Sida 1 av 1
Visual Analyser 10.0.5 nerladdat, now what ?
Postat: 21 juni 2008, 19:09:39
av pix
Jag har behov av ett oscilloskop för enklare mätningar (Audio) och jag har helt enkelt inte plats för stora instrument mm
Därför laddade jag ner Visual analyser 10.0.5
Vad krävs härnäst för att få igång det hela?
Kör på en Dell Inspirion 9400 men är osäker på vilket ljudkort som sitter i datorn.
Jag tänkte först se om allt fungerar innan jag ev. uppgraderar detta.
Bör man bygga något skyddssteg för ljudkortet?
Tacksam för tips och erfarenheter i detta ämne
Mvh
/Pix
Postat: 21 juni 2008, 20:38:50
av bengt-re
Löst USB-ljudkort är nog det smartaste. Annars så är 600 Ohm som ingångsmotstånd och bakom detta dubbla anitparallella dioder en bra lösning. Välj högspänningsdioder eller seriekopla två för att slippa distortion vid halvhöga nivåer.
Så här?
Postat: 21 juni 2008, 21:25:10
av pix
Menar du så här?
Jag tror också att ett USB ljudkort skulle vara en enkel och (förhoppningsvis) enlkel lösning.
Kortet i min Dell är nog inte något "topp of the line"
Några rekomendationer på lämpligt USB-ljudkort ?
/Pix
Postat: 22 juni 2008, 20:38:07
av bengt-re
Precis med dioderna, men menade motsåndet i serie för att hålla ner strömmen i dessa om det är något elakt som läggs på.
Nej, har inga direkta förslag på USB-ljudkort. Har använt något billigt ifrån Kjell som fungerade helt oki, men var ganska brusigt på ingången fast det bruset kan iofs ha berott på jordslingor. så skall inte dömma ut det.
Postat: 22 juni 2008, 21:01:07
av pix
Ja, jag förstår nu med motståndet
Ang, dioderna, det viktiga är ju att man har så liten påverkan av mätsignalen under diodens "knä"
Vilken diodtyp är att föredra?
Zener, avalanche eller vanlig (högspännings-) diod?
/Pix
Postat: 22 juni 2008, 21:12:55
av bengt-re
Tjadu... Desto snabbare och desto brantare UI-graf samt ju perfektare anpassad överföringsspänning desto bättre - exakt vilken komponent som är bäst? Tja....
BY255 har jag ofta använt, Inte för att den är bäst, men har en skapligt brant UI-graf, och mycket låg läckström i backriktningen, billig och tål höga spänningar, hyggligt pulstålig, inte så snabb kanske, men har fullits många av dem i min låda
Det finns bättre komponenter helt klart, och även varistorer, comgap och andra mer "spännande" övserspänningsskydd duger fint. Antiparallella dioder har stora fördelen av att vara billiga och enkla samt ge ett skapligt skydd - det duger inte till USB2 ESD-skydd på grund av kapacitansen eller hastigheten, men det fungerar till mycket...
Postat: 27 juli 2008, 11:10:15
av perco
Hur hög måste upplösningen på ljudet vara?
Detta ljudkort med USB kostar väl 25kr och klarar 16bitar och 44.1KHz (Vad jag förstod av denna PDF
http://www.qsl.net/om3cph/sb/CM108_DataSheet_v1.6.pdf ) via mikrofoningången. Men märk väl att det måste vara ett av dessa superbilliga ljudkort med CM108. Var inne på en utseendemässigt identisk förut och där handlade det endast om 10bitar och 24KHz baserat på ett annat chip.
Länk till ljudkortet på ebay:
http://global.ebay.com/gbh/viItem?ItemId=130241380375
EDIT: Jag köpt ett, men är för mycket n00b för att kunna utvärdera dess funktion.
Postat: 27 juli 2008, 13:41:56
av xxargs
Ett av problemen rent störningsmässigt är att USB-dongeln med omvandlaren hänger i ena ändan på en mer eller mindre lång USB-sladd, vilket innebär att dess jordreferens åker upp och ned med strömförbrukningen i dongeln pga. USB-sladdens resistans - och man kommer direkt ha problem med störningar hur fasen man än gör.
Mitt förslag, om man vill minska detta, är att man bygger/sätter en instrumentförstärkare (instrumentamplifier)-koppling före, matad från en 9-volts batteri eller så och den vägen skapa sig en balanserad ingång som (inom vissa gränser) inte är beroende av laptopens skakningar på jordreferens.
i samband med detta så kan man med vridomkopplare passa på i instrumenförstärkaren kunna ställa i några olika förstärkarlägen i typ 0.1. 0.3, 1.0, 3.0, 10...volt-stegning.
finnessen med just denna stegningsintervall är att det är 10 dB per steg.
I slutändan med höga ingångsresistanser på instrumentförstärkaren så får man också en ganska bra skydd mot fula spänningar från det man mäter på.
och när du ändå bygger, gör det för båda kanalerna i en skärmad box, lådan är bra att ha i framtiden när du skaffar dig en mer avancerad och snabbare A/D-omvandlare när du funnit USB-dongeln otillräkligt (och det troligen ganska snart).
Postat: 27 juli 2008, 18:33:27
av perco
xxargs
Det USB-ljudkort jag länkar till har ingen sladd utan kopplas direkt till USB-porten. Men jag antar problemet jorden inte kommer försvinna helt ändå.
Med andra blir jag tvungen att bygga någon sorts modul för förstärkning. Jag hittade i en annan tråd denna konstruktion:
http://xoscope.sourceforge.net/hardware/hardware.html
Verkar lätt att bygga speciellt eftersom jag inte behöver etsa utan kan fixa biffen med ett vanligt experimentkort. Tyvärr är länken till listan över delar som behövs bruten, men Radioman har byggt en så han kanske kan ge mig listan.
Men eftersom jag vill kunna testa lite redan nu tänkte jag köra kopplingen som det skrevs om tidigare i tråden. Dock undrar jag om någon kan länka till ett motstånd med brant UI-graf?
Postat: 28 juli 2008, 00:17:58
av xxargs
Nej, jordproblemet kommer du nog inte undan, tyvärr.
Den länken du hänvisar till kommer att skydda ingången ganska väl på ingångssidan men inte jordsidan - den verkar vara dimensionerad för att överleva amerikansk spänning (110 Volt) om man använder spänningståliga kondingar och motstånd, men troligen inte svensk dito ifall man skulle drulla med probe-spetsen på fel ställe - men sådant går att dimensionera om.
kommer du åt något 230V-spänningsförande på jordsidan så blir det förmodligen adjöss med hela laptopen...
Kom ihåg att denna interface heller inte kan mäta DC-spänning, vilket ljudkortsingångar heller inte stöder i de flesta fallen.
---
Tröttnar du på störningarna och brummet med jorden och vill försöka göra något åt den så kan du börja titta på
instrumentation amplifier och förslagsvis prova max4194 driven med 2 x 2pack AA/AAA-batterier med jorduttaget i mitten. Om man vågar och försäkrar att man inte skicka ström baklänges genom batterierna i något (kris)läge så kan man prova med 2st CR123-Lithiumbatterier, dessa håller spänningen bra och stabil under hela användningen till skillnad från akalinebatterier och klart högre energinnehåll än motsvarande R03/AAA-batterier, dess läckfrihet och långa hållbarhet gör dessa lämpliga för tämligen permanent inbyggnad.
Förstärkaren drar så lite i tomgång (0.1 mA) att den skulle hålla över ett år på batterierna om man glömmer bort att stänga av - den har dessutom elektronisk shutdown med bara 0.01 mA strömförbrukning i det läget om man inte resolut bryter strömmen helt.
---
Du kan bygga liknande konstruktion som max4194 med 3 OP-ampar, men hela hemligheten att den inte skall bry sig om datorns störiga jord när du kopplar in dig på objektet är att motstånden runt omkring OP-amparna är väldigt symmetriska - de skall vara lika värden ned 0.01% om man skall få god CMRR - 1% räcker inte på långa vägar om man inte matchar dom på mindre än 1 Ohm när lika vid 10 kOhms motstånd.
Därför är det många fall bättre att köpa färdiga instrument-förstärkare som Max4194 med lasertrimmade motstånd i sig (kostar ca 40:- med moms på Elfa)
du kan använda samma skyddspricip som i din länk men i dubbel upplaga för dess plus och minusingång på max4194, men det är likadant här att 1 MOhm motstånden och övriga komponenter måste byggas så lika som möjligt rent komponentvärdemässigt.