skumplast ?

Användarvisningsbild
grym
EF Sponsor
Inlägg: 16719
Blev medlem: 16 november 2003, 12:22:57
Ort: i det mörka småland

skumplast ?

Inlägg av grym »

kollar efter skumplast, typ sådant som saker är packade i, lite större flak och minst 50mm tjocka
minst 1.5x0.5 m

finns det att köpa för rimliga penningar som privatperson?
E Kafeman
Inlägg: 3238
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: skumplast ?

Inlägg av E Kafeman »

Ska du ha material som har specificerade egenskaper vad gäller stötdämpning, elasticitet, bärighet och åldring kostar det lite mer för skummaterialet. Många företag har som krav att använda standardiserat dämpande plastskum för transporter. Detta skummet är kallat för cellpolyeten.
Cellpolyeten finns specificerad i tre olika klasser/densitet beroende på densitet på det som man vill förpacka.
Dyrare mätinstrument och tv-apparater brukar levereras med formskuret cellpolyeten som skydd mot transportskador.
Här ett ställa där man säljer cellpolyeten, båda flak och formaterat: https://www.nefab.com/sv/sverige/forpac ... lpolyeten/

Jag har köpt sådant dämpmaterial för att tillverka mina egna transportboxar för mätinstrument och det var lite småkrångel att köpa så relativt små mängder och lådor för två instrument på 25 kg stycket med 5 cm stötmarginal runt om kostade mej 1500 kr att köpa ett block på ca 1,53 som jag själv skar till. Det var mer än 10 år sedan så det har nog inte blivit billigare men jämfört med att köpa färdig transportbox fodrad med sådant stötskyddande material i mindre perfekt i dimension så är kostnaden inte ens en tiondel.

Beroende på vilka format du behöver och vilka andra egenskaper som behövs, det kastas nog mycket cellpolyeten i företags sop-containrar. Kolla t.ex. med sådana som säljer båt-sport och båtmotorer som vanligen packar upp varorna och monterar innan de säljs vidare. Eller fråga företag som själva förpackar gods i större mängd i cellpolyeten att få köpa spill-bitarna.

Är det mindre noga med transportegenskaperna där t.ex. godset tål höga G-krafter och där skyddet är mer mekaniskt att hålla distans från hårda vassa ytor, så finns många andra plaster typ gult expander-skum, kallat PUR-skum.
Vanlig cellplast, byggisolering, kan man köpa på Byggmax om man inte ska ha större mängder: https://www.byggmax.se/isolering/cellplast
Användarvisningsbild
GeekJoan
Admin
Inlägg: 10642
Blev medlem: 26 maj 2003, 15:59:27
Ort: Solna

Re: skumplast ?

Inlägg av GeekJoan »

Om inte dom här har så vet jag inte: https://www.special-plast.se/
Användarvisningsbild
grym
EF Sponsor
Inlägg: 16719
Blev medlem: 16 november 2003, 12:22:57
Ort: i det mörka småland

Re: skumplast ?

Inlägg av grym »

cellpolyten bör duga gott
fördel med länken är att dom har jönköping som bas, om man skulle kunna köpa och hämta själv kanske det blir rimligt :tumupp:

allt med sådant här har en hönan och ägget problem, helst hadde man velat ha några olika sorter att känna och klämma på innan man går vidare
salle
Sprit Sponsor
Inlägg: 851
Blev medlem: 28 oktober 2004, 09:41:45
Ort: Växjö

Re: skumplast ?

Inlägg av salle »

Kolla Skumplastboden i Gislaved, står på deras hemsida att de sågar och skär till och limmar som du vill ha det.
E Kafeman
Inlägg: 3238
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: skumplast ?

Inlägg av E Kafeman »

Känna och klämma går nog, sådant finns i många former redan i hemmet.
För att ge en jämförelse cellpolyeten, också kallad ethafoam, kan man enkelt såga till stora block med en fogsvans. Brukar användas till att tvätta bilrutor, sk flugsvamp och att stötskydda hemelektronik med strategiskt placerad vita skumkuddar i papplådan.
Cellpolyeten är mycket mer stötupptagande, minskar maximala g-kraften vid fall t.ex. Ger mycket bättre stöt-absorbtion jämfört med plastisolering med slutna celler typ frigolit och genom att välja rätt hårdhet relativt vikten på godset som ska skyddas kan man optimera transportskyddet.

En anledning till att cellpoleten är motståndskraftig mot formförändringar är att cellerna är öppna, det går delvis se igenom cellerna, i motsats till byggisolering/frigolit som har helt slutna celler och där permanent tryckdeformation eller brott lättare kan uppstå vid tryck.

Som jämförelse med konventionell skumplast av den typ man kan hitta som sängmadrass, PU men ofta kallat för bara mjuk skumplast har ingen nämnvärd bärighet och är allt för lös i formen för att kunna sågas med fogsvans. Sax och kniv fungerar bättre till sådan skumplast.
Cellpolyeten anges alltid med angivelse hur stor belastning den tål innan den blir helt komprimerad. Det är det som siffrorna står för typ Ethafoam 220, 400, 700, som anges på länkade Nefab-sidan.
cellpolyeten används även till skyddande stoppning i MC hjälmar och stötskydd för nacke och rygg.
Beroende på vad man ska använda plasten till, eftersom det är öppna celler så minskar risken att vatten binds och skapar mögel och motsatsen, cellpolyeten är helt odugligt att använda som flytmaterial i vatten jämfört med plast med slutna celle typ frigolit, men den suger inte till sej vatten utan rinner lätt av när man lyfter upp plasten ur vatten.
I somliga fall kan det vara viktigt att tänka på ESD-problemet men att bygga upp laddning är mycket svårare än för t.ex. frigolit då kapacitiva ytan är betydligt mindre. Skulle man ändå vilja minska ESD-risken finns särskild cellpolyeten som vanligen är rosa i färgen.

Videon ger en kort jämförelse mellan mjuk PU-skum (ester) relativt cellpolyeten, här kallat PE.
Senast redigerad av E Kafeman 7 augusti 2021, 14:21:37, redigerad totalt 1 gång.
Användarvisningsbild
Lennart Aspenryd
Tidigare Lasp
Inlägg: 12607
Blev medlem: 1 juli 2011, 19:09:09
Ort: Helsingborg

Re: skumplast ?

Inlägg av Lennart Aspenryd »

Det går faktiskt att kombinera olika material, hårt utanpå och stötdämpande inne!
Användarvisningsbild
grym
EF Sponsor
Inlägg: 16719
Blev medlem: 16 november 2003, 12:22:57
Ort: i det mörka småland

Re: skumplast ?

Inlägg av grym »

får höra mig för lite
att kunna köpa hela flak vore riktigt trevligt
och att veta att man kan köpa igen

det hela är för att göra insatser i typ pelican väskor och liknande
E Kafeman
Inlägg: 3238
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: skumplast ?

Inlägg av E Kafeman »

Är det för transportskydd så finns i stort bara Ethafoam.
För att välja rätt densitet av Ethafoam, för maximalt skydd finns tabeller och beräkningar gjorda.

Parametrar är hur stora G-krafter det som ska fraktas tål.
Hur mycket vibration det tål.
Om extrema temperaturer så måste man även ta med temperatur-kurvor för vald Ethafoam.
Vikten av det som ska skyddas är en av de viktigare parametrarna samt minsta tjockleken på isoleringen i transportlådan.

Det kan låta mycket att ha koll på men för att göra det enkelt så utgår man ofta från att det som ska transportera tål 50G. Det är vad man normalt får räkna med vid transport med vanligt speditionsbolag.
Exempelkurva för en vald typ av Ethafoam nedan där X-skalan anger yttrycket för det som ska skyddas och Y-skalan anger G-kraften.
I detta fallet utgår man från att det som ska skyddas tål 60G eller åtminstone att det är kritisk övre gräns.
De olika kurvorna visar alternativa tjocklekar av ett och samma dämpmaterial.
Man ser då att för 1" tjock isolering kan man skydda föremål från krafter över 60G om föremålets statiska yttryck är från 0.3 till 1.2 psi.
Det finns alltså en undre gräns på yttrycket, transporterar man något lätt och skört så fungerar det inte bra med stummaste Ethafoamen för effektiv dämpning av G-krafter.
FIG 10.jpg
Man ser också att dämpningen, minimering av peak G-kraft, förbättras för föremål med stort yttryck om man ökar dämpningen storlek och åt andra hållet, föremål med mycket lågt yttryck skyddas obetydligt bättre även om man gör dämpning tjocklek avsevärt mycket tjockare.
Finns stort utrymme för tjock dämpning kan det då vara bättre att välja en densitet på dämpmaterialet som utnyttjar mer av utrymmet, dvs ett mjukare material som fortfarande är stöt-absorberande.
Det är som stötdämpare på en bil, behagligaste resan över gropiga vägar är när hela stötdämparens längd utgör stöt-absorbent, tills stötdämparen nätt och jämnt bottnar.

Vill man fördjupa sej i hur man beräkna optimalt stötskydd så finns olika exempel på nätet hur man kan beräkna hur effektivt stötskyddet är.
Här ett exempel där man vill skydda dyrbara konstföremål vid transport: https://www.paccin.org/content.php?293- ... Prediction

Vill man bara ha mer praktiska råd och färdiga tabeller så är detta ett exempel som är lätt att följa: http://megatrendfabcon.com/downloads/pa ... _guide.pdf

Är fodringen av väskan mest dekorativ, typ med utskurna fack för verktyg, batterier mm för att det ska se ordningsamt ut , utan att det är något som är stötkänsligt och inga våldsamma transporter så spelar det kanske inte så stor roll hur effektiv dämpningen är utan viktigare att det är formstabilt så att verktyg och batterier inte river sönder inredningen om det trots allt skulle uppstå 50G.
50G är lätt att beräkna krafterna av. Om ett verktyg väger 1 kg så kommer den att pressa på väskans inredning med motsvarande 50 kg. Om inredningen tål det kan man testa genom att häva sej på verktyget med hygglig del av egen vikt.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Användarvisningsbild
grym
EF Sponsor
Inlägg: 16719
Blev medlem: 16 november 2003, 12:22:57
Ort: i det mörka småland

Re: skumplast ?

Inlägg av grym »

:) :tumupp:

då återstår det bara att kolla hur man får tag i det för rimligt penning och möda
väntar lite sedan kollar jag med dom i jönköping om man kan köpa som privatperson och vilka priser det är
om inte får man kolla efter företag som kan hjälpa en
taimanov
Inlägg: 300
Blev medlem: 22 januari 2015, 09:38:13
Ort: Ockelbo

Re: skumplast ?

Inlägg av taimanov »

hur skulle det vara med cellplast/frigolit från typ byggmax?!
Palle500
Inlägg: 4484
Blev medlem: 6 juni 2015, 14:53:06

Re: skumplast ?

Inlägg av Palle500 »

Gör en plugg som du täcker med gladpack, sen gjuter du med fogskum. Eller blir det för styvt?
Användarvisningsbild
grym
EF Sponsor
Inlägg: 16719
Blev medlem: 16 november 2003, 12:22:57
Ort: i det mörka småland

Re: skumplast ?

Inlägg av grym »

jag har en del saker som det skulle underlätta med bra lagom hårda skumplastinlägg , skurna efter mått
ochj med laser som kan skära plasten med med för litet arbetsområde så skulle jag om det går fint att skära plasten, vilja kunna skaffa flak för skärning och sedan limma ihop

viewtopic.php?f=5&t=103173
Palle500
Inlägg: 4484
Blev medlem: 6 juni 2015, 14:53:06

Re: skumplast ?

Inlägg av Palle500 »

Ok, ja då är fogskum för hårt.
E Kafeman
Inlägg: 3238
Blev medlem: 29 april 2012, 18:06:22

Re: skumplast ?

Inlägg av E Kafeman »

Cellplast absorberar inte G-krafter i närheten av vad Ethafoam gör.
Cellplast är rätt stumt ända tills det spricker.
Prova att hoppa jämfota från 10 meters höjd ned på ett halvmeter-tjock frigolitskiva eller på motsvarande tjock Ethafoam som ligger plant på ett plant betonggolv.
Frigoliten tar inte upp mycket av kraften, dvs absorberar inte hoppenergin, och i värsta fall spricker den och deformeras permanent. Brutna ben är lindrig påföljd.
Ethafoam jämnar ut G-kraften genom att absorbera energin och med lämpligt vald densitet upplevs landningen som mycket mjuk. Det är det diagrammet ovan visar. Deformationen kan var betydligt större än för cellplast och ändå snabbt återfå ursprunglig form och materialet är åter redo att ta upp energi från nästa stöt.
Det finns inga som tävlar i höjdhopp som skulle vilja landa på en stum frigolitskiva, man behöver den stötabsorbtion-sträcka som öppna celler ger. Deformations-sträckan kan vara 90 procent av materialtjockleken för Ethafoam. För cellplast kan det inte svälja mer än några procent längddeformation utan att permanent ta skada.

Skillnaden i egenskaper är till stor del att cellplast har slutna celler och ingen skelett-struktur som återger den formen om luft inuti cellen skulle förloras vid kompression.
Ethafoam har ett flexibelt tredimensionellt skelett som beroende på skelett-täthet mer eller mindre lätt låter luft förflytta sej mellan hålrummen vid kompression. Det är arbetet att flytta luft som omvandlar häftig rörelse-energi till värme.
Jämför även bilars stötdämpare som om de får arbeta hårt kan bli mycket varma av att vanligen olja pressas igenom olika stora hål inuti dämparen.

Modellen med fogskum/expanderskun i plastpåse används en hel del som t.ex. förpackning av transportgods. Det är lätt att anpassa för föremål man vill skydda även om de lite oregelbundna.
Skummet ger en jämnare fördelning av tryckytan när något slår plant ner i backen från lastbryggan. Är det glasrutor i förpackningen så klarar de sej kanske trots att det blir en kort bromssträcka som absorberar G-krafterna.
Liggande glasskivor där allt tryck fördelas jämnt över dess yta tål en hel del vid ett sådant fall.
Skulle däremot paketet med glasrutor slå ner ojämnt i backen så finns stor risk att rutorna knäcks för ett fall där Ethafoam kan göra att samma glasrutor överlever kanske 10 ggr högre G-krafter.

För min del så är det oftast tunga mätinstrument som skickas via lastbil och flyg. Det är präktiga plåtchassin på 10-40 kg och sådana chassin överlever transport i en låda fodrad med expander-skum. Skummet fördelar smällar över större jämna plåtytor.
Dessvärre sker inte mycket stötabsorbering för innehållet i instrumentchassit. Antag att inuti instrumentet finns ett kretskort där en gammaldags transistor med ben står inlödd några mm ovan kretskortet, lödd på kretskortet med 20 år gamla lödningar.
Slår transportpaketet i backen kan enorma G-krafter slå transistorers ben rätt hårt i lödningen lödningen pga av transistorhuset tyngd. En annan faktor är om det transporterade paketet utsätt för vibrationer vilket ger liknande påkänningar på lödningar.
Ethafoam fungera ofta hyggligt även här, att absorbera vibrationer,. Material som inte absorberar sådana rörelser fungerar sämre.

Ett packmaterial som inte nämnts här är de vanligen kallade frigolitflingorna. De är medvetet oregelbundet utformade för att medge stor luftutfyllnad och dess bågform är vald så att det är på gränsen att flingorna bryts om de blir utplattade vid en smäll.
De kan ge bättre stötupptagande egenskaper än solida frigolit-skivor. Samma här, prova att landa på en säck fylld med flingor relativ landa på en solid frigolitskiva.
Jag ogillar sådana flingor mycket starkt. De går inte i hop med känsliga mätinstrument då nästan all plast med slutna celler är effektiva bärare av statiska laddningar

Det finns ett annat problem med dessa flingor som gör att de borde förbjudas:
Jag fick ett instrument skickat till mej från USA, såg ut ungefär som denna bilden:
N5225B_4_401-417-419_1600x900.png
Instrumentet skickades i en extra förstärkt wellpapp-låda. vilket var dåligt påkostat men ok.
Lådan var ca 10 cm större i alla riktningar än själva instrumentet.
Antagligen fyllde man lådan med ett lager flingor vid packningen, släppte ner instrumentet och fylld på med ytterligare lite flingor.
Lådan hade antagligen inte mer än skakat några gånger på handtrucken så var inte lådan mer än halvfull med flingor, de bär inget tryck eller vikt.
När flingorna packat sej till inte ens hallvfylld låda kunde instrumentet röra sej en hel del. Det är illa men de som transporterade instrumentet hade hanterat det väl så skadorna var måttliga.
Men... titta på instrumentets plåtsidor, De är fulla med hål. Inte helt olikt i funktionen som hålen som finns i rivjärnet man brukar riva grönsaker med.
När instrumentet glider omkring okontrollerat i lådan kommer frigoliten att rivas sönder av i hålen och det som rivs sönder hamnar till stor del som ett vitt mjöl inuti instrumentet.
Det är som att kasta in massa pyttesmå metallledare bland kretskorten med denna mjölen.
När instrumentet kom fram fanns i stort bara två nävar trasiga flingor i paketet , resten fanns i instrumentet.
Instrumentet på bilden kostar drygt 2 milj.kr i nypris så det är lite klent att kosta på förpackningsmaterial för 10 kr som sedan inte gjorde någon nytta utan enbart skada som krävde rengöring efteråt.
Du har inte behörighet att öppna de filer som bifogats till detta inlägg.
Skriv svar