Sida 1 av 4
Nya EU regler om standby förbrukning
Postat: 26 december 2008, 17:33:45
av prototypen
Det gnälls lite i elektronikpressen över någon ny EU regel om effektförbrukning i nätdelar, jag har inte hängt med vad det gäller, är det stby effekt i väggvårtor (och även inbyggda stby nätdelar) eller är det mer komplicerat.
Protte
Edit: Rubrik / blueint
Postat: 26 december 2008, 18:24:20
av v-g
Tror att det har med "all" elektronik att göra dvs tv/video/stereo. I standby finns det ju iofs inga rimliga anledningar att det ska dra mer än någon enstaka watt.
Postat: 26 december 2008, 18:27:01
av Mizzarrogh
Nä, är väl ännu en av följderna av kinaimporten och prylar som bara är billiga att producera.
Så på sätt och vis är det väl egentligen bra om man tänker till, tror jag.
Postat: 26 december 2008, 20:31:48
av Mindmapper
Det är väl det här direktivet "Ecodesign requirements for standby and off-mode".
Gäller både vv o inbyggda nätdelar. Sverige ville ha ett undantag för bla. industriell-,mätteknisk-, medicinsk- utrustning som jag har för mig gick igenom.
Postat: 26 december 2008, 20:57:31
av prototypen
Så det är bara standby som det ska vara krav på?
Så mina byggen med strömbrytare påverkas inte då?
Protte
Postat: 27 december 2008, 01:52:18
av blueint
Definiera det som att din apparats förbrukning kan variera och att standby sker mha strömbrytare
Annars säger reglementet:
http://en.wikipedia.org/wiki/Standby_power#Policy
För EU:
1.0-2.0 Watt till 2010
0.5-1.0 Watt till 2012
Postat: 27 december 2008, 16:13:09
av prototypen
Med strömbrytare (nätströmbrytare), stby = 0Watt
Protte
Postat: 27 december 2008, 16:52:43
av kimmen
Var det inte någon tillverkare av labbaggregat som klassade sina nätaggregat som något annat än nätaggregat för att komma runt en liknande regel?
Grejen var visst att när ingen last var ansluten räknades det som standby, och förbrukningen var för hög...
Dvs - politiker borde inte lägga sig i detta, det blir bara helt fel. Men som tur är verkar det ju finnas sätt att komma runt vad femårsplanerna, eh, jag menar ekodesignkommitén säger.
Postat: 27 december 2008, 19:36:25
av björn
Tycker det är helt rätt, finns INGEN orsak att låta saker som digitalmottagare, tvapparater skärmar osv dra mer ström än absolut nödvändigt.
Tänk inte bara på vad *en* apparat drar utan hur mycket ström det blir *totalt* när det är en apparat som 99% av alla invånare använder och som i de flesta fall står i standby 90% av tiden.
Det är inte bara konsumenterna som skall tänka på att koppla ur när dom inte används utan att även tillvrekanra skall dra sitt strå till stacken.
Nu har jag tyvärr inte läst in mig på dom exakta formuleringarna av vad som berörs men som jag förstod det på vår EMC instruktör så är det just vardagselektronik i standbyläge som berörs.
Postat: 27 december 2008, 23:25:33
av kimmen
De får väl använda den låga förbrukningen som säljargument i så fall. Får jag inte använda elen jag köper för att göra om till värme?
Eller så kanske det blir som digitaltv-boxen som vi hade: Tog 1 minut att gå ur standby om man har tur. Har man otur tog det tio!
Den fick vara på hela tiden. Bättre?
Postat: 27 december 2008, 23:36:22
av einar
Min digitalbox till TVn drar 16W i drift. I standby då? Jo 16W

Bara bra att dom ska göra något åt det. Det är ju totalt vansinne att en apparat ska dra liket mycket i drift som i standby. Själv satte jag dit en strömbrytare på nätsladden. Mest för att slippa den irriterande lampan som lyser på den när man ska sova.
Postat: 28 december 2008, 09:33:23
av prototypen
Väggvårtan till vår digitalbox gick sönder, i väntan på reservdelar så kördes den på labbagg och det tog en god stund att gå från full strömförbrukning till stby men i stby så drog den väldigt lite.
Protte
Postat: 28 december 2008, 11:16:06
av Mindmapper
kimmen skrev:De får väl använda den låga förbrukningen som säljargument i så fall. Får jag inte använda elen jag köper för att göra om till värme?
Eller så kanske det blir som digitaltv-boxen som vi hade: Tog 1 minut att gå ur standby om man har tur. Har man otur tog det tio!
Den fick vara på hela tiden. Bättre?
Det är inte den enda usla konstruktionen som finns. Det är bra att de gör något. Det värsta som finns är att inte göra något alls, det har aldrig skapat något mervärde. Du som är tekniskt kunnig inom området kan försämra hur många konstruktioner som helst för att få värme av el, men det vore bättre att lägga tid på att minska elberoendet.. Det är värre för dom stakars otekniska varelser som inte kan göra medvetna tekniska beslut för att dom begripper inte sambanden.
Postat: 28 december 2008, 11:32:25
av vfr
prototypen skrev:Väggvårtan till vår digitalbox gick sönder, i väntan på reservdelar så kördes den på labbagg och det tog en god stund att gå från full strömförbrukning till stby men i stby så drog den väldigt lite.
Precis! Det där med standby kan vara lurigt. Så tillvida att det ofta måste finnas någon form av timeout för användandet innan den går ner i standby. Och det är svårt för oss användare (i motsats till tillverkaren) att egentligen veta vilka avgöranden som används för besluta om standbyläge. Det innebär att det nästan alltid finns en tidskonstant med i bilden som vi inte riktigt har koll på. Det kan vara därför einar fick det resultatet.
Postat: 28 december 2008, 11:38:39
av blueint
Kan ju vara bra om användaren själv kan ställa denna timeout. Fast om man ska gå på kvaliten på firmware så kommer ingen tillverkare att klara av att tänka så långt..
