Sida 1 av 1

Är enkortsdatorers prestanda beroende av ett snabbt SD-kort?

Postat: 23 februari 2018, 20:36:53
av daspunner
Skall installera Octoprint för o styra 3D-skrivaren på en Orange Pi och har flertalet SD-kort liggandes. En del lite äldre som mer än väl räcker i utrymme men som inte är lika snabba. Skulle det funka ändå tro?

/David

Re: Är enkortsdatorers prestanda beroende av ett snabbt SD-k

Postat: 23 februari 2018, 20:38:56
av TomasL
Se SD-Kortet som en hårddisk, hastigheten spelar naturligtvis roll.

Re: Är enkortsdatorers prestanda beroende av ett snabbt SD-k

Postat: 23 februari 2018, 22:33:58
av ie
Det beror väl på hur "hårddisken" används. Om programmet läses in i RAM-minnet och körs där, dvs inte är beroende av hårddisken, så spelar kortet ingen (eller minimal) roll. Bara uppstarten påverkas.

Re: Är enkortsdatorers prestanda beroende av ett snabbt SD-k

Postat: 23 februari 2018, 23:12:11
av lillahuset
Ursäkta att jag lägger mig i, men hur långt är ett snöre?

Re: Är enkortsdatorers prestanda beroende av ett snabbt SD-k

Postat: 23 februari 2018, 23:14:58
av TomasL
Typ.
RasPin är väl inte SD-certifierad, och då använder den väl i princip enbart SPI, och då spelar minneskortet ingen betydelse.

Re: Är enkortsdatorers prestanda beroende av ett snabbt SD-k

Postat: 23 februari 2018, 23:21:41
av daspunner
ie skrev:Det beror väl på hur "hårddisken" används. Om programmet läses in i RAM-minnet och körs där, dvs inte är beroende av hårddisken, så spelar kortet ingen (eller minimal) roll. Bara uppstarten påverkas.
Det var väl ungefär så jag tänkte..

Re: Är enkortsdatorers prestanda beroende av ett snabbt SD-k

Postat: 24 februari 2018, 11:25:34
av xxargs
SoC-chippet i RPi ha säkert en licens för SD-minnen eftersom skyfflande går betydligt fortare än vad som är möjligt över öppna SPI-protokollet, däremot har man inte inbyggd infrastruktur på kortet för att sänka spänningen till 1.8 Volt och på de snabbaste minnena till 0.45 Volt på dataledarna för dom snabbaste SD-protokollen idag även om chipet skulle stödja det.

men det spelar mindre roll eftersom det är annat som bromsar om man inte skriver sekventiellt hela tiden.

Läshastigheten i en RPI3 med class10 SD ligger runt 23-17 MB/s vid sekventiell läsning - men eftersom dessa minnen är optimerade för kamera och sekventiell läsning/skrivning så är de tyvärr urusla på slumpmässig småpost-läsning och skrivning ala 'vanlig' filsystem - och det kan skilja sig mycket även mellan class-10 SD och dom snabbaste som samsung evo + 32GB kan man komma upp i 3MB/s vid 4kB slumpmässig skrivning (8MB/s vid läsning), och de flesta övriga 'bättre' runt 1 MB/s skrivning (4-6 MB/s vid läsning) med stor spridning nedåt till så lite som 0.17 MB/s vid slumpmässig 4kb-block skrivning (kingston C10 8 GB, alla dagens använda filsystem använder 4KB-skrivning som minsta skrivpost), Stora SD (>16 GB) går fortar än små eftersom man ha större möjlighet att parallellisera skrivningarna när man har stor minnesmängd medans ligger man på 4 och 8 GB SD av C4 typ så går det inte fort.


Skall man ha mycken datatransaktioner som mysql med slumpmässiga 4-kb block läsning och skrivning i hög takt så är det avgjort bättre alternativ att använda USB/SATA-adapter till en SSD-disk för just data-hanteringen och använda sd-disken inte mycket mer än som boot och kanske systemdisk. - hittade en gammal 64GB ADATA-ssd som råkade ha en USB2 ingång parallellt med sin SATA-anslutning (och RPI faktiskt orkar att driva denna med ström, men är då på den berömda...) och där är man uppe i 15-16 MB/s vid random 4K skrivning och toppar runt 35 MB/s i sekvensiell läsning/skrivning på en RPI3 och här det då SoC-chipet som hanterar SD, USB, Ethernet som flaskar (vid rå läsning via PC brukar man komma lite över 40 MB/s på en USB2-gränssnitt)

En riktig SSD har också bättre wear-levling och hanterar småskrivningar på helt annan nivå än vad SD-minnen klarar av.