Sida 1 av 4

Mattork / Frystorkning

Postat: 5 juli 2011, 21:30:09
av AndLi
Kanske inte det mest elektronikinriktade projektet, det hade en chans att bli, men IKEA ugnens termostat är alldeles för bra :)
Vi ska ut och vandra i sommar, frystorkad mat är lättast att bära, men kostar en hel del (+60 kr portionen eller 300 kr per dag om man satsar på militärens dagsförpackningar))

Så vad gör man då? Frystorkar själv såklart, maten ska frysas och sen ska man få vattnet att gå från fryst till gas direkt, bara att fixa vakum i frysen och samtidigt få ut fukten.
Visst var jag sugen, men vi skulle vara ute en vecka, inte ett år... så budgeten blir ju lite begränsad, och vill ju inte matförgifta oss av oljan från en jula vacumpump!

Så då var ju tanken att bygga ett värmeskåp som höll perfekt önskad temperatur och förde bort den varma fuktiga luften, gärna med en värmeväxlare så man inte behövde värma så mycket...

Men så var det ju den där IKEA ugnen, den är klar, den har en fläkt, och efter lite test verkar termostaten var ganska exakt även runt 50grader

Så ca 500 gram köttfärs åkte i stekpannan (tydligen är helt färsk magraste nötet bättre än frusen, men det är nöt i alla fall) och i med en del kryddor och 4 matskedar tomatpure.
DSC00217.jpg
Färdigstekt och kryddad väger den alltså 495 gram, ska vi gissa på 200 gram torkad?
DSC00218.jpg
Hade en del rostfritt nät kvar sedan renoveringen, gjorde en form stor som ugnsgallret som ska hjälpa luften att komma åt runt om. Och nu har den stått i ugnen i 2h, man märker tydligt att den har torkat/krympt. 4h till ska visst vara ganska lagom.
DSC00219.jpg
Blir det här bra blir nog nästa försök bacon, känns dock som att man vill skära bort det mesta av fettet, det är det som har störst risk att härskna.

Re: Mattork

Postat: 5 juli 2011, 22:17:52
av Henry
Problemet, om man nu vill kalla det för det på ett vis, är att fettet även det försvinner och det kan inte vattnet hjälpta till att få fram igen och att hälla över fett hjälper inte så långt då det skall in i hela och att det är olika fetter involverade, men kul att se hur det blir i slutet.

Re: Mattork

Postat: 5 juli 2011, 22:41:18
av zeus
Min bror är grym på det där!

Ta kontakt med honom om du vill ha tips:
http://erictornblad.se/

Gett ut bok bland annat.
http://www.friluftskokboken.se/

Re: Mattork

Postat: 6 juli 2011, 06:18:39
av AndLi
Zeus: Tack för tipset, blir ett exemplar! Hoppas han e snabb :D
Henry: Känner man och tittar man på det kött jag tog ur ugnen efter 10h så verkar det vara en hel del fett kvar...

Det har helt klart krympt en del, men hur mycet har försvunnit?
DSC00220.jpg
Orginalvikten var 495 gram, nu är det 248 gram, alltså ganska exakt en halvering
DSC00221.jpg
Fint packat i 80 grams påsar, tanken är att piffa upp div pastapåsar med ...
Här ser man också mitt hemmasnickrade torkgaller.
DSC00223.jpg

Re: Mattork

Postat: 6 juli 2011, 07:55:41
av anders_bzn
Jag har gjort detta, det funkar bra. Jag testade bl.a att torka chili con carne, det luktade spännande i lägenheten efteråt!

Re: Mattork

Postat: 18 juli 2011, 13:12:04
av zeus
Hur gick det?

Och fick du boken?

Re: Mattork

Postat: 18 juli 2011, 16:06:26
av 4kTRB
Kan man frystorka pommes frites också?

Vore fint med en polisbricka till middag i tältet.

Re: Mattork

Postat: 18 juli 2011, 16:11:12
av PeterH
Byt gärna rubriken till "Tillverka egen frystorkad mat" eller liknande då nuvarande rubrik är väldigt kryptisk (jag läste matt-tork) och även om man läser det som mat-tork så är det en förbryllande rubriksättning :roll:

Re: Mattork

Postat: 18 juli 2011, 16:54:09
av labmaster
Håller med PeterH. Om jag hade vatat att tråden handlat om att frystorka mat så hade jag inte ödlat tid på att öppna den :-). Tolkningen Matt-tork skapade dock nyfikenhet eftersom jag hade en matta på altanen som skulle torka. Tyvärr glömde jag mattan och i morse var den dyngsur eftersom det regnat.

Frystorka mat hemma som man skall ha på vandring låter inte speciellt bra. Speciellt inte om man skall ge sig ut i fjällvärlden där det är långt till sjukvården. Magsjuka på fjället verkar inte bra helt enkelt.

Re: Mattork

Postat: 18 juli 2011, 17:14:16
av AndLi
Jodå, boken kom, tyvärr helt fel inriktning för mig. Det var lite mycket kylvaror, funkar kanske i en kanot med kallt vatten nära..
Torkning avhandlades kort på en sida och inget ingående om hållbathet, hur länge håller sig en burk creme fraiche i ryggan?

Annars har torkandet gått bra, kasslern krympte till små potatischips, rena snacken. Nu har sambon blandat sig i, tydligen ska det vara grönsaker i mat med. Så vi körde tre paprikor, väldigt lite kvar :)

Och nu blir det lite mer snacks i form av salami och typ pharmaskinka.. Verkar inte som vi behöver vara hungriga i alla fall :)

Tänkte ju fylla på med lite Torkad Rökt renbog från http://www.thorneus.com/ , men det får nog bli att ta med hem istället...

4kTRB, tror jag går alldeles utmärkt, många verkar torka potatis, så var lite sparsam med oljan när du tillagar dem och låt de rinna av på hushållspapper så är det nog bara att köra :)

Peter: okej, men det var ju ett mat-torksbygge från början :)

labmaster: inte nog med du ödsla tid med att läsa tråden, du ödsla tid med att svara i den med :)
En matförgiftning lär släppa efter något dygn eller två, kroppen är snabb på att trycka ut det. Värre med allvarligt skadade leder eller brutna ben..
Avstånden till sjukvård är inte heller direkt långa, med hellikopter når du sannolikt varje skrymsle av svenska fjällen.
Men det är sant, jag har väll lite trasiga referenser för avstånd sen jag körde genom Australiensiska outbacken med en Toyota Landcrusier från tidigt 70tal, endast utrustad med EPRIB som kommunikationsmedel (tre dagar får man räkna med innan räddning)
Men tack för varningen...

Re: Mattork

Postat: 18 juli 2011, 17:17:28
av Icecap
Nja... använder man MacDonald-principen är det knappast någon fara. Maten ska torkas snabbt o effektivt efter att ha blivit sönderstekt, då är det knappast några mikroorganismer som klarar sig.

Men det är knappast någon kulinarisk upplevelse...

Re: Mattork

Postat: 18 juli 2011, 17:30:40
av AndLi
icecap: försöker du göra dig lustig över en stor hamburgerkedja nu eller?

Re: Mattork

Postat: 18 juli 2011, 17:45:20
av Icecap
På inget vis! Du har kanske missat det snack som var i medierna under sommaren där folk hade Happy-Meal burgare hemma som inte möglar eller ruttnar? (vi pratar om att ha den hemma i månader och år) Någon professor förklarade just att det bara visade att bullen är med så lite "substans" att den snabbt torkade ut varför mögel inte hann angripa och köttet inte ruttnade för att det dels var sönderstekt så att alla mikroorganismer hade dött och dels var så tunt att det torkade ut innan angrepp hann komma. Då just deras "miniburger" glimrar med frånvaro av sallad bidrog det inte heller med fukt.

Så att maten är "ren" från MD är ganska visst och att den är utan speciell mycket innehåll känns ganska korrekt så det är ingen häcklande, det är fakta!

Re: Mattork

Postat: 18 juli 2011, 18:17:44
av labmaster
Ja vad skulle jag göra, jag hade ju ödslat tid med att läsa och då kunde jag lika gärna ödsla tite tid till. Nu har det gått ytterligare lite onödig tid ty jag är inte intresserad av torkad mat men lite humor är det inte fel att bidra med. Det är långt till sjukvården på fjället och inte är det kortare med helikopter. Det är däremot dyrare och vad värre är, jag får betala för både din sjukresa och behandling :-).

Å du, kom ite och säg att du betalat själv ty dina skattepengar gick till förra snubben som fick för sig att frystorka maten själv när han skulle ut på fjället.

Jag önskar dig och frugan en go tur.

Re: Mattork

Postat: 18 juli 2011, 18:35:12
av danei
Nu är den ju knappast frystorkad. Men i en "frostfri" frys borde det gå bra att torka. Ev med lite extra värme.