Sida 1 av 1
Lättanvänd Ambilight
Postat: 25 september 2006, 00:28:58
av jack
Hej. Finns ju folk på nätet som bygger egna versioner av Philips Ambilight. Oftast då med hjälp av en dator.
Men vore det möjligt att bygga en lite mer generell Ambilight, som man enkelt kan plugga in i en TV?
Min lilla tanke var att använda de utgående signalerna i en vanlig TV-scart, tolka dessa med en uC och pulsbredda några Luxeon efter signalen.
Komposit får man väl ur en TV-scart, och även S-Video har jag för mig.
Någon som har ideer?
Länk:
http://divxstation.com/article.asp?aId=151
MVH Jack
Postat: 25 september 2006, 00:42:33
av jack
Oj, kom just på att det blir en hel del räknande. Räkna ut "färg-medelvärden" på bilder och grejer..
Lite svårt att lyckas med i en vanlig uC, va?

Postat: 25 september 2006, 01:00:16
av cyr
Du hinner inte sampla och beräkna saker på bilden med en uC, möjligen om man använder något hack så att man bara tar något enstaka sampel per linje eller nåt.
Med en snabb video-ADC och en liten FPGA vore det nog busenkelt.
Postat: 25 september 2006, 01:40:02
av $tiff
Nä, vad sött!
Som sagt, det krävs mer "kräm" än en liten µC för att göta ett rättvist jobb på en videosignal. En FPGA t.ex. Det är ju mycket lättare om man har halva jobbet gjort redan, som i datorns fall med digital video.
Fast å andra sidan...
Jag har dålig koll på olika videosignalledningar, men går det inte att göra en analog fullösning? T.ex. om man har RGB-signal, är det då inte bara att kolla vilken signal som har högst RMS-värde eller något sånt?
Postat: 25 september 2006, 02:01:01
av JimmyAndersson
Det här var knasigt. Jag visste inte vad "Ambilight" var för något, men för flera år sedan hade jag en idé om att belysa utrymmet vid TV'n med samma färg som visades på merparten av TV-rutan. Nu när jag kollade på länken så förstod jag att Philips hade kommit på samma idé. Tänk om man hade byggt detta före dem! Min lösning var helt analog och lite mer "lo-tech": 4st LDR-motstånd med färgfilter placerades på en liten TV-skärm. Signalerna från LDR-motstånden gick till några OP-förstärkare och efter ytterligare lite elektronik styrdes glödlampor i färgerna röd, grön, blå och vit. Nu skulle man ju kunna ha byggt samma grejj fast genom att hämta färginformationen direkt från videosignalen, men när jag var 16-17 år visste jag inte hur man gjorde.
Postat: 25 september 2006, 17:26:12
av cyr
Om man nöjer sig med bara en färg istället för vänster/höger/mitten så blir det mycket lättare. Det räcker i princip med ett sampel per bildruta istället för tre per rad.
Om man tar ut RGB från SCART, skulle det nog duga att skicka dessa genom att lagom lågpassfilter och sampla några punkter i varje bild. Hela grejen kunde byggas med en PIC, några R och C och några transistorer för att driva kraftiga LEDs.
edit: eller ja, med bara en "kanal" så kunde man väl egentligen koppla RGB från SCART direkt till LEDs via ett litet filter och ett drivsteg.
Postat: 25 september 2006, 19:28:06
av Henrik
Tar man RGB från scarten, borde man då inte kunna bygga ganska enkelt utan uC...? Med principen för varje färg "Hög-till-låg impedans -> RC-filter -> integrerad signal medelst OP -> linjärt förstärkt LED? En pot för LED-noll-nivå och en för förstärkningsfaktorn kanske?
Postat: 25 september 2006, 20:37:17
av jack
Fast man kan väl inte ta ut RGB ur en Scart?
Postat: 25 september 2006, 20:54:01
av maxxflow
Jodå, bara "sändaren" skickar ut RGB-signaler så... Det finns stift i SCART-kontakten som är avsedda för RGB...
Postat: 25 september 2006, 21:51:14
av jack
Jo det vet jag, med då är det som sagt från en "utkälla", tex en DVD.
Min tanke var att få ihop något som man kan sätta in i vilken TV som helst och som alltid kan lysa efter TVns bild. Inte bara från en enhet som är kopplad dit.
Postat: 25 september 2006, 22:58:51
av cyr
Det lär kanske variera mellan olika apparater, men visst kan en TV skicka ut RGB lika gärna som någon annan apparat (jag har inte kollat upp om det är vanligt eller inte).
Postat: 25 september 2006, 23:12:31
av bengt-re
Tjo, min digitaltvbox och min DVD skickar båda ut aRGB på scartsnöret, så nog är det ganska vanligt iaf - min gamla dvd gör det inte dock, den nöjer sig med S-video
Postat: 25 september 2006, 23:17:44
av jack
Att en DVD och en Digitalbox slungar ut RGB är vanligt. Men att en TV skulle skicka ut RGB tror jag mycket sällan förekommer.
Postat: 26 september 2006, 01:11:36
av Henrik
Några lättlästa primers på komposit:
http://www.maxim-ic.com/appnotes.cfm/appnote_number/734
och
http://home.howstuffworks.com/tv11.htm
Vad du behöver är komposit till RGB, låt vara en väldigt onoggrann omvandlare. Frågan är hur man praktiskt på ett enkelt sätt löser att: med horisontell sync som referens, mäta och tillvarata tre amplituder med väldigt korta tidsförskjutningar hos en signal som bara varar 8-10 cycler @ 3-5MHz? En A/D i en normal mikrokontroller lär inte vara snabb nog.
Lösningen måste ju ligga i att signalen är repetetiv och det räcker med medelvärde över många samples. Hur vet jag inte men det finns minst en i denna tråd (ej jag) som byggt dso och klurat på hårda triggfunktioner och liknande
