Ersätta inbyggd WLAN-antenn ?

Elektronikrelaterade (på komponentnivå) frågor och funderingar.
Användarvisningsbild
4kTRB
Inlägg: 18390
Blev medlem: 16 augusti 2009, 19:04:48

Ersätta inbyggd WLAN-antenn ?

Inlägg av 4kTRB »

Upplever att det blir någon typ av knix på koaxkabeln mellan PCI-e WLAN-kortet och antennen
då signalstyrkan går från fullt till knappt så det fungerar då jag ibland ändrar skärmen på laptopen.
Koaxen går ju ut vid gångjärnet och där är enda stället den måste vara en aning böjlig.

Skulle det kunna gå bra att dra koaxen till en kontakt i höljet och dår ansluta någon typ av antenn?
Finns det sådana eller andra alternativa lösningar som visat sig fungera bra?
Användarvisningsbild
Marta
EF Sponsor
Inlägg: 6951
Blev medlem: 30 mars 2005, 01:19:59
Ort: Landskrona
Kontakt:

Re: Ersätta inbyggd WLAN-antenn ?

Inlägg av Marta »

Till RC-flyg används en stump koax skalad 1/4 våglängd i änden som antenn. Det är också vad antennpinnar oftast innehåller..., men det vet Du säkert redan.

Byt den trasiga sladden, eller sätt en SMA om där är plats och Du vill ha något mera hållbart. Eller skala 1/4 våglängd och lägg den så bra som möjligt. Eller tryck i en mini-WLAN-pinne i en USB-port. Möjligheterna är många, finns säkert fler... Spill inte för mycket jobb, snart går nog displaykabeln också av...
Användarvisningsbild
4kTRB
Inlägg: 18390
Blev medlem: 16 augusti 2009, 19:04:48

Re: Ersätta inbyggd WLAN-antenn ?

Inlägg av 4kTRB »

Hittade det här dipolbygget https://www.instructables.com/How-to-Ma ... Gallery%20

eller den här som jag faktiskt hade bland favoriterna.. https://www.changpuak.ch/electronics/cantenna.php

Vid 2.4GHz vill det till att ha en väldigt bra koaxialkabel. Man vet ju hur dåligt det blir vid 2m med en RG58.
E Kafeman
Inlägg: 3260
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: Ersätta inbyggd WLAN-antenn ?

Inlägg av E Kafeman »

>den här som jag faktiskt hade bland favoriterna
Din urvalsprocess är i vart fall inte särskilt lyckad om det nu inte är så att du medvetet vill kopiera sämsta möjliga internet-antenn.

Antennkabeln i dina dator är troligen ansluten till en ufl-kontakt på wlan-kretskortet.
10 cm adapterkabel ufl till SMA kostar 15 kr inkl frakt från AliX. Då behövs ingen lödning, bara att trycka dit kabeln på kretskortet.
Med adapterkabel till SMA är det lättare att byta till alternativa antenner.
Väljer du RP-SMA så kan du ansluta de antenner som är skruvade bakpå wifi-routrar.

Ditt länkade förslag på cantenna är lika uselt som de flesta cantenna-ideerna man hittar på internet.
Om det vore så att antennen gjorde det på sidan utlovade och gav cirkulär polarisation så vore det ju ett bra sätt få polarisationsförluster gentemot linjärt polariserade antenner i ditt nätverk.

Än värre toppas det av dit förslag på dipol-antenn. Att mata en fullvågs dipol, dvs en antenn vars längd är en hel våglängd, med koaxkabel är bara korkat.
Man måste veta oerhört lite om antenner för att komma på en sådan ide och inte ens förstått vad Wikipedia skriver som elementär info om dipol-antenner.
Ingen som vet något om antenner skulle förslå något sådant. Därmed vet vi att den som skrivit din länkade diy-artikel inte heller vet något om antenner. Det är en totalt blind höna som försöker leda ännu blindare hönor. Han misslyckades med sitt bygge men det glömde han att skriva, eller?
Dumheter som du kan undvika genom att läsa första sidan om dipoler på Wikipedia. Garanterat mer värt än läsa om detta usla receptet på dipol.

Här finns korrekt information och god beskrivning om av vad en dipol är: https://en.wikipedia.org/wiki/Dipole_antenna
Den sidan borde någon läsa innan de ger sej på att råda andra hur man bygger en dipol-antenn om det inte faktiskt är någon som vill luras.
Se särskilt impedanskurvorna på wikipedia för olika dipol-längder så ser du att en hel våglängd är ett område med branta kurvor för både resistans och reaktans. Det är en antenn i total sammanbrott.
Den går knappast att impedansmatcha till 50 Ohm, om det är vad din koaxialkabels karaktäristiska impedans är.
Det är lätt att kontrollera att föreslagna dipol-antennens impedans vid full våglängd är ytterst instabil, mycket komplicerad att matcha till en rimlig impedans, och om man ändå lyckas har man skapat en ytterst smalbandig och nervöst fungerande antenn som inte kommer stråla något alls. Totalt oduglig som antenn.
Och den tyckte du var en bra design?
Om du skulle läsa en artikel om dipol-antenn som riktar sej till riktiga nybörjare är detta en bra sida: https://www.tutorialspoint.com/antenna_ ... dipole.htm

Man skriver på ovan länkade sidan:

The following are the disadvantages of full-wave dipole antenna.
Heat dissipation
Wastage of power
No radiation pattern
No directivity and no gain

Helt enkelt så död som en antenn kan bli.

Kvartsvåg skalad koax, som Marta föreslog, för att skapa en halv-vågs dipol är trettielva resor bättre antenn-förslag av många goda anledningar. Halvvågsvågslängden är en längd där exakta längden inte är jättekritisk och det krävs ingen kritisk matchning eller avancerade mätinstrument för att få till en någorlunda effektiv antenn.
Antennen blir absolut inte optimalt designad men åtminstone duglig då dess ideala impedans vid exakt halvågs-längd är det komplexa värdet 73+43j Ohm. Man vill normalt uppnå samma impedans som koax-kabelns karaktäristiska impedans, som i ditt fall troligen är 50 Ohm och det är inte så långt ifrån halvågsantennens teoretiska impedans. Reflektions-förlusterna är så små att du inte normalt märker av dessa.

Klassiskt så väljs dipolen något kortare med dipol om 0,48 våglängder då man teoretiskt då kan minska reaktiva förlusterna och närma sej kabelns vad gäller antennens resistiva del så att matchningen blir något bättre, men det är inget att fundera nämnvärt över då man ändå inte ska täcka en singel-frekvens utan ett frekvensband från 2400 till 2480 MHz.
Skala en koax så du kan forma den till två armar om drygt 2x30 mm och som ger en helt ok antenn för 2,4 GHz. Vill man ge antennen en lite mer designad look kan man göra armarna av kopparplåt, små kopparrör eller dubbelsidigt PCB där man lite enkelt lödplätterar mellan sidorna med tråd.
Enkelsidigt PCB bör man avstå att bygga med om man saknar mätinstrument. Detta då FR4-materialet då påverkar antenn-måtten med sin dielektricitetskonstant.

När du surfar på nätet i jakt på en antenn att kopiera, kolla om det finns någon som helst teori som stödjer en för dej okänd ide.
Helvågs dipol, finns sådant som kommersiellt uppmätt och fungerande produkt?
Om inte en enda kommersiell antenn-utvecklare säljer en helvågs dipol, bör du fundera på varför en okänd amatör tycker det är en super-antenn utan att redovisa en enda mätning.
Läs åtminstone nybörjargrunder. Det sparar dej mycket tid att inte bygga icke fungerande konstruktioner.

Det går säkert hitta glada förslag där någon visar hur man med gem, gummiband och ett hönsägg bygger enpoligt evighets-batteri. Helt utan mätresultat, inte ens visa batterispänning eller visa att det på något sätt fungerar.
Nu är det en som bygger en helvågs dipol, helt utan att redovisa något resultat eller ens visar att det blev något verifierbart resultat.

Om inte något seriöst företag säljer enpoliga evighets-batterier, fundera på varför.
Samma med antenner. Kolla de företag som seriöst sysslar med antenn-utveckling vad de har i sitt sortiment. Helvågs dipoler är inte helt lätthittade.
Var källkritisk till allt som finns på internet. Saknas ens försök till dokumenterat resultat som visar att en antenndesign på något sätt är fungerande beror det antagligen på att den som uppfunnit designen inte begriper hur man kan verifierar ens egna byggenas elementära funktion.

Lite nästan tragikomiskt att han vid designtillfället ursäktar sej med att han inte ägde någon koaxialkabel. Då är även övriga resurser och kunnande troligen på en nivå att man nog borde ägna sej åt annat än knyckla ihop sämsta möjliga antenn.

Snäppet värre är om någon kan uppfatta detta som något som är värt att kopiera.
Gör inte det.
MiaM
Inlägg: 9980
Blev medlem: 6 maj 2009, 22:19:19

Re: Ersätta inbyggd WLAN-antenn ?

Inlägg av MiaM »

Sannolikheten att du får besök av PTS är cirka noll, men värt att tänka på är att man får inte stråla för mycket med wifi/wlan, och skulle man ge sig på att bygga någon mer avancerad antenn så kan man överskrida tillåten styrka.

Angående kabelval så är dämpningen såklart beroende på kabelns längd, så med de få centimeter som går åt inne i en laptop så kan man kosta på säg sämre kabel än om man har många meter till en extern antenn.
Skriv svar