Sida 1 av 1
Mäta torrsubstans i en "smet"?
Postat: 18 maj 2004, 16:19:19
av Forsgren
Någon som har en idé om hur man elektriskt kan mäta torrsubstansen i en smet (deg + bröd + vatten = pumpbar smet)? Kapacitansen mellan två plattor som man doppar ner i smeten kanske? Hur skulle man kunna lösa det?
/Daniel
Postat: 18 maj 2004, 22:54:43
av RDX*
Kolla upp professionella viskositetsmätare.
Alt: Beroende på konsistens så kunde ett alternativ vara att ha en motor som driver en visp/propeller. Om jag inte har helt fel så borde strömmen vara proportionell av vätskans viskositet(trögflytenhet).
Postat: 18 maj 2004, 23:14:03
av strombom
det finns ju såna där fuktmätare som besiktningsmännen använder när de besiktigar hus där de sticker in två piggar i träbalkarna... plocka isär en sån o kolla
/Johan
Edit: sen får du väl ha en våg också så att du kan få ut ett värde på torrsubstansen...
Postat: 19 maj 2004, 00:29:34
av danei
Den mäter resistansen vad jag vet.
Postat: 19 maj 2004, 08:28:32
av tusse
Det finns dom fuktmätare som sänder en lågfrekvent ljudsignal och läser av tiden för signalen att studsa tillbaka för att avgöra hur mycket fukt det är.
Bert
Postat: 19 maj 2004, 09:40:41
av Forsgren
RDX*: Det där med omrörare var smart! Sitter ju redan en sådan i behållaren, skall prova å mäta strömmen till den å se om det säger något och hur exakt det kan vara..
Om någon undrar så är det några ton pizzabottnar deg och vatten som skall blandas..

Postat: 19 maj 2004, 14:14:52
av strombom
populärt med pizza i borlänge? =)
/Johan
Postat: 19 maj 2004, 15:14:12
av Forsgren
Jodå, det är det nog..

Men det är farsan som har grisar som äter pizza från felix.. se:
www.forsgrenslantbruk.se om ni vill se grisarna som äter pizzan..

Postat: 6 juli 2004, 23:15:40
av matseng
Ursäkta att jag åteupplivar en gammal tråd, men jag stötte av en slump på ett bygge med titeln "Z80 controlled Viscometer Project" som kan vara intresant att titta på i sammanhanget.
http://www.hanssummers.com/electronics/ ... r/visc.htm
Postat: 7 juli 2004, 07:48:09
av rikkitikkitavi
problemet med att mäta motornsströmförbrukning är att viskositeten,och därmed strömförbrukningen ändras beroende på hur länge du bearbetar smeten.
kanske om du har en viss mängd bröd får du in en viss mängd salt i detta, saltet löser sig, medans givetvis mjölpartiklarna inte gör det (de bara hydrolysieras) , därmed påverkas konduktiviteten. Så det kan funka.
det helt klart vanligaste sättet att mäta sammansättningen på dessa "degar" är att använda våg och tillsätta substanser efter ett recept.
/rickard
Postat: 18 juli 2004, 21:25:01
av klintan
grisar som kekar pizza ? och svenska bönder klagar på att ekonomin inte går ihop..
Postat: 27 juli 2004, 00:26:04
av RDX*
Tråden är kanske lite gammal, men man skulle kunna använda en fuktsensor.
tex. 73-087-45 den mäter linjärt upp till 100% luftfutighet.
Man kanske inte kan ha den i direkt kontakt med smeten men man borde kunna ha den en bit ifrån.
På jobb använder vi fuktsensorer för att se när köttmjöl har torkats tillräckligt.