Sida 1 av 1

Hur koppla in Adafruit 5-way Navigation Switch?

Postat: 11 januari 2016, 22:09:54
av Soaring Stan
Hej!

Jag har precis börjat med elektronik och har en fråga gällande en Adafruit 5-way Navigation Switch som jag vill koppla in på mitt breadboard och vidare till en Arduino. Trots att jag har googlat en massa och även läst igenom modulens datablad har jag inte kommit närmare en lösning kring hur jag ska koppla in modulen. Kanske någon här kan hjälpa mig? :roll:

Den modul som jag har finns överst på s. 203 i databladet och dess diagram finns längst ner på samma sida.

Enligt diagrammet är ett av benen jord och de andra är för de olika riktningarna, dvs. upp/ner/höger/vänster/mittenknapp. Det som jag inte får rätt på är hur jag kan veta vad som är ben 1,2,3, osv. Uppe på knappen står det skrivet enligt den bifogade bilden (den ena hörnet har inget inskrivet alls). Siffrorna borde vara benens nummer, men dessa stämmer inte alls med databladet. Kan N:et möjligtvis stå för neutral, dvs. jord? Är det något annat som jag behöver tänka på?

Tack på förhand,
S S

Re: Hur koppla in Adafruit 5-way Navigation Switch?

Postat: 11 januari 2016, 22:39:01
av gOry
Håll in mittenknappen och mät på hörnbenen på båda sidor så kommer du snabbt hitta!

Re: Hur koppla in Adafruit 5-way Navigation Switch?

Postat: 11 januari 2016, 23:00:15
av nifelheim
pinne 2 och 5 sitter lite närmare 3 och 4



edit:

lite överdrivet är placeringen så här

Kod: Markera allt


1          6

2          5
3          4

Re: Hur koppla in Adafruit 5-way Navigation Switch?

Postat: 12 januari 2016, 07:10:44
av Magnus_K
Hej S S, och välkommen till SEF!

Som föregående skriver så är benen placerade/markerade enligt bifogad bild 1 (siffrorna inom cirklar). Denna hittar du också i ditt länkade datablad.
Märkningen som du skriver (2,4 och N) vet jag inte vad dom är för. Kanske tillverkarsiffror för själva knappchassit eller något. Bry dig inte om dessa i alla fall.

En sån här knapp fungerar bara som en brytare och har ingen aktiv elektronik eller dylikt så någon jord/neutral finns det inte heller. Däremot finns det en "Common", dvs du kan avgöra själv om du vill lägga på + eller jord på den pinnen som sedan ska vidare genom brytaren och till din Arduino.
Om du väljer att använda + på common så kommer alltså ingången på Arduinon bli hög när knappen trycks åt det hållet.

Lite mer förenklat:
Kika på bild 2 nedan. Som dom ritat så är knappen NO (Normally Open). Det innebär att om du lägger på + Common-pinnen och mäter sedan spänningen på alla andra pinnar så kommer inte mätaren visa något. Skulle du istället tex trycka ner knappen så kommer du få 5V på pinne 6 (om du matar med 5V på Common).

Vidare att tänka på är "debounce" och "pull-up/pull-down". Skriver det på engelska för det kommer ge väldans massa bra träffar på nätet.
I stort handlar det om att ingången på din Arduino är så snabb så har du inte gjort rätt i mjukvara/hårdvara så kan den tolka ett knapptryck (i din värld) som kanske 10 pga kontaktelementen i brytare "bouncar" (studsar) lite innan dom får bra kontakt.
Pull-up/pull-down behövs oftast också för att ingången ska bli mer distinkt (eller vad man kan kalla det). Genom att dra ingången hög/låg med ett lite större motstånd så slipper du yttre störningar med mera som kan påverka ingången. Motståndets värde dimensioneras så när knappen trycks in och "den riktiga signalen" kommer så tar den över befälet över ingången. Testa du med ett 10K motstånd.
Matar du Common med +5V så kopplar du motståndet mellan ingång och jord.
Matar du Common med jord så kopplar du motståndet mellan ingång och +5V.
Här har du också en länk som förklarar det här med pull-up/pull-down bättre -> Sparkfun

Hoppas det här hjälper något i alla fall.
Pinout.JPG
Schematic.JPG

Re: Hur koppla in Adafruit 5-way Navigation Switch?

Postat: 12 januari 2016, 19:58:41
av Soaring Stan
Kanon, grymt bra! Stort tack för hjälpen :bravo: Jag hade inte koll på själva inkopplingen heller, så det var riktigt bra info. Hade inte heller upptäckt att de faktiskt visade benen med lite olika mellanrum i databladet, även om det inte var supertydligt.