Sida 1 av 3

[audio] Chipamp v2

Postat: 19 augusti 2010, 21:48:07
av anders_bzn
Så var det dags igen. Nu tänkte jag starta en byggtråd till min chipamp baserad på 3st LM3886 per kanal. Jag har planerat detta bygget ett tag och köpt på mig lite komponenter och kort allt eftersom. Detta ska bli en kompis till förförstärkaren som jag nästan byggt klar. Den är tänkt som ett stereo slutsteg som ska ha utimpedansen på strax över 2Ohm.

Förstärkaren kommer att byggas med en nätdel, två förstärkarkort (ett per kanal). Vi börjar med en översiktsbild på hur jag tänkt layouten i lådan.
Bild

Och en närbild på korten, uppe till vänster ett förstärkarkort (två behövs i detta bygge). Uppe till höger ser vi likriktarbryggan. Nere till vänster mjukstarts och power on/off kortet och sist och faktiskt minst, kortet med powerlysdioden och powerknappen!
Bild

Nätdelen
Nätdelen består av en trafo på 2x18V och 500VA som ger 2x15A, den köptes till mitt förra förstärkarbygge som jag gjorde för nästan 20år sedan. Det var också en chipamp men den brann upp när den nästan var klar... 2x18V är lite lite för LM3886 för att få ut max effekt men eftersom den låg här så fick det bli den.

Spänningen likriktas sedan av fyra MUR3020 dioder som sitter på ett hemma konstruerat kort. De tål 30A styck vilket ger en säkerhetsmarginal på två gånger. Spänningen blir

V(out)=sqrt(2)*18-1 = 24,5 V (-1 är diodframspänningsfallet)

Kortet och schemat:
Bild
Bild
Kondensatorerna är på 100n och motstånden på 1Ohm. Jag ångrar banan för jorden i mitten på kortet, den behövs inte och om man inte haft den kunde man gjort de andra grövre.

Glättningen görs av två stycken 40V elektrolyter från EVOX RIFA på 68000uF, varje LM3886 vill ha 10000uF per spänning enligt databladet. Det hade nog räckt med 47000uF men dessa var inte så mycket dyrare...

Förstärkarkorten
Jag köpte två färdiga genom ett gruppköp av Per-Anders, jag kände inte att jag behövde rita ytterligare en variant av kort till LM3886. Man kan läsa mer här!

Mjukstart och power on/off
Jag valde att bygga ett kort med två reläer för start och mjukstart av förstärkaren. Kopplar man in en trafo med tillhörande kondensatorbank av denna storleken direkt i väggen så går säkringen ganska ofta. För att råda bot på detta så sitter det ett motstånd i serie med trafon som man sen kopplar förbi med ett relä. Jag har valt att bygga en aktiv mjukstartskrets med två reläer och egen strömförsörjning. Kortet styrs av en PIC som hanterar avstuds av powerknappen samt tillslag av de två reläerna. Kortet har även en optoisolerad ingång för att det ska vara möjligt att fjärrstyra förstärkaren från tex en förförstärkare!

Bild
Bild

Re: [audio] Chipamp v2

Postat: 20 augusti 2010, 02:28:09
av blueint
Kommer du att reglera volymen på annat sätt än att ändra insignalens amplitud ?

Re: [audio] Chipamp v2

Postat: 20 augusti 2010, 13:11:31
av maDa
Snyggt!

Usch jag blir så sugen på bygga mig en chipamp varje gång jag ser sånt här.

Re: [audio] Chipamp v2

Postat: 20 augusti 2010, 13:20:39
av anders_bzn
Tack,

Det är väl därför jag kom till skott tillslut, genom att låta mig inspireras av andras byggen.

Jag har förresten beställt en låda till bygget från modushop.biz, priset på lådan är ok men frakten var dyr så jag beställde två! En 2U hög som jag ska ha till ett senare projekt...
blueint skrev:Kommer du att reglera volymen på annat sätt än att ändra insignalens amplitud ?
Nej, insignalens amplitud bestämmer volymen.

Re: [audio] Chipamp v2

Postat: 20 augusti 2010, 15:01:51
av nsbvzy
nu blir man ju lite inspererad :D tror jag har allt utom kort och skälva kretsen... har till och med en VU meter med 15 dioder ligger och skräpar, hade ju varit kul att bygga en sån här och lyssna på!

jobbar den i klass AB eller B?

Re: [audio] Chipamp v2

Postat: 20 augusti 2010, 15:12:35
av psynoise
Enligt det förenklade schemat i databladet för LM3886 ser det ut som ett klass-AB utgångsteg. Detta då utgångstransistorn ser ut att ha en arbetspunkt över/under 0 V med tanke på dioderna vid basen. Men jag är ingen expert på utgånssteg så jag kan ha fel.

Re: [audio] Chipamp v2

Postat: 20 augusti 2010, 15:15:04
av nsbvzy
är inte så haj på det jag heller... men de är klart intressant hur den kommer att låta!

Re: [audio] Chipamp v2

Postat: 20 augusti 2010, 15:20:06
av psynoise
Finns säkert klass-B steg som låter bra också, gäller bara att ha en differentialförstärkare innan med hög slewrate så att utgångtransistorerna börjar leda snabbt nog utan att man hör övergångsdistorsionen, mha negativ återkoppling då.

Re: [audio] Chipamp v2

Postat: 20 augusti 2010, 18:02:50
av anders_bzn
Kretsen (LM3886) har blivit mycket uppskattad då den verkar låta väldigt bra, killen som jag länkade till tidigare har mätt sin bryggkopplade til THD 0.0017% Data bladet säger dock 0,1%, men det är svårt att veta förutsättningarna. Jag räknar med att få ut ca 30W i 8Ohm.

Databladet finns här http://www.national.com/ds/LM/LM3886.pdf

Re: [audio] Chipamp v2

Postat: 20 augusti 2010, 18:05:31
av nsbvzy
om du bara får ut 30Watt i 8ohm med 3 kretsar per kanal tycker jag att något bör vara fel, eller?

edit: såg att du bara hade +-18 volt in :doh:

Re: [audio] Chipamp v2

Postat: 20 augusti 2010, 18:06:00
av nsbvzy
skulle helt klart vara kul att testa att bygga med dessa kretsar, men blodiga 70 kr st! :shock: får beställa ett par och prova hur de låter innan man ger sig in på ett bygge med 3 per kanal :)


hur hög spänning får man max mata dem med? i databladet står det (v+) + (v-) 84volt, alltså MIN+-10 och MAX+- 42 volt, stämmer det? och vilken effekt skulle de då ge per krets?- sen lär man ju ta ner ett par tre volt, så man inte steker på kretsen allt för hårt :twisted:

Re: [audio] Chipamp v2

Postat: 20 augusti 2010, 19:18:55
av rickardg
De kostar 4.2USD (blir typ 31 SEK) hos futurlec, köper du många blir det ännu billigare... Frakt på typ 70kr tillkommer (men det finns alltid mer man vill köpa samtidigt så det blir inte så mycket per chip) och moms om tullen orkar öppna paketet...

Re: [audio] Chipamp v2

Postat: 20 augusti 2010, 22:35:47
av anders_bzn
nsbvzy skrev:skulle helt klart vara kul att testa att bygga med dessa kretsar, men blodiga 70 kr st! :shock: får beställa ett par och prova hur de låter innan man ger sig in på ett bygge med 3 per kanal :)


hur hög spänning får man max mata dem med? i databladet står det (v+) + (v-) 84volt, alltså MIN+-10 och MAX+- 42 volt, stämmer det? och vilken effekt skulle de då ge per krets?- sen lär man ju ta ner ett par tre volt, så man inte steker på kretsen allt för hårt :twisted:
Max 68W står det i databladet, fördelen med tre kretsar är att dom orkar driva lägre impedans. En fördel med tre kretsar är att det håller nog bra om man vill brygga steget, man får då dubbla effekten. Jag provade faktiskt att bygga med en krets först, på spånskiva. Det lät bättre än min gamla HK620...

De monterade korten sålde jag i den här tråden. Fick aldrig betalt :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

Har dock två sådana kort kvar som jag eventuellt kan tänka mig att skiljas ifrån, inga kretsar dock.

Beställde lite delar till från Elfa, jag saknade några motstånd och två kondingar på 100u och 50V. Tror att jag har det mesta hemma sedan, men inte högtalarterminaler. TIPS mottages tacksamt!

Re: [audio] Chipamp v2

Postat: 24 augusti 2010, 17:45:42
av anders_bzn
Jag läste den här tråden och insåg det korkade i att slå till och från min 500VA:s trafo med ett relä utan att ha en varistor över reläet.

Eftersom trafon är et rejäl induktans borde man bränna reläet, eller?

En varistor över kontakten på reläet K1? JP4 är plinten där jättetrafon är inkopplad (se mjukstartsschemat i första posten).

Hur väljer man en vettig varistor, en som inte leder för än strax över toppspänningen (230V*sqrt(2)) är det lagom?

Re: [audio] Chipamp v2

Postat: 24 augusti 2010, 22:35:04
av kimmen
Magnetiseringsinduktansen är mycket stor så magnetiseringsströmmen är bara ett tiotal milliampere så det är ingen större fara för kontakterna vid frånslag. Läckinduktansen är mycket liten för toroider så det är inte heller så mycket lagrad energi som det rör sig om ifall du slår av vid full last.

Det kan fortfarande vara en bra idé att lägga till en varistor om du har problem med störningar från frånslaget. Ganska vanligt är att man använder varistorer märkta 275 V AC vid vår nätspänning vad jag har sett. Att sätta den över transformatorn borde också fungera bra.

Jag hade lite problem en gång med en förstärkare som small vid frånslag och den gången monterade jag en X-kondensator över transformatorprimären med gott resultat, så det kan också vara ett alternativ.