Har byggt några rökar själv för några år sedan vilka har fungerat bra men haft sina små problem.
Här kommer lite tips vad jag lärt mig.
Byggde rökskåpet i plywood med en plåt i botten som jag monterade värmeslingorna i från en sådan här.
http://www.biltema.se/sv/Bygg/Flakt/Var ... 000034997/
Vill minas att jag kopplade alla slingor i serie för att sänka effekten.
Termostaten ersatte jag med en från Conrad som säljer både termostater och värmetålig kabel, termostaten i fläkten kunde inte reglera rätt temp område ( ca 10 - 150C )så därför återanvände jag inte den.
Värmeslingorna i skåpet håller bara temperaturen när man varmröker och har inget med röken att göra.
Fungerade utmärkt att röka i plywod skåpet på sommaren men om man vill röka på vintern så måste skåpet vara isolerat.
Röken genererade jag genom att sätta en gryta på en värmeplatta likt din med ett hål i locket som hade spirorör in till sidan på röken (nertill på röken så att röken stiger upp genom rökskåpet och sen ut i toppen. Fördelen är då att man även kan kall röka om man vill.
Inredning i röken köpte jag RF galler från IKEA billigt, längs ner i röken hade jag en RF ugnsform från IKEA för att fånga dropp och så kunde jag ha vatten i den för att stabilisera temperaturen samt hålla uppe fuktigheten i röken om jag ville.
I toppen på röken hade jag en kort rörbit med ett spjäll så att man kunde justera hur mycket rök man vill släppa ut, stänger man för mycket så får man bitter smak av gammal rök så man måste hela tiden byta ut röken i skåpet.
Det fungerade bra med gryta med rökspån på en värmeplatta förutom att man behövde röra i spånen ca 1 till 0,5 gånger i timmen. Efter 3-4 timmar fick man byta ut rökspånen för att undvika att inte få dålig kvalitet på röken som genererades.
I stort sätt fungerade röken bra och jag använde den under 2-3 år innan jag sålde den, det som var lite jobbigt var att man behövde se till den ca 1 gång i timmen så man blev lite uppbunden. Anledningen att jag sålde den var främst att det inte gick att röka i den på vintern på grund av att den inte var isolerad.
Sen köpte jag en bradley smoker som fungerar ganska bra, den stora nackdelen med den är att det fort blir dyrt att köpa rök puckarna, sen några år så har mina föräldrar lagt beslag på den då de röker en del vilt. Fördelen med den röken är att man startar den och sen kan göra annat tills rökningen är klar.
Senaste åren har jag rökt i min klotgrill vilket fungerar bra till varmrökt, speciellt om man använder wood chunks och inte rökspån. Kör man då snake method på kolen och placerar lite wood chunks längs varvet klarar den nästan sig själv under hela rökningen utan justering av spjällen så länge det inte börjar regna eller blåsa mycket. Har då folieform med vatten i mitten för att hålla uppe luftfuktigheten samt stabilisera temperaturen.
Väntar på en leverans av en kamado big joe vilket blir nästa kombinerade grill/rök, ska bli spännande att se hur en sådan presterar.
Allt man röker själv blir löjligt gott, speciellt varmrökt bacon. Ska jag välja mellan elrök och kolrök så blir koleldad varmrök lite bättre i mitt tycke även om merparten av smaken kommer från rökträdet.
Ovärderligt hjälpmedel är maverick thermometer, trådlös variant så man kan hålla lite koll medan man gör annat.
Nitritsalt, går att beställa i de flesta ICA affärer som har delikatessdisk i 25kg säck väldigt billigt mot att köpa småförpackningar på nätet.
Man behöver inte köpa dyrt rökträd i småpåse bland grilltillbehören, köp i stället en säck AL av någon som säljer ved.
Metoden med gryta och värmeplatta hade jag inte använt om jag skulle gjort en ny rök i dag, sök efter smoke generator på tuben så hittar du många exempel med en liten akvariepump, vet dock inte hur de funkar i praktiken men verkar lovande.