Sida 1 av 1

Frysen i kylen?

Postat: 3 november 2011, 13:12:02
av YngLi
1) Skulle det kunna vara någon förtjänst att ha frysen inne i kylen? Eller uteblir förtjänsten i och med att ytan för kylen ökar (men inte nyttovolymen, eller vad det kan kallas).

2) Varför görs inte hörnen "rundade" (i alla fall invändigt), hörnens volym är ju ofta ganska liten i förhållande till den yta de utgör?, Gäller både hus och annat (kanske inte gör så mycket i fallet hus om fönster o s v släpper ut mer värme).

Re: Frysen i kylen?

Postat: 3 november 2011, 13:30:06
av labmaster
2) När det gäller rundade hörn i hus så beror det säkert på att de som arbetar i byggbranschen har så höga löner. De rundade hörnen blir dyrare än vad man spar i energi så att säga.

Re: Frysen i kylen?

Postat: 3 november 2011, 13:31:12
av bearing
Det blir väl dessutom krångligt att ställa en garderob i hörnet då.

Frysfack, som brukar finnas i mindre kylar, är väl just en frys inuti kylen. Fast det kanske inte blir så kallt som -20°C där?

Re: Frysen i kylen?

Postat: 3 november 2011, 13:51:39
av Nerre
Det största problemet med frysen i kylen är väl att det dels blir hundratals olika modeller (alla vill/kan ju inte ha samma storlek) och sen är det ju lite dåligt utnyttjande av utrymmet. I din bild så är ju utrymmet ovanför, bredvid och bakom frysen outnyttjat "dödutrummet".

Re: Frysen i kylen?

Postat: 3 november 2011, 16:00:30
av Josty Kid
1-Nej. Går åt lika mycket enerig att kyla 1m3 20 grader oavsett hur du gör det.
2-Förutom att det blir både dyrt och dåligt så gör det nog inte så mycke nytta att ha extra isoleirng på en bråkdel av ytan. Säg att man gör ett 1m snedhörn då täcker man 0,5m2 tak, där ju det möjligen kan vara lönt med tjockare isolering. Då blir det 2m2 i ett hus 1,3% av takytan. :humm: Om det nu överhuvudtaget gör någon nytta då man redan har 450mm.

Re: Frysen i kylen?

Postat: 3 november 2011, 17:16:16
av YngLi
Det var nog inga bra idéer :-)

Edit, Kanske skulle vara bättre om "dörren" in till frysen också satt inne i kylutrymmet (antar att dörren/ dörrens tätning är svaga punkter).

Re: Frysen i kylen?

Postat: 3 november 2011, 17:20:00
av bearing
Josty Kid skrev:1-Nej. Går åt lika mycket enerig att kyla 1m3 20 grader oavsett hur du gör det.
Ja, men han föreslår ju att sätta frysen i kylen. Kylan som läcker ur frysen kommer ju kyla kylen "gratis".

Re: Frysen i kylen?

Postat: 3 november 2011, 18:05:25
av Josty Kid
Helt rätt, att frysen blir billigare att kyla. Men varifrån kommer den kylan? :humm:
Just det, från kylskåpet som ju inte heller det kyler ner sig utan tillförd energi.
Man måste se det hela som en enhet och utifrån det rum där det hela står.

Bättre att ta in "kall" uteluft till kylanläggningen och ta vara på värmen från kylaggregatet till uppvärmning. En smart styrt spjäll som öppnar när kylen går igång och det är kallare ute vore en bättre idé.

Re: Frysen i kylen?

Postat: 3 november 2011, 20:10:48
av MiaM
Hur är det nu, visst är det så att man får bättre COP vid mindre temperaturskillnad mellan varm- och kallsida på en kompressorkyl (eller kompressorvärmepump eller kompressor-AC, det är ju samma princip)? Om man får bättre COP vid mindre temperaturskillnad så kanske man kan göra en liten vinst?


Vad gäller hundratals modeller så finns det ju redan hundratals modeller av kyl/frys till ingen större nytta, så "marknaden" blir säkert bara glad över ytterligare tillkrånglade valmöjligheter :wink:

Re: Frysen i kylen?

Postat: 3 november 2011, 20:26:07
av danielb
Här ställer vi ofta frysen på bron, dvs vi ställer frysen i frysen under stor del av året.

Re: Frysen i kylen?

Postat: 3 november 2011, 21:07:53
av YngLi
Om frysen i kylen, tänkte som bearing skrev att det kanske skulle vara lönsamt att låta kylan som läcker ut från frysen passera ett kylskåp, i stället för att bara låta den fara rakt ut i ett uppvärmt rum. Eller om man skall betrakta det som att värme läcker in, eller både och?

Om det är lönsamt beror säkert på hur ofta man öppnar dörrarna till dem, samt volymen och ytorna för dem i förhållande till varandra.

Jag tycker det skulle finnas lite förtjänst med att ta hand om den kyla som läcker ut (?) från en frys, men det kanske är fel tänkt?

Jag vet inte? :)

Edit, lade till "och ytorna" efter "samt volymen".

Re: Frysen i kylen?

Postat: 4 november 2011, 07:49:00
av Nerre
Snälla, kan inte inte resonera åt rätt håll i alla fall? :)

Kylan läcker inte ut, det är värmen som läcker in. Kyla är avsaknad av värme.

Re: Frysen i kylen?

Postat: 4 november 2011, 08:13:24
av svanted
om en ubåt havererar...
är det då vatten som läcker in eller luft som läcker ut?

Re: Frysen i kylen?

Postat: 4 november 2011, 08:19:55
av Nerre
Då är det både och. Det kommer inte in så mycket vatten om ubåten är fylld med luft (tänk dykarklocka).

Det är ju inte så att vatten är avsaknad av luft, eller att luft är avsaknad av vatten.

Men kyla är avsaknad av värme. Värme är inte avsaknad av kyla:)