Sida 1 av 2

Finns det bättre reglering på induktionsspisar?

Postat: 14 januari 2020, 04:54:13
av NULL
Har två induktionsplattor som har fasta effektsteg, som på en micro.
Eftersom induktion har potentialen att reglera snabbt som en gasspis, undrar jag om det är möjligt att reglera effekten typ analogt?

Re: Finns det bättre reglering på induktionsspisar?

Postat: 30 mars 2020, 02:40:02
av NULL
Tydligen inte... :D

Re: Finns det bättre reglering på induktionsspisar?

Postat: 30 mars 2020, 06:17:26
av Palle500
Jag tror att det skulle bli svårt att hitta tillbaka till "rätt läge" om du fick ställa effekten helt analogt. Det är bekvämt med typ 8-15 fasta lägen. För att helt analoga värden så måste man nog använda en potentiometer med Vred/ratt och det är inte marknadsmässigt att försöka sälja, gissar jag.

Re: Finns det bättre reglering på induktionsspisar?

Postat: 30 mars 2020, 11:15:44
av Icecap
Det går ganska säkert att reglera dom men på vilket sätt ska de regleras?
Analogt betyder bara att det är steglöst men jag undrar om du avser någon feed-back från det som uppvärmas eller du bara vill ha fler steg.

Re: Finns det bättre reglering på induktionsspisar?

Postat: 30 mars 2020, 11:18:36
av säter
Vad är det för fördel att kunna reglera effekten?

Re: Finns det bättre reglering på induktionsspisar?

Postat: 30 mars 2020, 11:22:53
av HUGGBÄVERN
Valet är väl uppbrända falukorvar ELLER okokta ägg.

Re: Finns det bättre reglering på induktionsspisar?

Postat: 30 mars 2020, 11:27:47
av PeterH
Tror vår induktion mäter temperatur på glaset och reglerar efter det, effekten pulseras ut för att hålla önskad temp... Är en Electrolux med 8 år på nacken, kommer inte ihåg modell men den har som runda touch reglage/visare med LED-ringar...

Re: Finns det bättre reglering på induktionsspisar?

Postat: 30 mars 2020, 11:33:20
av säter
HUGGBÄVERN skrev:Valet är väl uppbrända falukorvar ELLER okokta ägg.
Jasså?
Jag har haft en gammal oreglerad spis i alla år, och aldrig märkt det du nämner. :humm:

Re: Finns det bättre reglering på induktionsspisar?

Postat: 30 mars 2020, 11:40:24
av danei
Har du en spis där du inte kan ställa effekten? Det låter riktigt udda.

Re: Finns det bättre reglering på induktionsspisar?

Postat: 30 mars 2020, 11:41:54
av säter
Jag kan ställa effekten i sex steg.
Men den är inte reglerad.

Re: Finns det bättre reglering på induktionsspisar?

Postat: 30 mars 2020, 11:46:50
av Gimbal
Vad menar du, blir det inte sex steg?

Re: Finns det bättre reglering på induktionsspisar?

Postat: 30 mars 2020, 11:49:18
av säter
Jo visst, men det gör den inte reglerad.
Vid reglering har man återkoppling av temperaturen.

Re: Finns det bättre reglering på induktionsspisar?

Postat: 30 mars 2020, 12:06:02
av NULL
Tack Icecap för förtydligandet! :tumupp:
Jag menar inte en feedbackloop, utan bara steglös inställning av effekten, precis som det är på en gas-spis(som också har liknande beteende, och som jag vill efterlikna).

Jag tänkte att det kanske finns någon resonans-krets som skulle göra att det är omöjligt att göra så att det blir steglöst...

Re: Finns det bättre reglering på induktionsspisar?

Postat: 30 mars 2020, 12:36:36
av Gimbal
säter skrev:Jo visst, men det gör den inte reglerad.
Vid reglering har man återkoppling av temperaturen.
Nja, reglering betyder inte återkoppling av temperatur, bara att den reglerar mot något. Troligen reglerar den nu mot inställd effekt.

Re: Finns det bättre reglering på induktionsspisar?

Postat: 30 mars 2020, 13:58:14
av PeterH
Eftersom metallbotten på en gryta/panna i sig har en viss tröghet, spelar det någon roll om det är en konstant "analog" inducerad effekt istället för som troligtvis är vanligare, en pulserande av/på där pulsbredden eller frekvensen ger en "medeleffekt" och där värmen som resultat blir utjämnad i och med att kastrullen/pannan är "trög"? Det är väl temperaturen i pannan/grytan man är intresserad av? :humm:

Jag har däremot önskat att bättre effektstyrning skall finnas på mikrovågsugnar som också verkar jobba efter på/av metoden (med max effekt), vilket i många fall innebär att delar av den frysta maten blir bränd medans andra delar fortfarande är frysta, troligtvis beroende på att "trögheten" i exempelvis fryst köttfärs är för stor... Låg effekt på mikron (långa intervall på/av) under lång tid är ju lösningen här men vad jag är ute efter är kortare intervaller stället för som nu typ "på 10sek av 10 sek" så skulle jag hellre se andra intervaller typ "på 1sek av 3sek). Det bäst vore ju om det skulle gå att reglera den faktiska effekten, går det? Känns inte som att dom mikron jag kommit i kontakt gör det i alla fall.. :humm: