Sida 1 av 1
Vrms mot Vpp?
Postat: 27 november 2007, 21:53:26
av MadModder
Håller på att testa mitt nyinköpta mätinstrument. (finns i senaste köpet-tråden)
Men jag förstår mig inte riktigt på det här...
Enligt oscilloskopet är signalen 16Vpp, alltså 8V runt noll, men RMS-mätaren visar 5,3V. Vad står på?
[edit]
Efter att ha trimmat mätaren efter den interna referensspänningen, visar instrumentet nu 5,7V.
[edit2]
Ok, man kanske skulle ha hängt med när det var frågan om växelspänning på elektroniklektionerna. (Eller på mättekniken under radioutbildningen i lumpen) Det ska vara just 5,7Vrms...

Det är ju medelvärdet på spänningen över tiden.
Postat: 27 november 2007, 22:22:24
av AndersL
Om någon undrar är det en faktor på roten ur 2 mellan 8 och ca 5,7. d.v.s.
Vrms = Vtopp/sqrt(2)
Postat: 28 november 2007, 12:10:51
av idiotdea
Detta gäller för sinus (eller cosinus) formad växelspänning. Vill man få reda på hur man räknar ut rms-värdet för en godtycklig signal (t.ex. spänning eller ström) får man utgå från definitionen, som man hittar på bl.a. Wikipedia
Root mean square
Där finns även härlett rms-värdet för en sinusformad ström.
Postat: 28 november 2007, 12:24:40
av limpan4all
Visserligen vet du säkert detta men jag kan inte låta bli.
Medelvärdet av en ren sinusformig AC spänning är 0.
RMS värdet på en AC spänning som ger en identisk värmeutveckling i en rent resistiv last jämför med en ren DC spänning med samma värde.
Postat: 29 november 2007, 21:39:33
av MadModder
Ja, såklart är det noll.
Jag tänkte inte på den utvecklade effekten, utan mer på arean av en period av en grafiskt återgiven sinusvåg. Om man tar arean av de båda fälten som uppstår runt nollstrecket, och bankar ut detta till ett block ovanför nollstrecket, blir höjden lika med RMS-värdet...

Postat: 29 november 2007, 21:47:28
av Purre
MM du menar alltså när man helvågslikriktat spänningen och sen tar genomsnittet på det så får man RMS värdet. Typ kapar topparna och lägger ner dom i dalarna

Postat: 29 november 2007, 22:36:07
av xxargs
Räcker inte - du måste kvadrera spänningen - intergrera över tiden och därefter dra roten ur beloppet. (man gör ett 'U*I = P' med samma belopp på ström och spänning - samlar ihop generade 'effekten' med intergrering och därefter drar man roten ur 'effekten' för att få ut motsvarande 'likspänning' som genererade den ihopsammlade effekten - det är vad RMS = 'root mean square' gör - och detta fungerar på varje tänkbar kurvform och frekvens så länge kretsarna klarar att hantera detta)
Det fins färdiga intergrerade kretsar som gör det, kan också göras med log och antilog-kretskopplingar även om det är svårt att bygga det diskret så att det fungera över stort temperaturområde med precision.
National Semiconductor har några sådana kopplingar på OP-ampar och använder diod/transistor PN-övergång som olinjärt element för Lin-Log konvertering i sina appnötter.
---
billiga multimetrar gör ungefär som du skissar - likriktar och medelvärdesbildar, men de gör trixer att skala resulterade värdet med 1.11 (eller inversen av det - kommer inte ihåg riktigt) - men denna trix gäller _bara_ för ren enkelton sinus - mäter du på fyrkantvåg med samma toppamplitud så kommer voltmetern att visa 1.11 gånger för mycket av inspänningen.
Därför är det väldigt vanskligt att mäta på musik eller nätspänning med mer eller mindre hårt tillplattade toppar som dagen elström med billiga, ej RMS-multimetrar, kan visa 5-10 % fel och ännu värre vid multiton (som musik)
det är bara multimetrar som utryckligen 'RMS' påtryckt som mäter växelström rätt även vid distorderad kurvform och/eller multitoner.