Sida 1 av 1
Hur fungerar en antenn med sladd?
Postat: 21 juli 2014, 11:28:34
av kon87
Hejsan!
Jag undrar hur det kommer sig att en antenn kan ha sladd och varför sladden inte påverkar längden på antennen. Nå?

Re: Hur fungerar en antenn med sladd?
Postat: 21 juli 2014, 12:10:44
av Andax
Det beror på vilken typ av antenn. Tar du en TV-antenn, WIFI eller GPS antenn mm så kan man ansluta den med en koaxial-kabel som fungerar som en vågledare som leder signalen med gnaks låg förlust. Koaxialkabeln är designad att elektriskt se ut som en impendans på typiskt 50 Ohm (finns variationer beroende på applikation). väldigt lite energi strålar ut / in från en sådan kabel om den är välgjord.
Antennen å andra sidan är gjord att ha så bra koppling mot luften som möjligt så att man plockar upp det önskade frekvensbandet optimalt.
Enklare typer av antenner som finns till radioaparater och RC-mottagare består oftast bara av en sladd. Där går det inte att ändra längden eftersom den då inte är avstämd mot förväntad frekvens.
Re: Hur fungerar en antenn med sladd?
Postat: 21 juli 2014, 12:38:10
av xxargs
En del enklare och/eller mindre lyckade antennkonstruktioner så går det en hel del antennström på utsidan av matningskabel.
Kort sagt så handlar det om det finns symmetri och balans.
En mittmatad havlvågsdipol med anslutningen gå ut 90-grader från mittanslutningen är en typisk balanserad antennkonstruktion där antennhalvorna speglar varandra med sin motsats och tar ut potentialerna (på kabeln men inte i luften) och vid mitten där anslutningen går in så är spänningsfälten och strömfälten precis sin motsats och genomsnittet bli 0 och det går ingen signal ut på matningsledningens utsida utan håller sig inom sina ramar i kabeln.
Gör man en enkel antenn av en koaxialkabel som att ta bort skärmen 1/4 våglängd sista biten mot ändan gentemot mittledaren så kommer man ha antennströmmar även på tilledningskabeln eftersom konstruktionen inte är balanserad - man kan balansera upp en sådan lösning till en del genom att på skärmen ytterligare 1/4 våglängd ned från kabeln (dvs. 1/2-våglängd räknat från kabeländan) skär en skåra i skärmen runt om så att 1/4-av skärmen längst ut inte har kontakt med resten av kabeln och då kommer skärmbiten att bli ett antennelement tillsammans med mittstumpen längst ut och fasläget kommer vara så att skärmbiten arbeta i motfas gentemot skärmen som går vidare på matningskabeln så att det inte längre går någon ström på utsidan av tilledningen och antennen har blivit bättre balanserad.
en ferritklamp om kabeln fungerar som en transformator/balun och genom magnetisk hård låsning tvingar att för varje elektron som vandrar in ena riktningen på ena ledaren så skall det dras lika många elektroner i den andra riktningen i kabeln och på sätt tvingar att det är lika många som går i varje riktning och inte försöker hitta vägar på utsidan av kabeln tex. via kapacitiv koppling.
baluner nödgas man kasta in i många fall där den använda antennkonstruktionen inte är tillräcklig balanserad i sig och/eller har mycket närliggande störande och icke symmetriskt placerade parasitelement
en antennsladd som går ut från en RC-mottagare är maximalt i obalans där fordonet/flyget och själva mottagaren/sändaren är en del av antennen och då har man följaktligen också antennströmmar i princip alla ledningar i fordonet.
Re: Hur fungerar en antenn med sladd?
Postat: 21 juli 2014, 13:14:47
av kon87
Oj! Helt klart mycket info i den förklaringen, tack!
En lite annan fråga: Om jag ska göra en 433mhz antenn, hur gör jag den bäst? Just nu har jag en 17cm ~0,25mm oskalad kabel kopplad till min sändare och tråden är riktad rakt uppåt. Jag har fått för mig att detta innebär att antennen blir rundstrålande, vilket jag vill. Mitt mål är att ge täckning i hela huset, kan jag på något vis kanske sätta dit flera antenner och få bättre täckning? Hur konstruerar jag dessa i så fall?
På min nuvarande antenn, bör jag byta till en grövre kabel och skala den, gör det någon skillnad?
Re: Hur fungerar en antenn med sladd?
Postat: 21 juli 2014, 13:47:59
av Icecap
Jag antar att du menar 433MHz och inte 433mHz.
Grövre kabel (tänk kopparrör) ger bredare frekvensområde. Håller du en enda frekvens är bredden i stort utan betydelse.
Skalad eller inte lär inte ha någon större signifikans.
För att få bäst möjlig täckning behöver du ha det alvvåg dipol med ett skapligt groundplane. Detta är en plåtbit som är minst 17 cm i radius runt antennen och som är ansluten till GND när hålet antennen går genom.
Re: Hur fungerar en antenn med sladd?
Postat: 22 juli 2014, 00:33:47
av kon87
Kan du förklara lite mer om det där med groundplane? Av en snabb googling fick jag uppfattningen att det är tre metallpinnar som går snett nedåt från den riktiga antennen, stämmer det?
Re: Hur fungerar en antenn med sladd?
Postat: 22 juli 2014, 02:02:37
av adent
kon87: Måste bara påpeka en sak här: Antenner är så nära svart magi man kan komma. Jag har läst grundläggande elektronik på högskolan och har en vag/grundläggande förståelse av antenner och antennsignaler/höga frekvenser. Mycket av det du fick som svar förstår jag ungefär andemeningen i.
Vad jag försöker säga är att dina frågor och svaren du får på dina frågor helt enkelt befinner sig lååångt ifrån varandra.
Men man måste fråga, annars får man inga svar
Sammanfattningsvis: skalad eller inte skalad kabel är helt irrelevant.
Slå upp koaxialkabel på wikipedia:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Koaxialkabel
Så ser du mer vad de pratar om. Den Dipol som nämns är alltså första bilden på den här sidan:
http://www.kennethshem.se/Ritningsaml/ANT37-41.htm
Där "sprötet" till vänster är skärm och "sprötet" till höger är mittledare. I detta fall tror jag man kan kalla det vänstra "sprötet" för jordplan, men här är jag osäker.
MVH: Mikael
Re: Hur fungerar en antenn med sladd?
Postat: 22 juli 2014, 07:44:33
av Mindmapper
kon87 skrev:Kan du förklara lite mer om det där med groundplane? Av en snabb googling fick jag uppfattningen att det är tre metallpinnar som går snett nedåt från den riktiga antennen, stämmer det?
En GP-antenn är kvartsvågsantenn och härstammar egentligen från en halvvågsdipol där man vikt ut ena halvan av antennen. Man får då kvar en kvartsvågspinne. den delen man vikt ut kan vara tre pinnar, fyra pinnar eller en hel plåt. Varianten med en hel plåt har man ju när man monterar på en bil. Bilplåten utgör då ena delen av antennen.
Finns hur mycket om detta på nätet som helst.