CNC med Linux

Från ElektronikWikin

Hoppa till: navigering, sök

Innehåll

Inledning

Ok, du har byggt din fräs. Den är stabil och glappfri. Men, den står still. Du behöver en dator, och i den ett program som kan styra fräsen. Det finns många kommersiella, och några fria. Har tänkte jag ha en lite snabbguide om hur man installerar EMC2.

EMC2 är ett öppet och fritt linux-program. Det använder en speciell linuxkärna som har realtidsfunktioner. Det betyder att kärnan håller reda på exakt när olika pulser skall skickas ut på parrallellporten (eller vad du nu har för kontrollerkort). Jag antar att det är detta som gör att funktionen kan garanteras även med ganska mediåker hårdvara. Jag kör med en 1.2GHz, vilket kanske är lite overkill. Du behöver drygt 2Gb på hårddisken. Den här guiden går igenom hur du gör för att installera EMC2 på en "tom" dator, dvs, allt som du eventuellt har installerat på den kommer att försvinna.


Installation av Ubuntu

Det rekomenderade sättet att installera EMC2 är att köra Linuxdistrubutionen Ubuntu, och därefter installera EMC2-paketen. Ubuntu är känd för sin användarvänlighet och är mycket enkel att installera. Först måste du få tag på en Ubuntu-skiva. Det går säkert att köpa för en nästan gratis peng lite varstans. Om du inte kan köpa den någonstans så är det bara att ladda ner den. Börja med att ladda ner ISO-filen:

iso-fil för Ubuntu dapper (6.06)

För att bränna skivan behöver du ett brännarprogram som klarar av iso-filer. Kör du linux har du ju gott om sådana program, tex K3b. I windows finns bla Nero. Välj Bränn iso-avbild eller bränn avbildsfil eller vad det kan heta i ditt program. När du brännt skivan är det dags att börja med installationen.

Stoppa i skivan i datorn som du ska ha som "fräsdator" och boota. Det tar en stund för Ubuntu att boota. När den har bootat dubbelklickar du på ikonen "install ubuntu". Kör igenom guiden och ta sedan en fika eller vattna blommorna.

När du kommer tillbaka är nog installationen klar. Ta ur skivan och starta om, så att du är säker på att det är den installerade versionen av Ubuntu som körs. Det var det det. Nu ska vi ge oss på EMC2.

Installation av EMC2

För att installera EMC2 behöver du ett installationsskript. Hämta det till din fräsdator från EMC2s hemsida emc2-install.sh.

Leta sedan upp skriptet där du sparade det, högerklicka och välj egenskaper. Välj permissions-fliken, och kryssa i Owner:execute, och stäng fönstret.

Dubbelklicka på ikonen och välj "run in terminal". Sedan ska du skriva in lösenordet som du valde under installationen. Bekräfta att du vill installera med att trycka Enter. Nu måste du starta om, eftersom EMC har installerat lite realtidsgrejjor som måste igång. När du loggat in igen kan du starta EMC2 genom att trycka Applications -> Other -> EMC. Prova sim-axis för att få en liten aning om hur det kommer att se ut när vi konfigurerat färdigt.

Konfigurera EMC2

Nu är det dags att tala om för EMC2 vad det har för en maskin ansluten, och hur den skall styras. Jag kommer att gå igenom hur man installerar en 3-axlad fräs med linjära vinkelräta axlar som styrs med stegmotorer. En helt vanlig standardfräs asså!

EMC2 är väldigt, väldigt, _väääldigt_ konfigurerbart. Ta bara en titt på den omfattande manualen så förstår du vad jag menar. Som tur är så har de satt ihop några exempel-konfigurationer som vi kan använda. Vi ska använda en konfiguration som heter stepper_mm.ini. Kopiera alla filer som behövs för den konfigurationen genom att skriva

cp -R /etc/emc

Fortsättning följer

Personliga verktyg