Om du vill göra en ir mottagare (För t.ex fjärkontroller)
är det lätt gjort med 75-205-96 från elfa. Den tar en 38Khz modulerad IR signal (sån som alla fjärkontroller använder) och dekodar den till en bitström. Kopplar du in en lysdiod med ett motstånd efter den så borde du kunna se lysdioden blinka när du trycker på fjärkontrollens knappar :).
Tänk på att utgången är HÖG (4-5V) vid inaktivitet, så du får koppla lysdioden från matningsspänningen via motstånd ner till utsignalen för att få den att endast lysa vid aktivitet.
Skall du behandla signalen vidare (se vilken knapp som trycks ner på fjärren t.ex. ) så måste du nästan ha en mircoprocessor och det är kanske lite överkurs just nu. Du skulle även kunna göra en "hållkrets" (T.ex mha en BC557 PnP transistor) så att lysdioden hålls lysande en liten stund efter att du tryckt på en knapp. (blinket kommer att vara väldigt kort annars, kanske tom. knappt synligt).
Hållkretsen kan du göra genom att koppla Basen till mottagaren via ett 1K motstånd. Koppla sedan Emitter till +5V och Collectorn till lysdiodens + pol (glöm inte lysdiodens 330 Ohms seriemotstånd annars brinner den upp).
Koppla till sist en kondensator (c:a 100 uF) paralellt över dioden och motståndet. Denna kondensator kommer att driva lysdioden en liten stund efter att transistorn laddat upp den.
Vidare kan du göra en egen sändare t.ex. mha en 555a (timerkrets som bland annat kan skapa en 38Khz fyrkantsvåg.). Tar du sen den fyrkantsvågen och matar in den i denna IR diod 75-203-72 (ELFA) via ett motstånd så borde du ha en egen sändare (Tror jag iaf, aldrig gjort detta själv.)
Nu har du lite att pyssla med :)
Skall du labba med elektronik är det guld att ha ett osciloskop. Kolla lite på olika fyndsidor (blocket.se m.m.) efter bättre begagnade sådana, fråga sen nån här om det verkar vettigt.
PS. Slänger in en liten "Transistor som switch" guide här oxo så "hållkretsen" förhoppningsvis blir begriplig.

Den övre av dessa kopplingar är den du skall använda, tar upp den
andra oxo av bara farten.
Lite kort fungerar kopplingen såhär. När vin understiger 5V-0.7=4.3V kommer ström att gå från emittern ner i basen via motståndet. Den strömmen kommre att förstärkas c:a 100 ggr och gå ner från
emittern till collectorn ner i lasten. Dock kommer strömen bara att öka
tills spänningen över lasten är 5V-0.1V, då bottnar transistorn och man kan säga att switchen är tillslagen.
Man dimensionerar basmotståndet efter hur mycket ström man förväntar sig att lasten skall dra. I detta fall 10mA (Se fritzells lysdiodsguide under Guider sektionen) i genomsnitt, mycket mer då kondningen laddas upp. Vi säger att vi vill ha 40mA peak. det ger en basström på c:a 0.4mA med förstärkningsfaktor på 100. Ett motstånd på 10K kommer att ge ungefär detta då det är 5V-0.7-Lite extra V över motståndet. "Lite extra" kommer sig av att logikktretsen säkert inte går riktigtr ända ner till 0. (Strömmen = (5V-0.7V-extra)/10000Ohm)
Det var många "ungefär" med i beräkningen, det blir lite så eftersom Förstärkningsfaktorn är väldigt obestämd, därför bryr jag mig inte om att räkna mer exakt. man tar till lite granna så att strömmen i varje fall räcker. Räknade med lägsta beta på 100 t.ex.
Den nedre varianten av switch är väldigt liknande, fast den börjar leda då Vin överstiger 0.7V, istället för som den övre då Vin går under 4.3V. Man räknar ut basmotståndet på samma sätt dock.
Värt att notera med bägge kopplingarna är att inspänningen måste vara inom 0.7V ifrån: 5V för övre eller 0V för nedre för att switchen skall vara helt avslagen, annars kommer den att läcka lite.