Sida 1 av 2

Müsli-rost

Postat: 16 september 2016, 14:33:56
av maDa
Min sambo gillar göra egen müsli, och jag ska erkänna att jag uppskattar den också, till skillnad från skiten i affären som är 98% russin eller är av något kändis-märke som kostar 70 spänn för en liten låda.

Men det är lite tidsödande och känsligt tyvärr. Det går snabbt att blanda ihop grejorna och lägga ut i en djup plåt. Men sen måste allt gå och röras om vart 5-10 minut i nästan 2 timmar. Annars blir det bränt, eller ofärdigt.

Jag har en tanke om att bygga någon form av automatiserad rost/grill för detta. Jag tänker:
  • Roterande tunna (gärna rostfritt) - Lite som en tvättmaskin
  • Nedväxlad motor (har jag redan)
  • Värmeelement av något slag - t.ex elementet från en frostvakt, som jag kör med dimmer eller något.
Problemen är
  • Genomgående axel eller ska tunnan vila på två rullande axlar kanske?
  • Något sätt att stänga till/kunna öppna/rengöra. Hade varit bra man kunnat ta loss hela tunnan.
  • Det kommer ju bli varmt, så allt som är i närheten av tunnan måste vara i metall.
  • Bättre om den är lutad på något sätt?

Re: Müsli-rost

Postat: 16 september 2016, 15:55:12
av Berrabongo
Hum!! 2 timmar? När jag rostar musli tar det en kvart och omröres 2gg. Vill gärna se ditt recept. :vissla:

Re: Müsli-rost

Postat: 16 september 2016, 16:07:42
av Borre
Har inget specifikt tips, men kolla lite hur folk bygger kafferostar.

Re: Müsli-rost

Postat: 16 september 2016, 16:09:27
av limpan4all
Vill gärna se ett recept hur som helst!

Re: Müsli-rost

Postat: 16 september 2016, 16:45:43
av HUGGBÄVERN
Notera att vissa ingredienser INTE ska rostas. Jag tror tex att vetegroddarna ska i EFTER rosten.

Re: Müsli-rost

Postat: 16 september 2016, 19:21:29
av maDa
Vi kanske gör helt för stor stats åt gången? Samtidigt så vill vi inte behöva göra det en gång i veckan så man slänger ju gärna in lite extra...

Konsument-kafferostar verkar arbeta antingen med varmluft, eller att man värmer underifrån helt enkelt. Men det verkar vara samma "tombola" koncept.

Ja givetvis så rostas ju inte allt, man tillsätter vissa saker efteråt!

Re: Müsli-rost

Postat: 19 september 2016, 11:31:45
av dmiller
Kan från säker källa meddela att produkten start rostas med hetluft på teflonbelagda galler. Produkten vibreras fram på gallret.

Frukter tillsätts efter rostningen.

Re: Müsli-rost

Postat: 19 september 2016, 14:17:38
av Nerre
Vila tunnan på två rullande axlar skulle jag sikta på, fördelen då är att drivningen bör kunna hållas borta från värmen och trumman kan enkelt lyftas bort (det löser då även rengöringspunkten). Och du kan experimentera med flera olika trummor

Huruvida den ska luta eller inte beror väl på om du vill köra i batcher eller kontinuerligt. Vill du köra i batcher så behövs ingen lutning, då ska det ju bara blandas om. Du fyller, kör, tömmer, fyller, kör, tömmer.

Re: Müsli-rost

Postat: 22 september 2016, 02:19:00
av NULL
Vilken temperatur ska det vara?

Re: Müsli-rost

Postat: 22 september 2016, 14:19:12
av swapper
Kanske kan en "mini öltunna" användas som kärl som snurrar på rullarna?

Bildgoogla "mini öltunna"

Re: Müsli-rost

Postat: 22 september 2016, 14:27:10
av Nerre
Är det partyfat du syftar på? De är ju bara på 5 liter, det är inte så himla stort... Man lär nog bara kunna rosta 1-2 portioner müsli åt gången.

Re: Müsli-rost

Postat: 22 september 2016, 14:38:23
av netrunner
Hur överför man värmen? Att bara ha en kokplatta under lär väl inte funka?

Kanske en varmluftpistol men kan man köra en sådan i 2 timmar utan att den går sönder?

Bild

Bild

Re: Müsli-rost

Postat: 22 september 2016, 15:29:38
av maDa
Intressant

Det är väll närmst denna som jag tänkt:
Bild

Tanken är att värmeelementet/slingan kan sticka in i ett hål på någon av sidorna.

Re: Müsli-rost

Postat: 22 september 2016, 15:52:51
av tecno
:humm:

Tänker du dig släprings överföring av elen?

Re: Müsli-rost

Postat: 22 september 2016, 16:20:41
av Borre
Värmeslingan kan ju sitta fast utanför och bara sticka in i trumman.