Renovering Datapoint 2200 retrodator

Berätta om dina pågående projekt.
MattisLind
Inlägg: 764
Blev medlem: 27 maj 2011, 20:27:12
Ort: Älvsjö
Kontakt:

Renovering Datapoint 2200 retrodator

Inlägg av MattisLind »

Tänkte mig på att försöka göra en tråd av detta projekt. Vi får se hur det går. Det kommer säkert ta lång tid att slutföra men jag har ingen brådska.

Bild

Fick tag på denna "byggsats" genom ett byte med en tysk samlare. Datapoint 2200 är lite intressant eftersom den är en väldigt tidig persondator även om man på den tiden ofta kallade dem intelligent terminaler. Introducerad runt 1971. Den första varianten hade seriellt minne i form av dynamiska shiftregister och seriell 1 bits ALU. Variant II från någon gång 1972-1973 använde vanliga DRAM. Det är en variant 2 jag har.

En annan intressant sak med DP2200 är att den har i princip samma arkitektur som Intel 8008. CTC (Computer Terminal Corporation senare Datapoint) bad Intel (och Texas) att implementera arkitekturen i MOS och det Intel tog fram var 8008. CTC tyckte den var för långsam och använde sin TTL implementation, men Intel fick rätt att marknadsföra sitt chip.
Ken Shiriff har skrivit en del om detta: https://www.righto.com/2023/08/datapoint-to-8086.html

Alltså är Datapoint 2200 väldigt lik 8008 som och har samma grundarkitektur som 8080 och senare 8086 som i sin tur fortfarande är den arkitektur som Intel använder idag. Fast 64 bitar istället för 8 bitar.

En annan märklig detalj med Datapoint 2200 är hur den ritar ut tecken på skärmen. Eftersom den använder shiftregister som bildminne (i både variant I och II) så shiftar man ut varje tecken och ritar upp hela tecknet på en gång. Inte som senare där man ritar en scan-line av alla tecken i taget till dessa att man avverkat en hel rad. Den teknik som DP2200 använder kallas "diddle-scan". Tekengeneratorn styr avlänkningsspolarna för att rita ett helt tecken i taget och ritar sedan tecken för tecken till dess att den tar nästa rad.

Efter denna introduktion så ska jag ge mig på nätagget.
ASEA
Inlägg: 721
Blev medlem: 11 januari 2015, 14:07:27

Re: Renovering Datapoint 2200 retrodator

Inlägg av ASEA »

Wow, en riktig milstolpe i datorvärlden! :)
Ska bli spännande att följa! :tumupp:

Är det vanliga kassettband som används som datalagring?
MattisLind
Inlägg: 764
Blev medlem: 27 maj 2011, 20:27:12
Ort: Älvsjö
Kontakt:

Re: Renovering Datapoint 2200 retrodator

Inlägg av MattisLind »

Jag börjar med nätagget.

Bild

Vänstra delen är för att styra avlänksningsspolarna för diddle-scan. Den högra delen är nätagget.

Bild

Allt fastsatt på en rejäl kylfläns.

Jag tog med nätagg-modulen hem (resten står kvar på Aspö) för att kolla upp den. Men när jag börjat läsa på i schemat så insåg att jag skulle tagit med mig mer.
Bild


En ganska ovanlig variant av switchat nätagg i mitt tycke. Det ser ut att som vanligt sitta en likriktare på nätingången och ett par kondensatorer. Men sedan har man en buck-converter som består av Q8-Q11, L1 och CR5 ser det ut som. Den styrs av en signal "14KC DRIVE" som verkar komma från den 50-poliga kontakten. Den 50-poliga kontakten är kopplad till terminalens bakplan till ett av korten där som i sin tur innehåller kontroll-logiken och utgångsfilter på lågspänningssidan. Det här innebär att man i bakplanet har ungefär 300 VDC här och var... Måttligt roligt.

Bild

Schemat på kontroll-logiken och lågspänningsfiltern. Ett separat kort i bakplanet har ett flertal punkter med nätspänning.
Undrar just hur många Datapoint serviceingenjörer som fick sig en rejäl smäll när de servade dessa.

Buck konvertern ser ut att skapa en reglerad 60VDC som i sin tur matas till något som ser ut som en resonant push-pull converter.

Det första jag gjorde var att lite snabbt kolla alla elektrolyter på kortet. Ingen visade någon större avvikelse i kapacitans. Förlustfaktor in-circuit var helt rimlig.

Därefter kopplade jag in ett labagg över kondensator C1 och rampade sakta upp spänningen till 60V. Det hände ingenting. Men när jag slog av och sedan på lab-agget så började det pipa rejält från transformatorn. Den behövde nog en impuls för att starta resonansen. Switchfrekevensen är anmärkningsvärt låg, kanske bara 1-2 kHz.

Märkte att motstånd R7 på 10 ohm 2W precis under transformatorn (stora runda burken) började osa ganska snabbt. Kom väldigt snabbt i runt 130 grader.
Redan innan mitt försök så kunde man se att den had farit lite illa då den var helt vit i mitten. Undrar just om det här är dålig design eller att någon komponent är "out of spec" vilket gör att R7 får lida? Det är i alla fall inget nytt fenomen
Senast redigerad av MattisLind 24 september 2023, 18:18:25, redigerad totalt 1 gång.
Användarvisningsbild
Mickecarlsson
EF Sponsor
Inlägg: 4069
Blev medlem: 15 april 2017, 18:06:15
Ort: Malmö
Kontakt:

Re: Renovering Datapoint 2200 retrodator

Inlägg av Mickecarlsson »

Kul, denna tråd kommer att följas :D
MattisLind
Inlägg: 764
Blev medlem: 27 maj 2011, 20:27:12
Ort: Älvsjö
Kontakt:

Re: Renovering Datapoint 2200 retrodator

Inlägg av MattisLind »

ASEA skrev: 24 september 2023, 17:39:45 Wow, en riktig milstolpe i datorvärlden! :)
Ska bli spännande att följa! :tumupp:

Är det vanliga kassettband som används som datalagring?
Ja, vad jag har förstått är det vanliga kassetteband, men andra säger att det är så kallade data cassettes. De har ett märkligt jack i överkant och blank leader. Jag vet inte säkert. Här är en bild.

Bild

Det här ser ut som en helt vanlig kassett. Tråkigt nog är det inte min kassett utan en jag hittade på nätet genom att googla. Men det är precis en sådan kassett med just det innehållet jag behöver för att boota den...

Håller helt med om att det är en slags milstople i datorvärlden!
ASEA
Inlägg: 721
Blev medlem: 11 januari 2015, 14:07:27

Re: Renovering Datapoint 2200 retrodator

Inlägg av ASEA »

Bifoga gärna bilderna istället för att klistra in dem i inlägget. Går ändå placera dem var man vill i själva inlägget.
Kretsscheman och dyl blir väldigt svårtytt annars om man inte kan klicka upp dem i storformat.
Bara ett tips! :)
Användarvisningsbild
säter
Inlägg: 32828
Blev medlem: 22 februari 2009, 21:16:35
Ort: Säter

Re: Renovering Datapoint 2200 retrodator

Inlägg av säter »

Är det tänkt att köras något operativsystem?
MattisLind
Inlägg: 764
Blev medlem: 27 maj 2011, 20:27:12
Ort: Älvsjö
Kontakt:

Re: Renovering Datapoint 2200 retrodator

Inlägg av MattisLind »

Bifoga? Jag editerade inlägget med schema-bilderna nu så att de länkar till bilder med stor storlek. Var det så du tänkte? Eller vad det kanske "Media embed"? Får prova det istället.

Ja, det finns lite enkla OS. Dels CTOS som är avsett att köras från de inbyggda kassetterna. Det finns en DOS också som man ska använda med en Diablo 30 diskdrive och kontroller. Men någon sådan diskdrive har jag inte.
ASEA
Inlägg: 721
Blev medlem: 11 januari 2015, 14:07:27

Re: Renovering Datapoint 2200 retrodator

Inlägg av ASEA »

När du skapar ett inlägg;
Under textrutan till vänster så finns det två flikar, alternativ och bilagor.
Välj "bilagor" och "lägg till filer". Då blir bilderna uppladdade på forumet istället och klickbara.
Genom att klicka på "placera inom inlägget" så kan du få bilden placerad på rätt ställe i inlägget!
Länkar till moln och dyl brukar har en tendens att upphöra med tiden också, vilket kan göra tråden tråkig och svårläst i framtiden.
Användarvisningsbild
rvl
Inlägg: 6019
Blev medlem: 5 april 2016, 14:58:53
Ort: Helsingfors

Re: Renovering Datapoint 2200 retrodator

Inlägg av rvl »

> Ja, vad jag har förstått är det vanliga kassetteband, men andra säger att det är så kallade data cassettes.
Har en terminal (60+ kilospjäs med matrisskrivare och tangentbord - tänk typ en moderniserad ASR) som har dubbel kassettstation för såna band. Har inte haft riktiga band, men vanlig C-kassett plus lövsåg eller vad jag nu använde funkade när jag testade ...för väldigt många år sen.
MiaM
Inlägg: 10541
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: Renovering Datapoint 2200 retrodator

Inlägg av MiaM »

Oj, wow, cool burk!

Angående R7 så kanske den går varmare när switchdelen inte är lastad? Kanske läge att försöka ordna en konstlast för nätdelen?

P.S. använder den vanliga "ljud"-tonhuvuden för kassettbanden? I så fall bör det vara rimligt görbart att skapa en korrekt kassett med ljudprylar. Ifall den använder alla fyra spåren så kanske man behöver använda antingen en bättre portastudio eller liknande, eller modifiera en bilstereo, för att kunna skriva rätt innehåll. (Bilstereo har cirka alltid tonhuvud med fyra spår för att kunna ha autoreverse utan att fysiskt vända huvudet. Visserligen är de huvudena optimerade för uppspelning = smal spalt, men ändå)

Om nån som har rätt kassett spelar upp den i vanligt kassettdäck och digitaliserar så bör det vara rimligt görbart att ordna rätt nivåer och frekvensgång på det man sen själv spelar in. Speciellt om den som spelar upp använder ett däck med känd visning på sina nivåmätare och/eller också spelar upp ett testband med toner med kalibrerade nivåer osv.

Misstänker att när du kommit så långt att du behöver ett fungerande band så kan du nog mäta på signalen när den börjar på att masseras till att bli digital och avgöra om innehållet på bandet har rätt nivå/frekvensgång.

Om det är ett enda spår (typ halva bredden på bandet, som i en monoljudbandspelare) så kan det nog vara vettigt att skriva bandet med en Commdore Datasette eller motsvarande från Spectravideo, eftersom de skriver band genom att magnetisera med rejäl styrka och utan nån AC-bias vilket ger bäst resultat för data men är värdelöst för ljud. Ifall det är flera spår så kan det väl vara vettigt att göra som bandarna från Commodore/Spectravideo fast med egen enkel elektronik (superenkel att bygga) för att få flera spår/kanaler. Vet inte riktigt vad man lämpligtvis skapar fler än två utdataspår med dock, kanske enklast att ta nån typ av PC-ljudkort med surroundljud?
Användarvisningsbild
rvl
Inlägg: 6019
Blev medlem: 5 april 2016, 14:58:53
Ort: Helsingfors

Re: Renovering Datapoint 2200 retrodator

Inlägg av rvl »

Bandet på bilden ser ju ut som en vanlig C-kassett. Kanske man ännu inte kommit på "data cassette" då? men det betyder nödvändigtvis inte at inte kassetten används som en sådan, dvs ensidigt. Jacket i kassettryggen är osymmetriskt, så bara "sida A" används, men förmodligen hela bandbredden.

Edit: då var det tydligen definitiv vanliga band, men "computer grade".
Verbatim_ST-600_XD_Streamer_Cassette_50.jpg
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Senast redigerad av rvl 24 september 2023, 21:19:09, redigerad totalt 1 gång.
ASEA
Inlägg: 721
Blev medlem: 11 januari 2015, 14:07:27

Re: Renovering Datapoint 2200 retrodator

Inlägg av ASEA »

Läste lite i denna broschyr; https://bitsavers.org/pdf/datapoint/600 ... ov1974.pdf
Där står det faktiskt "Standard Phillips Cassettes".
Trodde faktiskt att det var nåt special.
Användarvisningsbild
grym
EF Sponsor
Inlägg: 17036
Blev medlem: 16 november 2003, 12:22:57
Ort: i det mörka småland

Re: Renovering Datapoint 2200 retrodator

Inlägg av grym »

sådan har jag haft på slutet sjuttital, kan ha kvar kassettdelen i dåligt skick
MiaM
Inlägg: 10541
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: Renovering Datapoint 2200 retrodator

Inlägg av MiaM »

rvl: Tror att såna band användes i Philips PTS 6000 :)
Skriv svar