Sida 1 av 2

Nytt RIAA bygge

Postat: 3 februari 2012, 19:07:18
av 4kTRB
Då mitt tidigare RIAA-bygge inte fungerar så bra http://elektronikforumet.com/forum/view ... ilit=+RIAA förutom att när det fungerar låter riktigt bra förutom självsvängning runt 10kHz på ena kanalen och jag nyligen köpt en American Audio TTD 2400 vinylspelare så vill jag ha ett snabbt bygge att testa på mitt kopplingsdäck. Jag har på inget sätt lagt TI:s konstruktion på hylla utan kommer tag i det bygget senare.

AoE har haft ett bygge de kallar DELCANTO och där ingår ett RIAA-steg med en LT1028 som går att byta mot NE5534, vilket finns i komponentlådan. Jag vill ha en buffert på utgången för att det ska ge rätt RIAA-egenskaper (de har en op i DECANTO) ch testade en emitterföljare med konstantström.
Ska man gå efter simulering i LTSpice så har den bufferten väldigt bra data. Fick idén från en bok av Sedra/Smith och använder en JFET som strömkälla.

Bild

Bild

Uploaded with ImageShack.us

Re: Nytt RIAA bygge

Postat: 3 februari 2012, 19:44:46
av 4kTRB
Det jag kan förbättra är att byta BC547 mot en lågbrusigare variant (som också finns i lådan),
BC54X någonting. Hurvida BF245C påverkar brusegenskaperna vet jag inte.

Re: Nytt RIAA bygge

Postat: 3 februari 2012, 20:01:23
av psynoise
Varför inte ta med den diskreta transistorn i återkopplingen eller rent av använda en operationsförstärkare som klarar den drivförmågan du vill ha.

Har du tagit någon inspiration från boken The sound of silence som du rekommenderat innan?

Re: Nytt RIAA bygge

Postat: 3 februari 2012, 20:12:37
av 4kTRB
Nej den boken har jag bara läst om.
Jag kanske kan ha en NE5534 som buffert också?
fast jag tror inte jag har tillräckligt många.

Re: Nytt RIAA bygge

Postat: 3 februari 2012, 20:17:27
av MiaM
C4 ihop med efterföljande last verkar ge en högpassfiltrering för att undvika rumble (uppskattat utan att räkna exakt). Om man tar med Q1 i motkopplingen så måste något givetvis hålla koll på dc-läget hos OP'n och då kanske högpassfiltreringen får ordnas på annat vis, om man över huvud taget vill ha den filtreringen där? Jag skulle nog vilja ha ett sånt filter av/påslagbart och kopplat så att de påverkar alla ingångar.

Re: Nytt RIAA bygge

Postat: 3 februari 2012, 20:42:57
av SeniorLemuren
Ytterligare ett projekt där bilderna så småningom försvinner. Varför är det så svårt att ladda upp bilderna till forumet så dom ligger kvar. Finns faan inget värre än att följa en tråd som man tycker är intressant för att upptäcka att bilderna saknas för att dom låg på en server som inte finns kvar.

Re: Nytt RIAA bygge

Postat: 3 februari 2012, 20:52:59
av 4kTRB
??
Men i det här projektet kan du väl se alla bilder?

Re: Nytt RIAA bygge

Postat: 3 februari 2012, 21:08:23
av SeniorLemuren
Ja nu ja. Det jag talar om är att det finns massor med intressanta trådar från olika forum på webben. När man efter idogt googlande efter information äntligen hittar något intressant som man vill veta mer om, så blir man jäkligt frustrerad när scheman m.m. som är viktiga för att man ska förstå inlägget saknas, just som i det fall jag länkade till.

Om nu hela inlägget försvinner tillsammans med bilderna, ja då spelar det ju ingen roll för då stöter du aldrig på problemet. Enligt min mening så är det ren slöhet att inte ladda upp de bilder som hör till inlägget till samma ställe, så att de lever lika länge.

Om inte text och bilder garanterat följs åt så blir inlägget värdelöst med tiden. Det är just därför möjligheten till uppladdning av bilder till forumet finns. Skärpning alla som tar åt sig!!

Re: Nytt RIAA bygge

Postat: 3 februari 2012, 22:51:46
av 4kTRB
Inga problem!
Jag kan lägga upp bilden här igen så funktionen tydligt framgår.
Allt går att återskapa. Bara att ta om. Tidsmaskinen är "stll alive" !

Re: Nytt RIAA bygge

Postat: 3 februari 2012, 23:42:43
av SeniorLemuren
:tumupp: :tumupp:

Re: Nytt RIAA bygge

Postat: 3 februari 2012, 23:48:40
av 4kTRB
Återkommer!

Re: Nytt RIAA bygge

Postat: 4 februari 2012, 14:23:32
av Rolf Zetterberg
Det går alldeles utmärkt att ha en transistor som buffer.Hur stor ström räknar du med?Man kan ju behöva finjustera FETar eftersom de kan variera en del,men strömmen genom Q1 är inte särskilt kritisk bara den är stor nog.En emitterföljare bidrar inte med något brus.Den behöver inte heller vara med inom motkopplingsslingan,då den har förstärkning=1 och är extra stabil genom konstantströmgeneratorn J1.Däremot behövs en konding på utgången(kanske skulle det också ritas in en utgång i schemat?) eftersom emittern på Q1 lär hamna på ca +1V.

Re: Nytt RIAA bygge

Postat: 5 februari 2012, 16:35:35
av psynoise
För att få bra dynamik i ett audiosystem vill man ofta tillåta höga signalspänningar. En enkel emitterföljare borde bli olinjär när vi närmar oss matninspänningen med utsignalen.

EDIT:

Själv har jag svårt att se tjusningen med diskreta transistorer när NE5532 finns och räcker väl till. Skulle vi dock vilja använda högre signalspänningar än vad NE5532 klarar av kan jag tänka mig diskreta transistorer men i denna konstruktion känns det lite underligt.

Re: Nytt RIAA bygge

Postat: 5 februari 2012, 16:56:57
av ghu
Jag förstår inte vad emitterföljaren har för funktion i kopplingen överhuvudtaget.
Om man vill ha skapa ett högpassfilter med brytfrekvensen ca 20 Hz är det ju mycket lättare att sätta en 47 uF kondensator i serie med R1.
Om man gör detta så kommer kopplingen inte bara att bli enklare utan också mycket bättre eftersom man minskar förstärkningen i OP-steget vid mkt låga frekvenser. Detta är problematiskt ur både "rumblesynpunkt" (Kan ge överstyrning) och vad gäller DC-nivå på utgången p g a offsetspänning.
Båda dessa punkter är ett problem i kopplingen eftersom förstärkningen vid låga frekvenser är mycket hög, ca 600 ggr.

Re: Nytt RIAA bygge

Postat: 6 februari 2012, 02:19:59
av MiaM
47uF är iofs inget "trevligt" kondensatorvärde för ljud, det blir lätt en rätt dyr konding om man inte vill ha en vanlig elektrolyt.

Man kan kanske leva med att pickupen inte belastas korrekt vid infraljud/likspänning, och sätta "rumble"-högpassfilterkonding i serie med ingången på kretsen?

Behovet av högpassfilter beror enligt min erfarenhet väldigt mycket dels på skicket på skivorna och antagligen också på pickupens karaktäristik. Är skivan helt slät utan ojämnheter så kan man ofta köra helt utan högpassfilter. Är skivan däremot ojämn så blir det ofta rätt otrevliga lågfrekventa signaler. Oftast är det bara ett par Hz, d.v.s. man kan lägga filtret under hörbarhetsgränsen och därmed inte få så stor påverkan på ljudet.