Vilken spänning man driver elektroniken med är inte nödvändigtvis det som står stämplat på batteriet. Ebay dräller av små kretsar som omvandlar batteri-spänningar åt olika håll om man inte vill byggas batteriförsörjningen själv.
Har aldrig hört talas om något fall "
Det går inte , jag har bara 3,7Volt" som varit i närheten av begränsning på vad man kan designa.
Det är ju lite som bilen, som har 12 Volts batteri, men det hindrar den inte från att alstra 20.000 Volt över tändstiften. Både positiv och negativ spänning.
Om man resonerat:
"Det går inte, vi har bara 12 Volt", hade aldrig bensinbilen uppfunnits.
Vad som gör att det "inte går" i ditt fall kan jag bara gissa:
1. Du äger bara ett batteri.
2. Du såg bara ett batteri i apparaten du tänkt bygga in det hela i.
3. Det blir för stort/tungt/dyrt om man ska ha två batterier.
Inget av dessa är giltiga begränsningar, det betyder bara att man måste anpassa sin design efter förutsättningarna.
Schemat ovan, de flesta som bygger anpassar det efter egna behov, batterispänning, typ av lysdioder och hur hårt de ska kunna drivas så om man använder andras scheman så är det sällan att allt stämmer med vad man själv tänkt bygga.
Ett eller två batterier är en smaksak, men om man inte är van kan det vara lättare att få det till att fungera med två batterier, för att sedan när man fått det till att fungera ändra till ett batteri med en spänning mellan 1-100 Volt eller vad målet är.
Är det oreglerad batteridrift måste man tänka på att det ska fungera både med full-laddat batteri och när spänningen sjunkit allt eftersom batteriet blir urladdat.
Iofs är det mesta drivet av 240 Volt växelspänning, till och med en mobil-telefon får sin kraft därifrån. Batteriet i telefonen vill typiskt ha max 4 Volt laddningsspänning, så därför måste man designa en en passning mellan väggutagets växelspänning till batteriets likspäning och strömbehov.
Det är samma med all elektronik, den måste alltid designas efter vilka förutsättningar och mål man har.
Om din förutsättning bara skiljer sej från vilken batterispänning man har, får man fundera på:
1. Vad skiljer i schemat som har betydelse för elektroniken?
2. Kan det justera på komponentvärdena eller behövs större förändringar?
I ditt fall har vi inte kunnat få fram varför det inte fungerar med 2 stycken 9Volts batterier eller varför det inte skulle gå att anpassa designen för någon annan spänning. Vi vet inte dina begränsningar eller ens vad du tänkt åstadkomma, om det är en ljusorgel, typ av ljudkälla osv..
Det underlättar att få rätt hjälp på vägen om man sakligt kan beskriva vad man vill åstadkomma, och som i ditt fall, även förklara vad det är som gör att kretsen inte kan designas för att fungera på din kraftkälla/batteri, eller om du bara inte försökt anpassa designen eller inte riktigt har kollen på hur man gör.
Hur ser ditt behov av hjälp ut? Vilka förutsättninga finns i form av kunskap och egen vilja att designa?
Kanske finns något färdigt att köpa med egen kraftkälla, så slipper du begränsningarna?
Om du vill designa din egna elektronik så börja gärna med att skaffa en experimentplatta.
Såväl erfarna som nybörjare som vill designa elektronik bör ha en experiment-platta där man kan koppla upp det man tänkt bygga och verifiera att det fungerar. Man slipper löda och komponenter kan lätt justeras/återanvändas. Då kan man t.ex. bygga en design som kräver två 9V batterier och när den designen konstaterats fungera kan man försöka modifiera den för att fungera på ett 9V batteri, och sedan justera motståndsvärden och annat så att kretsen fungerar på 3 Volt.
När man kollat att allt fungerar som man tänkt på experimentplattan, kan man löda ihop det på ett riktigt kretskort.
Att snabbt kunna sätta upp kopplingar och modifiera utan att förbruka massa komponenter blir billigare om inte annat.
Här finns ett startkit med experimentplatta, kablar för snabb hopkoppling och strömförsörjning via USB vägg-adapter på 5 Volt.
Är det en ljusorgel du tänkt bygga? Vilka begränsningar finns, typ ljudkälla, batteri och hur kraftiga lysdioder ska det bli? Vilken spänning dessa måste ha innan de börjar leda ström kan man hitta i databladet, men typiskt vanliga dioder ligger på 2-3 Volt medans större dioder kan bestå av flera ihopbyggda dioder som kräver högre spänning.
Det är lysdioderna som kräver mest ström, i synnerhet om de ska lysa starkt, och därmed styr dessa hur kraftiga driv-transistorerna måste vara och hur batteri-försörjningen måste dimensioneras.
Har man en kraftig signal-källa så behövs kanske inte signalen förstärkas -> första OP'n i designen ovan går bort.
Har man en riktigt kraftig signal-källa, typ högtalarutgång på ett par hundra watt, behövs kanske inget batteri alls, då man kan omvandla en del av ljudsignalen till en likspänning som ersätter batteri.
Kan du beskriva lite utförligare vilken typ av mackapär du tänkt bygga, hur den ska fungera.
Fysiska begränsningarna, är de oöverkomliga och i så fall varför?