Sida 1 av 3

Många funderingar kring drivning av RGB leds

Postat: 12 mars 2009, 02:31:27
av v-g
Sitter och funderar lite på ett ev. kommande projekt där jag vill driva upp till 16 st slingor med vardera 5-6 RGB leds på. Led:arna är standard 20 mA gemensam katod. Max peak current är dryga 100 mA

Slingorna är tänkta så att alla dioder på slingan lyser simultant dvs de ska inte kunna styras individuellt.

PWM för att kunna välja färg är ju såklart ett måste :D

Med förutsättningarna lagda så undrar jag:
Hur ska man gå till väga?

Jag har tittat runt på olika lösningar tex max6975 men den är ju för EN diod per utgång(vad jag fattat) och för ett antal slingor blir priset då orimligt.

Det lutar åt ULN2003 (eller kanske nåt liknande/bättre/billigare? ) där varje utgång får driva en slinga. PWM tänkte jag man kunde lösa med mjukvaruPWM i PICen eller liknande.

Frågan där är hur man ska lösa strömbegränsningen? Har funderat lite olika där också, tex fast 5/12 voltsmatning till ULN2003 och sen ett fast motstånd för att skydda dioden, nackdel med det:många motstånd att löda :doh: Fördel idiotsäkert.

Annat alternativ för ULN2003 är ju att köra enbart på PWM och säg 5 volt men risken där är ju att jag kodar fel-->utgång hög-->diod eller ULN kaputt --> :lie:

Kan man lösa det hela med fast reglerad spänning som överensstämmer med RGB diodens framspänningfall för den färgen man vill styra fram till UL2003 eller får man stora variationer i ljusstyrka mellan dioderna? Och brinner de om utgången fastnar HÖG?

Kan verka som väldigt basicfrågor men just vad gäller såhär många LED är jag grön som herrn till höger :mrgreen:

Kom gärna med bättre förslag, lågt pris och få kretsar är det viktiga samt att det ska finnas säkring så inte dioderna ryker in case of stupidity.

Projektet är ihoptänkt under sena nätter och innan sömn inträder, dessutom nedtecknat allt för sent så hav förbarmelse :pray:

Re: Många funderingar kring drivning av RGB leds

Postat: 12 mars 2009, 10:21:00
av Fritzell
Förkopplingsmotstånd till varje LED och sedan parallella alla i slingan? Blir iof många motstånd och ganska mycket ström... Synd att det är gemensam katod. På mina power-leds var alla katoder och anoder separata, då kan man ju seriekoppla ett gäng.

Ang. PWM skulle jag nog driva pwm:a transistorer istället för ULN även om de är billiga, men de brukar inte tåla så värst mycket ström. Ex 16x3 effekttransistorer. Hm, blir många komponenter hur man än gör :D

Re: Många funderingar kring drivning av RGB leds

Postat: 12 mars 2009, 15:20:54
av stekern
Jag byggde bastubelysning med RGB-leds i ungefär samma setup som du, fast jag hade bara 5 slingor med 10 dioder på varje slinga.
Jag körde parallellkopplat med bipolära transistorer och ett effektmotstånd per slinga (dvs 5*3), det funkade men jag vet inte om det är bäst sätt att lösa det på.

Re: Många funderingar kring drivning av RGB leds

Postat: 13 mars 2009, 16:12:45
av v-g
stekern:Nä det är just det, troligt är att ju det fungerar med en halvfuling men jag skulle ändå vilja ha mer input ang vad som är lämpligt.

Fritzell:Jo jag har också tänkt på transistorer, men det blir ju ganska många typ 48 st om vi säger att jag ska ha 16 slingor. (Antalet 16 är för att använda två portar på PICen).

Jag tänker INTE borra kortet för detta ändamål (drivningen alltså ;) ) utan tänkte köra åtminstone denna del ytmonterat och lämpliga trissor då skulle kunna vara tex 71-006-47 (eller finns lämpligare/billigare?). ULN blir ju som sagt lite dumt iom att man inte kan nyttja alla utgångar pga att summan av strömmarna blir för stor och den ytmonterade tål vad jag fattat ännu mindre och då får man köra på 12 st (om jag räknat rätt 480mA/st vid detta antal).

Nu tänkte jag inte ha mer än 5-6 LEDS på varje slinga så maxströmmen under längre tid torde bli maximalt 120 mA. Eftersom jag tänkt in PWM så är det troligast att dioderna kommer köras på låg effekt mestadels.

Det säkraste kortet verkar enligt mig vara att löda ett lämpligt motstånd för varje färg på varje diod för säg 12v. Enkelt och kan i princip aldrig gå fel om man inte kör in 240 volt i aset :)

Re: Många funderingar kring drivning av RGB leds

Postat: 15 mars 2009, 12:35:32
av Swech
Tips. Motståndsnät.
Finns trevliga sådana som pallar en hel del och som underlättar vid montering.
Lika många lödpunkter förvisso men inte så många komponenter att hantera.

Swech

Re: Många funderingar kring drivning av RGB leds

Postat: 15 mars 2009, 21:15:28
av v-g
swech:Tänkte ta SMD motstånd (även lysdioderna är SMD) då LED:arna ska sitta bakom en list. Kabeln till dioderna tänkte jag mig lackad koppartråd eller tunn typ "dockskåpskabel" (fast med en ledare). Problemet med att ha motstånden på kretskortet är att jag måste ha separata ledare till varje diod. Med SMDmotstånd vid varje diod kan man köra 4 st /slinga bara.

Just detta är inte spikat än men om det är lite fult vid dioden är inget problem (än iaf ;) ) jag tänkt på då det är tänkt att det ska döljas något.


Någon som har en tanke om drivningen? Skulle denna trissa fungera eller finns någon som är superlämpad? Eller bättre ideér?

Re: Många funderingar kring drivning av RGB leds

Postat: 16 mars 2009, 20:19:29
av Korvhandlarn
Hur man vänder sig så får man gå med rumpan bar eller ... hur var det? Mycket löda blir det.

Kollade i helgen hur en liknande fabriksbyggd RGB-list var konstruerad, fabrikat IKEA med 10 st dioder i varje list. Varje list är uppbyggd på ett tunt laminat som är instoppat i ett något tillplattat plaströr läng omkring 300mm. I ändarna på listerna finns synnerligen enkla 4-poliga kontakter, till dessa kopplas styrdonet eller skarvkabel till nästa list.

Styrdonet är uppbyggt men en pic12F629, en liten switch samt några hålmonterade transistorer (storlek som bc547). Styrdonet skapar ett antal olika färger genom att spänningsätta respektive diodgrupp med 12V - allt styrs från switchen. Men ingen PWM-modulering här inte.... All strömbegränsning sker genom några små ytmonterade motstånd i varje list. Ingen fara vid en tillfällig sinnesförvirring/felkodning - 100% pulsbredd = 100% ljus

En elegantare utveckling av den här uppbyggnaden vore väl att modulera resp. diodgrupp för att erhålla precis den ljusstyrka och färg som du känner för.

Har du kollat efter dioder på "metervara" det kanske kan vara en trevlig väg till det perfekta ljuset :)

Re: Många funderingar kring drivning av RGB leds

Postat: 16 mars 2009, 20:58:50
av v-g
Tittat lite efter "lister" men de kostar ju en 10-40$ per styck. :shock: Blir ju några kronor om man ska ha 16 st. :humm:

Har inga problem med att löda, men först 48 transistorer sen 96 dioder med 3 st motstånd på varje. Blir till att boka in en helg bara för lödningen :D

Re: Många funderingar kring drivning av RGB leds

Postat: 16 mars 2009, 21:31:35
av Norpan
Hur styr du 16 rgbslingor med 2 portar?

Re: Många funderingar kring drivning av RGB leds

Postat: 17 mars 2009, 10:46:44
av v-g
Ja det var ju en bra fråga :doh: Tänkte inte på det som de säger i Lorry.

Får antigen multiplexa eller köra flera PICs :humm:

Känns som man snärjer sig mer och mer nu :mrgreen:

Re: Många funderingar kring drivning av RGB leds

Postat: 17 mars 2009, 18:07:26
av Norpan
Och jag som trodde du hade kommit på nån kulig multiplexning, liknande charlies. :humm: :)

Re: Många funderingar kring drivning av RGB leds

Postat: 17 mars 2009, 23:48:27
av v-g
Iofs är det ju inga problem att lösa. Man kan tex ta en extra trissa eller kanske rent av en FET som switchar hela "färgen" så att säga.

Snabbhetsmässigt tror jag ledigt en PIC hinner med.

Men det problemet kan man lösa senare ;)

Re: Många funderingar kring drivning av RGB leds

Postat: 17 mars 2009, 23:51:31
av Swech
Det jag syftade till var SMD motståndsnät.... ;)
Swech

Re: Många funderingar kring drivning av RGB leds

Postat: 18 mars 2009, 00:03:38
av v-g
Jag har lite löst tänkt att löda motstånden direkt på LED:en

Ledarna blir nåt liknande någon av dessa två:
http://cgi.ebay.com/eBayISAPI.dll?ViewI ... 0076116528
http://cgi.ebay.com/eBayISAPI.dll?ViewI ... 0364695144

Var finns kan man hitta såna motståndsnät isf?

Jag tänkte mig de optimala motståndet för framspänningsfallet för varje färg jag men det kanske är överkurs?

Re: Många funderingar kring drivning av RGB leds

Postat: 25 mars 2009, 11:01:57
av v-g
Sådärja nu har jag testat att driva hela en st led med en PIC 16F628A. Fungerar rätt bra men det är en hel del att lära sig märker jag.

Sen råkade ju någon krascha datorn så jag har inte tillgång till VB just nu (hittar inte skivan :doh: ) så någon extern styrning av färgen har jag ännu inte filat på.

Videoiserade en runda med RGB dioden och en liten bild på PWM-signalen. Kör inte 0-256 därav att signalen inte går "fullt ut".

En bild för de som inte orkar titta på videon, röret är en tom lödtennsbehållare med papper i :) :
Bild