Sida 1 av 2

snälla hjälp med kylskåp!

Postat: 9 november 2007, 22:47:38
av winzhangout
Snälla läs egenom hela för att kunna hjälpa mig.

Hejsan jag har köpt ett typ 5år gammalt kylskåp "Electrolux", och skall ha ORMAR i och vill få temperaturen att ligga på som minst 11 grader och som varmast 15 grader. Problemet är att när jag skruvar ner kylen "så LITE kyla som möjligt" så mycket det bara går blir det som varmast 7 grader alltså för kallt för mina ormar som skulle dö under vinterdvalan "frysa ihjäl" =(.. Hur gör man som smidigaste för att få kylen att kunna ha lite varmare kan man modda termostaten eller nått på något sätt? eller med nån annan termostat. Vill få det så billigt som möjligt, men kommer ha ormar för ca 80 000:- i kylen så jag vill ha RÄTT temp!..

Så snälla alla tips uppskattas, allt från frigolit runt termostat kabeln till andra ideer, typ ha frigolit runt nått eller liknande tips.

Mvh

Postat: 9 november 2007, 22:53:14
av PeterH
Ska man lura termostaten så känns det mer rätt att kyla den så att den tror att det är *kallare* än det verkligen är så att den inte kyler vidare... Kanske ett litet Peltier element som kyler termostaten? Annars borde du kunna ersätta termostaten med en egen tempkontroll som styr kompressorn...

Finns ju trådar som behandlar tempreglering av brödrostar som lödugn, den tempstyrningen borde kunna moddas (kolla med mr som gjort den).

Edit: lägger till länken till en av tempregleringarna: mri:s tempreglering

/PeterH

Postat: 9 november 2007, 22:56:15
av TomasL
Byt termostat, beroende på tempkrav så finns det mekaniska och elektroniska.
Elektroniska är dyrare och noggrannare.

Tänk dock på att vissa delar av kylskåpet kan bli rätt kallt, neråt -10 eller så, då de är rätt dåliga på att sprida värmen (kylan)

Postat: 9 november 2007, 23:00:09
av peter555
Jag skulle byta termostat. En sån här kanske.

http://www.kjell.com/content/templates/ ... 7613&path=

Postat: 9 november 2007, 23:09:41
av TomasL
Om det var jag, och skulle förvara ormar med det värdet, då skulle jag titta på profesionella vinkylar istället, de klarar jämn temperatur i de områden som är intressanta.

Vanliga kylar, dvs hushållsprodulkter är inte byggda för de kraven.

Postat: 9 november 2007, 23:10:42
av blueint
Sätt termostaten på det kallaste, och koppla ett relä mellan elnätet och kylskåpet som i sin tur styrs av en temperaturprobe med mikroprocessor eller liknande.
Alternativt koppla in dig direkt på termostaten med då ryker garantin förstås.

Postat: 9 november 2007, 23:11:57
av winzhangout
Finns det inget enklare billigare fusk, typ nått matrial som leder kyla bra och ha från termostat kabeln och ansluta typ bak i kylen eller där det är som kallast? eller likande tips? Vill få det så enkelt som möjligt gärna. Jag är ingen high techare på elektronik även om jag kan lite.

Sen en annan sak att kyldörren lixom åker igen av sig själv det är väl inte vacuum i kylen öppnar man dörren 1X per dag eller så borde det väl finnas luft för en orm att andas va?

Postat: 9 november 2007, 23:15:01
av grym
och man kan behöva tynga ner kylskåpet med termisk massa för att få jämnare temperatur, läs vattendunkar

byta termostat med en elektroniks är nog nödvändigt, kanske till och med ha dubbel uppsättning

kanske ha ett idiotisk sak som ett värme platta innvändigt med, lättare att pytsa till aningen värme om det blir för kallt, den kans räcka med att kunna höja tempen ett par grader

och några temperaturlarm med för den delen

Postat: 9 november 2007, 23:17:36
av TomasL
Nummer ett, Nej det finns förmodligen inte tillräckligt med luft.
Nummer två, läs EU-reglerna och de Svenska reglerna hur man skall förvara djur.

Ett hermetiskt slutet kylskåp är i mitt tycke djurplågeri.

Nummer tre, har du inte rå med att skaffa riktiga grejjor, skall du inte hålla på med det du gör.


Kontentan: investera i riktiga grejjor, kanske kostar 20-40K eller så, om inte skrota idén, såvida du inte gillar att plåga djur och tar konsekvenserna av det.

Postat: 9 november 2007, 23:20:53
av zeus
Skulle sätta in en extra termostat som kopplas på kabeln in i kylskåpet. Om kylen slår av/på fler gånger borde tempen bli mer jämn.

Även minst dubbla kontrollsystem med varningar för att se till att det är rätt temp.

edit: *seg*, öppet fönstret för länge.

Postat: 9 november 2007, 23:27:14
av PeterH
Det måste ju finnas färdiga kylar för detta behov, hur mycket kostar dom och hur är dom utformade? Finns det någon form av belysning, fuktreglerare, temp vet vi ju att det behövs men hur är det med lufttillförsel på "köpkylar" för djurhållning?

Det kan vara lättare att sätta upp projektmål om man vet vad som skall ingå i HELA projeketet.

Och precis som TomasL skriver borde det ju finnas lite marginal i din "verksamhet" för investeringar? Om du har ormar för 80.000:- pratar du väl om försäljningsvärde? Eller har du dina egna ormar i dvala?

Annars blir det till å bygga och leta info (du har ju en bra start här) men om man inte har tillräckliga kunskaper får man nog räkna med utgifter istället...

/PeterH

Postat: 9 november 2007, 23:28:20
av winzhangout
TomasL skrev:Nummer ett, Nej det finns förmodligen inte tillräckligt med luft.
Nummer två, läs EU-reglerna och de Svenska reglerna hur man skall förvara djur.

Ett hermetiskt slutet kylskåp är i mitt tycke djurplågeri.

Nummer tre, har du inte rå med att skaffa riktiga grejjor, skall du inte hålla på med det du gör.


Kontentan: investera i riktiga grejjor, kanske kostar 20-40K eller så, om inte skrota idén, såvida du inte gillar att plåga djur och tar konsekvenserna av det.
Enligt Svensk lagstiftning skall man dvala reptiler som kräver det vilket mina gör. De klarar temperaturfall på nedåt minus graden men endast under kortare perioder. Många dvalar i källare eller med hjälp av andra lösningar, och en källare är inget säkert alternativ med djalning då det aldrig kan garanteras vilket temp den håller. Räcker inte luften kommer jag lösa det med uppborrad ventilations lösningar så som dator fläkt jag borrar upp hål för.

Orkar inte få en tjafstråd, vill endast ha hjälp med att nå den tempraturen jag vill åt. Jag har pysslat med reptiler i snart 20 år och vet vad jag håller på med. Mina ormar åker inte in i kylen förrän jag mätt tempraturen under flera veckor med gott resultat.

Postat: 9 november 2007, 23:29:27
av PHermansson
Håller med TomasL helt och fullt! Börja med att läsa reglerna, är ganska tuffa krav nu för tiden. Själv skulle jag aldrig i mitt liv placera ett djur i ett tätt kylskåp, än mindre förlita mig på att ett fulhack ser till att de kan överleva.
Känns ungefär som att köra på blankslitna sommardäck året runt för att man inte har råd att köpa nya dubbdäck efter bilköpet... (där kom dagens bil-liknelse oxå :) )

Postat: 9 november 2007, 23:30:03
av grym
dum tanke, kan du inte ha ett skåp ute vintertid som du istället värmer till rätt temperatur?

Postat: 9 november 2007, 23:40:23
av TomasL
Okay winz...
Glöm vanliga kylskåp, då de är alldeles för dåliga för att hålla en jämn temp, det kvittar hur avancerad temp-styrning du använder, du får ändå gradienter på närmare 10-15 grader i skåpet.
Skaffa en vinkyl, de är designade för att hålla jämn temp i hela skåpet, dessutom är de vanligtvis försedda med en digital styrning, då viner är hemskast känsliga och mycket dyra.
Se till att det finns tillräckligt med syresättning i skåpet, dvs nån form av fläkt som blåser in luft i skåpet.

Vill du ha en noggran temperaturkontroll, så monterar du fler givare i batcher om 4 som serieparalelljopplas, då får man ett hyffsat medelvärde av alla givare,

Dvs givarna kopplas i serie två och två, sedan kopplas de paralellt.

En annan fördel är att de flesta professionella styrningarna har larmutgångar, så du kan larma för både hög och låg temp