Arboga Combimatic spindel problem

Robot, CNC, Pneumatik, Hydraulik, mm
Användarvisningsbild
säter
Inlägg: 32450
Blev medlem: 22 februari 2009, 21:16:35
Ort: Säter

Re: Arboga Combimatic spindel problem

Inlägg av säter »

grym skrev: 11 september 2023, 14:42:54 har du en knapp för att jogga spindlen
Det är ju en intressant fråga.
Joggning brukar inte ha så mycket förreglingar som vanlig drift.
malman
Inlägg: 528
Blev medlem: 13 februari 2006, 01:17:03
Ort: Arboga

Re: Arboga Combimatic spindel problem

Inlägg av malman »

GnomeForSale skrev: 11 september 2023, 16:47:31.
utgångarna 10-11 och 12-13 400vdc ut, har en växelspänning på 12v 60hz. Osäker om detta bara är för att den beter sig så vid ''viloläge'' eller om det är något som är fel i den?

utgång 10 och 16 på fältregleringskortet får jag ut 330-340vdc
Med spänning utpå både armarur och fältlindningar borde du ha snurr på motorn...

Jag skulle bryta upp dessa kretsar och mäta resistans i motorn...
Om jag tolkar dina beskrivningar rätt känns det som du har avbrott i motorn.... kan kolen vara slut?
GnomeForSale
Inlägg: 9
Blev medlem: 25 augusti 2023, 18:22:21

Re: Arboga Combimatic spindel problem

Inlägg av GnomeForSale »

Det känns inte som att växelspänning skulle funka något vidare bra i en likströms motor? Sen bara 12volt på en motor som är klassad upp till 400v på de, rätta mig om jag har fel.

Edit: Såg nu att det var konstigt skrivet, Ska finnas 400vdc ut på utgångarna, antar vid fullbelastning? Det som finns är bara 12vac.
malman
Inlägg: 528
Blev medlem: 13 februari 2006, 01:17:03
Ort: Arboga

Re: Arboga Combimatic spindel problem

Inlägg av malman »

Aha.... då är vi i ett annat läge.. :)
Försvinner denna 12v ac när.man stoppar spindeln från TNC'n?

Labod sakerna omnämns ganska frekvent på practicalmachinst forumet... labod verkar leva fortf eller iaf 2021... går kanske att få loss scheman därifrån...

Någon hade iaf löst sina problem genom det klassiska, att leta på och bytit kassa elektrolykondensatorer på modulen...
Användarvisningsbild
grym
EF Sponsor
Inlägg: 16669
Blev medlem: 16 november 2003, 12:22:57
Ort: i det mörka småland

Re: Arboga Combimatic spindel problem

Inlägg av grym »

det är troligtvis en tyristorstyrning
och ger då en udda vågform ut, så man får kolla vad det egenteligen är för något med oskilloskop för att verkligen veta


men den skall ge ca 400v likspänning ut vid full hastighet
Användarvisningsbild
säter
Inlägg: 32450
Blev medlem: 22 februari 2009, 21:16:35
Ort: Säter

Re: Arboga Combimatic spindel problem

Inlägg av säter »

malman skrev: 11 september 2023, 11:01:33 Kolla att K4 aktiveras. (Tror det är 'enable' för spindeln)
Ja, att det fattas någon enablesignal är nog mycket troligare än att spindeldriven skulle vara trasig.
GnomeForSale
Inlägg: 9
Blev medlem: 25 augusti 2023, 18:22:21

Re: Arboga Combimatic spindel problem

Inlägg av GnomeForSale »

Ursäkta för dåligt format på fotot nedan men det får duga för stunden!
K4 = Tändpulsspärr spindel. är osäker på vad som menas med detta och vad den har för funktion?
K5 = Lågt börvärde spindel. samma sak här, är osäker på vad som menas och vad den uppfyller för funktion och när den ska få störström?

Har läst igenom lite vad alla har skrivit och har lite att titta över på maskin vid nästa tillfälle, förvänta en uppdatering om nån dag eller två! :)
IMG_0707.PNG
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
malman
Inlägg: 528
Blev medlem: 13 februari 2006, 01:17:03
Ort: Arboga

Re: Arboga Combimatic spindel problem

Inlägg av malman »

Tändpuls spärr spindel... om man byter plats på spindel o spärr.. blir det tändpuls spindelspärr... vilket kanske blir tydligare...
Dvs behövs en signal här för att släppa på spindelspärr funktionen... det är iaf min gissning... :)

K5 relätungan ser ut att koppla in signal från tacho generatorn in till styringången på reglerdonet. Detta istället för signalen från tnc... Jag tolkar det som att det är någon form av specialdrift, med låg hastighet... tex indexering av spindeln eller liknande... så jag tolkar den som att den inte skall vara dragen i normalfallet...

Skulle mycket väl kunna tänka mig att en eller ett par trokade kondensatorer i styrdonet kan vara boven...
Jag får för mig att alla styrsignaler finns och gör vad de skall...
Användarvisningsbild
säter
Inlägg: 32450
Blev medlem: 22 februari 2009, 21:16:35
Ort: Säter

Re: Arboga Combimatic spindel problem

Inlägg av säter »

Tändpuls spärr spindel
På första ritningen står det, om jag läser rätt, Freigabe på K4.
Det verkar vara lite blandat med svenska och tyska.
Användarvisningsbild
säter
Inlägg: 32450
Blev medlem: 22 februari 2009, 21:16:35
Ort: Säter

Re: Arboga Combimatic spindel problem

Inlägg av säter »

malman skrev: 12 september 2023, 22:53:14 Jag får för mig att alla styrsignaler finns och gör vad de skall...
Nja, är det bekräftat att K4 drar?
GnomeForSale
Inlägg: 9
Blev medlem: 25 augusti 2023, 18:22:21

Re: Arboga Combimatic spindel problem

Inlägg av GnomeForSale »

Har kontroll mätt alla kablar till e6 och k4 drar som det ska och jag får fram 24v vid ingång 3, känner mig ganska säker på att drivern är trasig så jag har beställt en ny, förhoppningsvis bättre begagnad. Återkommer med resultatet :o
Användarvisningsbild
säter
Inlägg: 32450
Blev medlem: 22 februari 2009, 21:16:35
Ort: Säter

Re: Arboga Combimatic spindel problem

Inlägg av säter »

jag har beställt en ny, förhoppningsvis bättre begagnad
Får man fråga vad du fick betala för en sådan?
GnomeForSale
Inlägg: 9
Blev medlem: 25 augusti 2023, 18:22:21

Re: Arboga Combimatic spindel problem

Inlägg av GnomeForSale »

5000kr + moms, så ska jag spara den gamla för felsökning och reperation när jag får en stund över, antingen som en backup eller om nån har haft lika otur som jag och är i behov av en sådan. :)
Användarvisningsbild
säter
Inlägg: 32450
Blev medlem: 22 februari 2009, 21:16:35
Ort: Säter

Re: Arboga Combimatic spindel problem

Inlägg av säter »

Det var billigt.
Jag fick ge 20000:- + moms för en i liknande storlek.
Skriv svar