Driva LED med PWM?

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Glattnos
Inlägg: 2984
Blev medlem: 29 oktober 2009, 20:01:18

Driva LED med PWM?

Inlägg av Glattnos »

Jag har en RGB-strålkastare(färdig armatur med display för att ställa in färg mm), färgen grön fungerade inte(man kan ställa RGBW individuellt så det är internt en kanal per färg).
Jag öppnade för att kolla om jag hittar felet, har mätt lite och det verkar ganska simpelt. Det är 5 st RGBW LEDs där varje färg är seriekopplad, så är + direkt kopplad till styrkortets + som matas med 24V. LED - är kopplat via en N-kanals MOSFET(en för varje färg) till styrkortets GND. MOSFET styrs av PWM 5V från en microcontroller, finns inga motstånd eller liknande(finns plats för 10K Pull-Down på Gate men sitter inga motstånd där).

Jag har mätt signalen på Gate och den får 5V PWM 32KHz, ganska fin PWM där själva positiva pulsen är ganska kort och verkar följa inställningen korrekt. Mäter jag spänningen med multimeter över LED(alltså 5 st seriekopplade) så får jag runt 7V på rött som fungerar och 24V på grönt som inte fungerar.
Jag har kopplat LEDarna till spänningsaggregat och dom färger som funkar i armaturen funkar då men inte grön och blå, så jag antar att själva LEDsen har gått sönder på dom färgerna som ett resultat av att dom verkar få 24V konstant.

Det enda jag kan komma på är att MOSTFETen på grönt gått sönder, under mitt testande så slutade även blå att fungera.

Två frågor:
1. Jag blev förvånad över konstruktionen. Är det verkligen en bra lösning att köra 24V PWM på seriekopplade LEDs helt utan strömreglering? Är det vedertaget?
2. Är det troligt att jag har rätt i antagandet att det är MOSFETarna som inte håller, eller kan det vara något annat jag bör kolla?
ghu
Inlägg: 588
Blev medlem: 6 juni 2010, 14:28:18

Re: Driva LED med PWM?

Inlägg av ghu »

Man måste ha strömreglering till lysdioder annars går de sönder på grund av för stor ström.
Finns det verkligen inte någon strömavkänning på din kommersiella LED-drivkrets?
Mindmapper
Inlägg: 6416
Blev medlem: 31 augusti 2006, 16:42:43
Ort: Jamtland

Re: Driva LED med PWM?

Inlägg av Mindmapper »

Är det kina kan allt vara möjligt. Har sett många billiga LED-lampor utan strömbegränsning. Har sett många andra konstruktioner också där de kopierar en känd konstruktion. Tillverkar ett identiskt kretskort med alla komponenter som går att ta bort borttagna. Oftast innbär ju det att det mesta som kan ge säkerhet och avstörning är icke närvarande.
Glattnos
Inlägg: 2984
Blev medlem: 29 oktober 2009, 20:01:18

Re: Driva LED med PWM?

Inlägg av Glattnos »

OBS. Det är jag som har lött bort en MOSFET på kortet :) Är det inte ganska små MOSFETS? Jag kollade upp databladet och det är nog okej så länge dom inte blir varma, LEDsen är 10W tror jag men vet inte riktigt hur det fördelas mellan färgerna samt att det är ju 5st i serie.

Här kommer bilder, vad jag kan se så finns det ingen strömbegränsning. Det finns ett litet nätaggregat också 230VAC - 24VDC som matar styrkortet men att det skulle vara dimensionerat att inte klara att leverera för mycket ström känns långsökt för det beror ju på vilka och hur många färger man har tända på RGBW-LEDarna.

Eftersom jag köpte denna lampa ny så skrev jag till butiken att jag förmodligen inte har någon reklamationsrätt när jag öppnat lampan så dom fick göra som dom ville. Dom sa att det absolut måste varit fel på den lampan jag fick så dom skickade en ny direkt och den gamla behövde jag inte skicka tillbaka. Det var ju bussigt, man undrar ju dock om den lampan funkar för jag antar att den är likadant konstruerad.

Till saken hör också att det lilla nätkortet i lampan hade lossnat och låg löst inne i lampan, så möjligtvis har det orsakat något problem som inte jag hittar.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Glattnos
Inlägg: 2984
Blev medlem: 29 oktober 2009, 20:01:18

Re: Driva LED med PWM?

Inlägg av Glattnos »

Jag fick ersättningslampan och hörde direkt att nått var löst inuti den också, förmodligen nät-kortet på den också. Dessutom fans det en spricka i höljet och stack ut en vass skruv på ett ställe(troligtvis har dom använt en för lång skruv när dom skruvade fast fläkten inifrån).
Jag tog bilder och mailade kundtjänst samt krävde en retursedel för båda lamporna och återbetalning. Jag har skickat tillbaka lamporna nu och fått återbetalat vad första lampan kostade men fick inte tillbaka för frakten(vilket man kanske inte brukar få men när man bara får trasiga saker så borde dom ju kunna betalat tillbaka det också tycker man...men men).
Skriv svar