Sida 1 av 1
Ändläges brytare = problemlösning?<löst>
Postat: 27 juni 2010, 15:32:40
av tecno
Hej på er i sommarvärmen.
Har nu kommit så långt i CombiMill projektet att det är dags att börja prova både det ena och det andra och givetvis stöter man på problem.
Vill så långt som möjligt behålla befintlig kabeldragning och här har Siemens kopplat på ett sätt som inte passar riktigt.
De har +24VDC som gemensam till alla brytare som är NC kopplade. Det är 3 brytare/axel = 9 ingångar går åt till detta.
Jag vill använda mig av seriekopplade brytare dvs X+/Y+/X+ till en ingång och dito med - och home brytarna.
Hur går jag enklast tillväga för att få en smidig lösning ytan att behöva riva ner fräsen för att komma åt brytarna där man kunde göra en NO koppling istället.
Y axeln går att komma åt relativt enkelt men X och Z blir fasen så trångt.
Opto ingångarna kan matas allt från +5VDC till +24VDC, enkel variant är väl ett 2-poligt relä men frågan är hur länge håller dragspolen vid konstant matning men å andra sidan
får jag ju automatiskt ett stopp iom att det 'trasiga' reläet trippar. 9 reläer
Har vi nåt annat bra sätt att lösa detta? Gnuggning av geni knölarna uppskattas

Re: Ändläges brytare = problemlösning?
Postat: 27 juni 2010, 16:38:26
av H.O
Hej Bengt,
För mig räcker inte din förklaring riktigt till för att "se" exakt hur det är kopplat. Men....en möjlig lösning (kanske):
Istället för att ha 24V som "gemensam" till brytarna så tar du 0V/jord/GND eller vad du väljer att kalla den för. Sen, på den tråden som kommer från respektive brytare har du en pull-up till 24V och sedan en diod i serie. Lika dant på X+, Y+ och Z+, katoderna kopplas ihop och sen till din ingång. Normalt hålls anoderna på dioderna låga eftersom brytarna drar dom till jord och ingången "flyter" vilket inte ska vara något problem på en opto-kopplare. När en brytare påverkas (öppnar) drar pull-up-motståndet upp signalen till 24V som genom "sin" diod når ingången, de andra dioderna hindrar övriga brytare från att "kortsluta" signalen. Pull-up-motsånden måste vara tillräckligt lågohmiga för att orka driva opto-kopplaren men inte "för" lågohmiga då flera av dom i praktiken kopplas parallelt om/när mer än en brytare påverkas samtidigt.
Låter det rimligt?
Re: Ändläges brytare = problemlösning?
Postat: 27 juni 2010, 16:59:01
av tecno
Siemens original = +24VDC som common, varje brytare NC in på var sin ingång i deras system dvs 9st ingångar.
Kanalog OPTO ingång sänker till jord och kan matas valfritt från 5-24VDC då Kanalog har internt seriemotstånd, en varsin ingång (3st) för + / - / home dvs att brytarna skulle behöva vara NO men detta blir ett svettigt jobb att riva ut brytarna och koppla om dessa.
Vad jag kan göra är att ändra på matningen till 12V alt 5V för att driva nåt externt typ relä, har en bunta små NAIS DR12 reläer av hög kvalitet som kunde vara kandidater till ett mindre lödjobb.
Ja jag kan ju seriekoppla 1K2 till spolarna så kan jag bibehålla befintliga kabeldragningen.
Men som sagt, kanske ska jag ta mig en extra titt på hur jag kommer åt X/Z brytaren (3 nockar i en kapsling) så är det ju klappat och klart med befintliga kabeldragningen, men.....
Om nåt blir fel har jag ju inget som indikerar detta så relä lösningen kanske är vettigaste ändå då den kommer att vara 'säker'.
Re: Ändläges brytare = problemlösning?
Postat: 27 juni 2010, 17:11:16
av H.O
Vad jag kan se så skulle min lösning fungera. Det enda du behöver ändra är att "mata" brytarna med GND istället för +24V och så ett mptpstnd och en diod på respektive snöre. Får du ett kabelbrott etc så dras ingången hög så där är du "safe". Det enda du inte skyddar dig emot är om opto-kopplaren går sönder men det är föga troligt.
Däremot så gäller ju ovanstående endast "mjuka" signaler, inget där täcker för en skenande axel pga kortis i servo-förstärkaren etc... är det det du menar du ska ha reläerna till - att bryta upp nödstopp-slingan eller liknande?
EDIT: Är det ETT +24V snöre som "går runt" från brytare till brytare eller går det en separat tråd från styrskåpet ut till varje brytare (3st)?
Re: Ändläges brytare = problemlösning?
Postat: 27 juni 2010, 17:14:57
av tecno
Såsom det är draget nu så säkerställer reläerna funktionen med ändlägen och home. Ritning på G
Re: Ändläges brytare = problemlösning?
Postat: 27 juni 2010, 17:36:50
av tecno
Här kommer ett utkast på de tre första brytarna för X axeln
Detta borde väl vara 'säkert' och minsta möjliga omkoppling av befintligt kablage.
Re: Ändläges brytare = problemlösning?
Postat: 27 juni 2010, 18:38:28
av H.O
Ja, det där ser väl ut att fungera rent signalmässigt och "detekterar" kabelbrott etc i slingan. Är reläerna två-poliga och den andra kontakten kopplas i nödsoppslingan så säkrar du för en skenande axel pga hårdvarufel etc men glöm då inte en limit-overide switch så att du kan få kontinuitet i slingan och få igång maskinen när ett gränsläge är påverkat.
På Abene'n har jag (eller kommer att ha) all gränslägen i serie, dom "driver" ett relä vars ena kontakt ligger i serie med nödstopp och den andra till en ingång men det har ju den nackdelen att allt stannar och man man måste hålla in limit override för att få igång eländet och sedan jogga bort från gränsläget.
En annan lösning är ju att använda samma fysiska brytare för + och - limit och endast signalera Mach3 med den (ifall brytaren sitter "mitt på" axeln). Sen har du en andra brytare vars nock ligger en liten bit "utanför" den förra och DENNA brytare är kopplad (via reläer etc) i serie med nödstopp så att IFALL programvaran inte får stopp på axeln så funkar den brytaren som en "last resort". Alltså tre brytare och 5 nockar per axel.
Massor med möjligheter, massor med lösningar.....
Re: Ändläges brytare = problemlösning?
Postat: 27 juni 2010, 19:18:52
av tecno
Här ett komplett schema
Tyvärr så är dessa reläer enpoliga. Här ett svar jag fick från Tom på DM
KFlop has an option to disable if a limit is set and motion in the direction of the limit is attempted. So if you are in the limit, then you are still able to re-enable and move out of the limit without geting another fault. I suppose there is a flaw with sharing limits where we could have one axis hit the + limit and another axis hit the - limit and then none of the axis could move in any direction. But I think this is unlikely.
Re: Ändläges brytare = problemlösning?
Postat: 27 juni 2010, 20:01:21
av H.O
OK, i sånna fall ger din lösning med 9 reläer samma funktionalitet som min lösning utan reläer:

Funktionen i KFlop gör att du slipper ha en limit-override vilket ju är smidigt men tyvärr säkrar ingen av lösningarna för fel som mjukvaran inte kan göra nåntig åt.
Jag klurar på en möjlig lösning på det (åtgår 6 reläer, till home behövs inget) men då är du tillbaka till att antigen ha ett "mjukt" och ett hårt gränsläge eller måste du kunna koppla förbi gränslägen med en brytare för att återställa nödstoppslingan. Men har du bestämt dig för en lösning så funderar jag på nått annat istället

Re: Ändläges brytare = problemlösning?
Postat: 27 juni 2010, 20:38:51
av tecno
Ahaa, nu hänger jag med vad du menar.
Inget är hugget i sten ännu är öppen till förslag, vad hadde du tänkt dig med 6 reläer?
Re: Ändläges brytare = problemlösning?
Postat: 27 juni 2010, 21:00:29
av H.O
Jo, eftersom dina reläer är 12V så tänkte jag att dess spole skulle agera pullup ihop med motstånden:

Och så lika dant för XYZ- såklart. Home behöver ju inga relä utan bör funka enligt tidigare skiss.
Tanken här är att KFlop/KAnalogs seriemotstånd på ingången skall se till att strömmen genom spolen blir så pass låg att reläet INTE drar när gränsläget är "öppet". Det kanske krävs ytterligare ett motstånd i serie med varje diod eller kanske det inte fungerar alls men så var min tanke.
Som vanligt har jag glömt rita in dioder tvärs över spolarna.
Re: Ändläges brytare = problemlösning?
Postat: 2 juli 2010, 16:19:12
av tecno
Det bidde så att jag lödde ihop ett kort med mina reläer, bild kommer i CombiMill tråden.
