamatörer. Powerpole har många fördelar, de är könsfria, dvs det finns bara en kontakt och den duger som hon eller hankontakt. Det är lätt att montera flera powerpolekontakter bredvid eller under varandra, detta gör att man efter rätt montering inte kan svänga kontakterna fel och få fel polaritet. Dessa kontakter är självrengörande och finns i 15, 20, 30 och 45A versioner. Observera polariteten på andra bilden.

Bild:powerpole1.jpg Bild:powerpole2.jpg

Abiko

Abiko är mest känd under namnet kabelsko. Dessa är bra om man behöver montera något under en skruv/bult, men annars skall man nog föredra andra kontakter.

Bild:abiko.jpg

Personliga verktyg