Sida 1 av 2
Varför kittlar det 50 hz i örat?
Postat: 4 december 2007, 14:47:35
av torsig1967
Om jag låter örat snudda mot höljet på min bärbara dator (som har metallhölje) så hörs (och känns?) ett tydligt 50 hz brum. Detta gäller enbart då laddaren är inkopplad och i ojordat uttag och oberoende av om maskinen är på eller ej. Om jag låter örat ligga emot mer ordentligt hörs det inte alls lika tydligt, eller kanske inte alls. Jag är inte säker.
Liknande fenomen har jag registrerat på andra maskiner med dubbelisolerad (smal ojordad kontakt) nätmatning och metallhölje. Det brukar kännas om man försiktigt snuddar höljet med fingrarna också.
Vad är detta för fenomen?
Jag antar att detta är en nybörjarfråga. Jag är inte duktig på elektronik men förstår de naturvetenskapliga grunderna så svaret får gärna vara med formler och sånt - men invecklade komponenter behöver jag få förklarade.
Postat: 4 december 2007, 16:39:03
av Electricguy
jag har ett likadant problem med lampan här hemma och jag tror att det blir någon sorts induktion mellan kabel/nätdel till metallen.
Postat: 4 december 2007, 16:47:31
av MNorrgren
Om den ej är jordad via nätet, alltså uttagen i väggen skapas det en virtuell jord i apparaten.
Denna kan skilja sig spänningsmässigt till nätjord så därför skapas en spänning där emellan. När du sedan tar i apparaten och nåt annant som är jordat, golvet element etc så är där ofta en spänningsskillnad.
Man märker ofta detta om man ska kopla in en antenn i tv, och tar på jorden på respektive ände.
Samma sak om man kopplar in en dator till en förstärkare. Detta kan göra duktigt ont eftersom det kan bli rätt höga spänningar. Har mätt upp en till 110 volt en gång mellan min dator samt element...
Koppla in mitt nya slutsteg till datorn nu. det var kraftig skilnad där med.
Säkert fått nåt fel så nån som har stenkoll på dett kan säkert rätta mig
MIcke
Postat: 4 december 2007, 17:13:07
av rehnmaak
Det är som sagt de sk. Y-kondensatorerna som är kopplade mellan fas och jord på apparaten som gör att man får en spänningspotential om apparaten är ojordad.
Dell hade ett uttalande om detta se
länk.
Postat: 4 december 2007, 17:27:12
av Tekko
Fast i en laptopnätdel skall prim och sek sida vara isolerade från varann.
Postat: 4 december 2007, 18:31:51
av Johan.o
Det är dom, men dom kan ha samma skyddsjord.
Och nätfiltret är ju kopplat till skyddsjorden.
Postat: 4 december 2007, 21:15:35
av Pucco
I mindre switchade nätaggregat brukar det sitta en liten kondensator mellan primärsidans "jord" och sekundärsidans "jord" för att kortsluta ringningar från transformatorns läckinduktans. Jag drabbades av pirr i både rumpan och örat när jag satt på en ESD-stol i labbet på jobbet och samtidigt lyssnade på radio med hörlur. Radion drevs av ett litet 5W Eggstone nätaggregat. Jag öppnade givetvis nätagget och hittade en 2,2nF konding sittande mellan primär och sekundär-"jordarna". Enligt Eggstone så behövs den för att klara EMC-kraven.
Postat: 4 december 2007, 21:41:49
av wombat
har precis samma erfarenheter.
Jag kan säga om nätsladden till skrivbordslampan är instucken bara genom
att dra med fingertoppen över lampskärmen. Funkar även med lampan släckt.
Fingret lixom burrar fram över ytan.
Med utdragen sladden glider det bara.
Samma på laptoplocket.
/W
Postat: 4 december 2007, 22:07:47
av blueint
DELL verkar verkligen vara ett skitmärke.
Postat: 4 december 2007, 23:32:03
av Johan.o
På min Dell (Laptop) så är det tre stift i kontakten, en går till skyddsjorden. (0 ohm)
Är ju inget konstigt att man skyddsjordar metalldelar.
Ser inget direkt fel med det.. Hurvida man vill ha det så är en annan fråga.
Är ju inte direkt ovanligt på datorer..
Postat: 4 december 2007, 23:32:07
av Ulf
Jag har råkat ut för det massor med gånger.
Framför allt mellan dator och skrivare, har skrotat ett antal parallellportar på detta sät. På en del kunde det hjälpa att vända stickproppen så att nolla och fas bytte plats. Men kör nu mer med jordat åtminstone mellan pryttlarna. Dell, Compaq, Hp No Name, det spelar ingen roll, det förekommer för de flesta märken.
Postat: 4 december 2007, 23:35:16
av Ulf
Som det stod i gamla Clas i sjön kataloger:
" Jorda du, så slipper prästen."

Postat: 5 december 2007, 12:08:35
av torsig1967
OK, många bra svar vilket jag tackar för men tyvärr har jag inte bilden klar för mig i alla fall. Jag provar att komplettera med lite fler frågor...
citizendildo skrev:Om den ej är jordad via nätet, alltså uttagen i väggen skapas det en virtuell jord i apparaten.
Ungefär denna förklaring har jag hört tidigare men jag har aldrig förstått vad denna virtuella jord är för något? Någon som kan klargöra i detalj hur denna jord uppstår och förhåller sig till nolla respektive skyddsjord.
och...
citizendildo skrev:När du sedan tar i apparaten och nåt annant som är jordat, golvet element etc så är där ofta en spänningsskillnad.
Jag får samma fenomen (men klart svagare) med gummistövlar när jag vidrör enbart höljet. Då är jag knappast jordad "i andra änden". Det blir ju ingen sluten strömkrets. Hur kan det komma sig att jag fortfarande känner av fenomenet? Till saken hör dessutom att jag har linoleumgolv högt upp i ett hyreshus. Det kan väl inte vara så värst mycket kontakt med jord i det golvet?
Måste man inte tydligt skilja mellan:
Skyddsjord.
Nolla.
Signaljord.
Transformatorernas "jord" (?)
Ibland är ju vissa hopkopplade och ibland inte. Det blir svårt att följa resonemangens signalväg utan att veta vad som gäller.
Precis av detta skäl vore det jätteintressant att se det hela i ett schema så man kan följa signalvägarna. Om någon har ett sådant skulle jag gärna se det...
--
Min ursprungliga fråga gällde också dubbelisolerade apparater, de saknar skyddsjord men skyddsjord dyker upp som en förklaring i några svar. Är det två skilda fenomen beroende på om apparaten har skyddsjord eller ej? Eller får man samma fenomen med en dubbelisolerad som med en skyddsjordad kopplad till ett (skydds-)ojordat uttag?
wombat skrev:Jag kan säga om nätsladden till skrivbordslampan är instucken bara genom att dra med fingertoppen över lampskärmen.
Är det en lampa med nätdel, t.ex. halogen? Annars försår jag inte hur detta fenomen kan uppstå. Det kan ju inte ha med transfomatorer att göra i alla fall.
--
Ulf skrev:Som det stod i gamla Clas i sjön kataloger:
" Jorda du, så slipper prästen." .
Apropå detta skrev jag en ny tråd...
http://elektronikforumet.com/forum/view ... 976#296976
Postat: 5 december 2007, 17:17:54
av rehnmaak
>>>Någon som kan klargöra i detalj hur denna jord uppstår och förhåller sig till nolla respektive skyddsjord.
Den är flytande, men kopplad via sagda Y-kondensator från nätsidans fas. Y-kondensatorn är en säkerhetsklassad komponent på några nF. Vid 2.2nF 230V och 50Hz går det som mest ca 150uA från sekundärsidan via skyddsjord tillbaka till nätet.
Postat: 5 december 2007, 17:40:03
av wombat
quote="wombat"]Jag kan säga om nätsladden till skrivbordslampan är instucken bara genom att dra med fingertoppen över lampskärmen.[/quote]
Är det en lampa med nätdel, t.ex. halogen? Annars försår jag inte hur detta fenomen kan uppstå. Det kan ju inte ha med transfomatorer att göra i alla fall.
Nej, vanligt 60W glödljus i lampan Arkitekt!
/W