Sida 1 av 1

GPIB/HPIB nybörjarfrågor

Postat: 12 januari 2014, 14:32:45
av hyperion
Hej,

Har en fundering kring GPIB/HPIB. Finns det något universalprogram med stöd för mängder utav GPIB/HPIB-försedd utrustning eller har varje tillverkare egna applikationer för sina produkter och enda sättet att blanda är att skriva eget program?

Går alla funktioner att styra via GPIB/HPIB så att man aldrig behöver åtkomst till knappar och rattar samt display på själva utrustningen (så länge allt fungerar såklart)?

Anledningen till att jag frågar är att jag håller på att fixa en skysst arbetsbänk här hemma och skulle vilja undvika att behöva ha oscilloskop, bänkmultimetrar, frekvensräknare, funktionsgenerator, logikanalysator osv staplat på bänken eller på stora djupa hyllor över bänken. Hade varit extremt trevligt om jag kunde ha instrumenten under bänken, en panel med kontakter för prober osv uppe på bänken, samt en monitor på väggen som visar mätvärden istället för displayerna på instrumenten, och alla knappar skulle man kunna manövrera med musen.

Jag är total nybörjare när det gäller utrustning med GPIB/HPIB så jag vet knappt vad jag ska googla på (har såklart försökt men hittar just inte något lättläst om detta)

Re: GPIB/HPIB nybörjarfrågor

Postat: 12 januari 2014, 17:02:57
av psynoise
Hej.
Går alla funktioner att styra via GPIB/HPIB så att man aldrig behöver åtkomst till knappar och rattar samt display på själva utrustningen (så länge allt fungerar såklart)?
Det är helt upp till varje instrument. Vissa kanske endast har en parameter som går att läsa av medan andra kan styras väldigt noggrant.

Jag tycker nog din plan låter krånglig. Bättre och enklare är kanske att skaffa en hylla och ställa instrumenten på för att sedan endast ta fram de du behöver för stunden. Sedan är det svårt att förespå hur det kommer att kopplas. Ibland används instrument till något helt annat än vad det var tänkt för från början. Vidare är långa kablar alltid bra att undvika.

Men tillslut undrar jag varför just GPIB, äger du redan massor instrument med detta gränssnitt. Vad jag har sätt är utrustning med GPIB oftast väldigt dyrt och mer tänkt för automatisk testning.

Re: GPIB/HPIB nybörjarfrågor

Postat: 12 januari 2014, 17:16:41
av hyperion
Ok det var som jag misstänkte då :) enda anledningen till GPIB var för att jag sett en hel del utrustning som har det och tänkte att det kanske gick att göra något vettigt av detta.

En hylla som är djup nog att rymma en HP 3457A eller liknande skulle skymma belysningen väldigt mycket och dessutom hamna så högt upp (över skärmen som sitter på väggen). Kablarna hade kunnat vara korta genom att använda utgångarna på baksidan på utrustning som har dessa. men men.

Får väl ha utrustningen som inte används dagligen i en garderob eller liknande. Vill inte ha saker på bänken om det inte absolut inte går att undvika.

Tack för infon.

Re: GPIB/HPIB nybörjarfrågor

Postat: 12 januari 2014, 18:53:35
av sodjan
> ...eller har varje tillverkare egna applikationer för sina produkter...

Jag antar att du tänker på något slags virtuella "fronpaneler" på t.ex en PC eller liknande (?).
I så fall så är det inte alls så som GPIB/HPIB var tänkt, det är primärt ett automatiseringsverktyg.
D.v.s att man skriver själv de testprocedurer som behövs i varje enskilt fall. Så det finns normalt
inga fördiga "applikationer" alls. Har man tur finns det libbar, DLL'er eller liknande för att underlätta
programmeringen, men annars så är det dokumentationen som gäller och att börja programmera...

Sen så har säkert paket som t.ex LabVIEW färdiga rutiner för många vanliga instrumet för att
underlätta byggandet av sin testuppsättningar.

Re: GPIB/HPIB nybörjarfrågor

Postat: 12 januari 2014, 18:59:08
av AndersG
Ok det var som jag misstänkte då enda anledningen till GPIB var för att jag sett en hel del utrustning som har det och tänkte att det kanske gick att göra något vettigt av detta.
GPIB är jättebra och en massa beg instrument du köper på eBay har det färdigt. Använder det själv till att mäta/logga. Problemet är att GPIB bara definierar hårdvaran och signaleringen. Vilka kommandon ett instrument svarar på varierar, även om det över tiden utkristalliserat sig vissa standarkommandon, typ "ID?" eller"IDN?"

Finns en massa bra verktyg för att hantera GPIB, tex KE5FX toolkit och EZGPIB, men du kan väldigt enkelt göra samma med makron i Excel, typ.

För att koppla kan man köpa en Prologix-adapter eller bygga själv

edit: exempel på vad man kan göra med Excel och en HP-Voltmeter:
chargecurve.JPG

Re: GPIB/HPIB nybörjarfrågor

Postat: 12 januari 2014, 19:05:41
av hyperion
Det var precis så jag tänkte, en virtuellfrontpanel för instrumenten. Men de är ju inte gjorda för att någon filur ska integrera de snyggt i sitt vardagsrum.
:)

Re: GPIB/HPIB nybörjarfrågor

Postat: 12 januari 2014, 19:26:24
av sodjan
> Det var precis så jag tänkte, en virtuellfrontpanel för instrumenten.

OK. Det kanske finns, men inget som jag minns att jag har sett.
Men vi hade bara egna specialskrivna testprogram (på Ericsson).

Re: GPIB/HPIB nybörjarfrågor

Postat: 11 april 2014, 11:43:36
av hyperion
Detta kanske kan vara något?
http://www.tenkiv.com/index.html
Eller någonting liknande iaf? Vore trevligt att kunna göra någon snygg grafisk layout på en 23" touch screen.
Tekdaqc.png

Re: GPIB/HPIB nybörjarfrågor

Postat: 12 april 2014, 03:06:08
av MiaM
Djupa hyllor är väl inte så tokigt? Ha hyllorna tillräckligt högt upp, ha tillräckligt djup arbetsbänk och montera vid behov belysning i underkant av de nedersta bänkskivorna? (Givetvis bländskydd både mot "användaren" och mot eventuell datorskärm)

Re: GPIB/HPIB nybörjarfrågor

Postat: 12 april 2014, 07:10:47
av hyperion
I detta fall är det tyvärr inte ett alternativ.