Sida 1 av 2

Gitarrförstärkare med rör

Postat: 18 maj 2013, 09:15:40
av SM3BDZ
Då mitt lilla projekt ramlade bort vid serverkraschen, lägger jag upp det här igen.
Så här blev alltså den slutliga kopplingen/konstruktionen, efter experimenterande på labb-plattformen/träplattan:
lh-design.JPG
Det kanske kan tyckas vara lite överkurs att stabilisera spänningen till förstegen men det känns ändå lite mer rejält... :)

Har påbörjat uppbyggnaden på det riktiga chassit som är ett vinkelchassi, för att passa till en VOX AC-15 låda,
där ena delen hyser nätdel och slutsteg, medan försteg, drivsteg och volym- och tonkontrollerna monteras på
den andra delen. Bifogar några bilder som visar den påbörjade monteringingen.
IMG_0528.JPG
IMG_0527.JPG
IMG_0529.JPG

Re: Gitarrförstärkare med rör

Postat: 18 maj 2013, 09:49:41
av HUGGBÄVERN
Klart intressant. Jag har funderingar med, då jag har en obyggd Stratocaster liggande, men inte kunnat få tummen ur vagnen. Dessutom beslutsångest - 6V6 eller 6L6?? Dock blev jag med en (väldigt) liten utgångstrafo till Laney LC15 vilket ju genast luktar EL84.
Jag följer ditt bygge med stort intresse. Ska det bli låda med gitarrelement också?

Re: Gitarrförstärkare med rör

Postat: 18 maj 2013, 10:25:19
av SM7CZR
Det ser fint ut, Lasse!
Hur gör du när du bockar chassi? Har du tillverkat någon speciell "grej" ?

Re: Gitarrförstärkare med rör

Postat: 18 maj 2013, 10:44:37
av SM3BDZ
Ja, bygget är i första hand till min bror som är inbiten Fender-gubbe med musikens rötter i 60-talets gitarrmusik - Shadows och Spotnicks. Han håller på att bygga lådan som blir en kopia av VOX AC-15, med 12" Celestion högtalare som han hade liggande sedan tidigare.
6L6 skulle nog gå precis lika bra i den här kopplingen då bias är inställbar. I princip även EL84 skulle jag tro, då det inte skiljer allt för mycket på driftdata, förutom uteffekten. Skärmgallermotståndet behöver nog ändras.

Det som är lite speciellt med min design, är att jag har valt att ha två valbara uppsättningar av ton-stack. Den ena enl VOX standard och den andra enligt Fender. De har helt klart olika karaktär. Fender-stacken med bas, mellan och diskant är nog den som är mest konventionell medan VOX tonkontroll är lite speciell då bas- och diskantkontrollerna återverkar på varandra liksom att man kan flytta en puckel i tonkurvan med diskantkontrollen i kombination med viss basavskärning. Lite som en wah-wah pedal...

Sen har jag som du ser en omkopplare för vilket mode EF86 ska arbeta i. Även det ger lite olika karaktär.

Ingvar, då jag har tillgång till bockmaskin i en verkstad jag har känningar i, är det inga problem.

/Lasse

Re: Gitarrförstärkare med rör

Postat: 21 maj 2013, 21:21:38
av SM3BDZ
Slutstegsmodulen börjar ta form. Flyttade även hit drivröret, ECC82, då det hör hemma här! I morgon blir det nog dags att provköra nätdel och slutsteg. Därefter blir det att ta itu med förstegen på nästa chassimodul. Vad enkelt det blir med rör! :D
Amp_PA.jpg

Re: Gitarrförstärkare med rör

Postat: 22 maj 2013, 19:14:00
av SM3BDZ
Nätdel och slutstegsmodul avprovad och klar.

Något illavarslande fungerade allt vid första "smoke test", det bådar kanske inte gott för fortsättningen... :wink:
Några bilder:
IMG_0538.JPG
IMG_0540.JPG
I mätuppkopplingen för test av uteffekt och klippnivå användes tongenerator - konstlast 16ohm - RMS mätning Fluke - Oscilloskop.
Förstärkaren klipper mjukt, på sedvanligt rör-manér, vid 22,9V RMS @16ohm = 32,75W.
IMG_0536.JPG
IMG_0537.JPG
Helt som förväntat vid den förhållandevis låga anodspänningen. De brumproblem som kunde upplevas under labbuppkopplingen var nu helt borta. På bilden av undersidan syns även att jag använt mig av tipset med en virtuell mittpunkt på glödmatningen.

Väntar nu på beställda rörhållare med skärmkåpor till förstegsrören. Fortsättning följer.

Re: Gitarrförstärkare med rör

Postat: 25 maj 2013, 06:20:38
av SM3BDZ
Labbande med bias och uteffekt

Har labbat lite med olika biasinställningar för EL34 i förstärkaren. Med den anodspänning jag har (385V) är det möjligt att åstadkomma 45W uteffekt innan klippning eller övergångsdistorsion sker. Här blir dock nackdelen med katodbias uppenbar, för vid optimal biasinställning för max uteffekt, blir bias allt för låg i viila, utan signal, och rören drar då väl hög ström och tenderar att "blomma" en aning. Detta då bias givetvis varierar med signalen och rörens strömförbrukning/katodström. Har därför nöjt mig med en mer konservativ biasinställning som gör att rören går kallare i vila och uteffekten kommer upp i 32W innan övergångsdistorsion inträder. Klippning sker vid c:a 35W.

Nu har ju denna effektskillnad ingen betydelse i detta sammanhang och viss distorsion är ju såväl acceptabel som önskvärd i en gitarrförstärkare. Dock har tankar om att bygga ett stereoslutsteg för Hifi med rör, smått spirat under arbetet med denna förstärkare. Inte otroligt att det blir nästa projekt, då jag tycker om det jag hör när jag ansluter en CD-spelare till detta slutsteg.

Isåfall blir det tveklöst en konstruktion med fast bias och UL-koppling för rören!

/Lasse

Re: Gitarrförstärkare med rör

Postat: 25 maj 2013, 09:33:11
av Walle
Det känns rätt tänkt att biasera "mjukare", speciellt som effektskillnaden knappast är direkt märkbar. Rent supergenerellt (och naturligtvis beroende på smak) så låter en stärkare på låg effekt som spelas hårt bättre än en stärkare på hög effekt som spelas "på tomgång".

Re: Gitarrförstärkare med rör

Postat: 26 maj 2013, 20:22:28
av MiaM
Om jag tolkar schemat rätt så blir det en halv ECC82 "över".

Kan det kanske (eller kanske inte?) vara nån idé att använda den halvan för att fixa en line-utgång efter tonkontrollerna men före volymkontrollen?

Eller annars använda den som ett extra steg för att kunna driva fram försteg-dist om man skulle vilja spela med dist utan att ta ut max effekt från slutsteget?

P.S. är det "standard" att inte ha en konding parallellt över V7? (Jag frågar alltså för att jag inte vet)

Re: Gitarrförstärkare med rör

Postat: 27 maj 2013, 12:29:38
av SM3BDZ
Det är helt riktigt och jag tänkte mig nog att ha den som "reservtriod" för eventuellt andra "gadgets". Ditt förslag är inte dumt alls men för den som kommer att använda stärkaren så är inte distorsion prioriterat... En buffrad lineutgång är heller ingen dum idé! Jag tänkte först använda ett EC90 för förstärkarsteget efter tonkontrollerna men valde ändå ECC82, då jag hade fler av dem och även fler 9-poliga rörhållare. :) Jo, du har nog rätt i att man i regel ser en lyt efter stabbröret, så kanske ska jag klämma dit en, bara för att... ;)

/Lasse

Re: Gitarrförstärkare med rör

Postat: 27 maj 2013, 17:29:10
av Oskar
Tänk bara på att sätta ett motstånd mellan stabröret och kondingen. En konding parallellt med ett stabrör blir en oscillator!
Jag tror ett par hundra Ohm räcker.

Re: Gitarrförstärkare med rör

Postat: 1 juni 2013, 12:42:08
av SM3BDZ
Så var förstärkaren färdigbyggd och avprovad. Låter som den ska tycker jag. Nu återstår bara att broderskapet kommer hit med den låda innehållande 12" Celestion element han byggt, samt att få höra hans utlåtande!

Så här blev slutresultatet:
IMG_0549.JPG
IMG_0548.JPG

Re: Gitarrförstärkare med rör

Postat: 1 juni 2013, 13:01:11
av Electricguy
EBK-3..
EfterBrännKammare 3? :D

Re: Gitarrförstärkare med rör

Postat: 1 juni 2013, 13:32:32
av SM3BDZ
Precis!! :D

Re: Gitarrförstärkare med rör

Postat: 1 juni 2013, 13:33:57
av Electricguy
Klockrent namn faktiskt! :D